Το «νέο μνημόνιο» προβληματίζει την Αθήνα

Έρμαιο στις προεκλογικές σκοπιμότητες της γερμανικής πολιτικής ελίτ βρίσκεται η Ελλάδα καθώς το «ελληνικό ζήτημα» βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της προεκλογικής ατζέντας του Βερολίνου και τις αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

Στην Αθήνα, η ανοικτή πλέον συζήτηση για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί

το χρηματοδοτικό κενό προκαλεί παρενέργειες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει την εικόνα ότι με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού το ισχύον πρόγραμμα υλοποιείται, η χώρα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και πλέον θα μπορεί να αναζητήσει όποιο ποσό, ενδεχομένως, χρειάζεται από τις αγορές. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι, εφόσον απαιτηθεί, τα περίπου 10 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να καλύψουν το όποιο κενό, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική έστω άρση των πλειστηριασμών ακινήτων προκειμένου οι τράπεζες να αποκτήσουν ζεστό χρήμα.

Επίσης, το άνοιγμα της συζήτησης για «νέο πακέτο στήριξης» αλλά όχι για αλλαγές στο ισχύον, που θα οδηγούσαν σε ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζει την Ελλάδα ως ες αεί δέσμια των μνημονίων, σε μία περίοδο που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιδώκουν να πείσουν ότι τον επόμενο Ιούλιο, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τα μνημόνια και, συνεπώς, θα επανακτήσει σταδιακά την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία από τους πιστωτές.

Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην τροφοδοτήσει, από την πλευρά της, τη σχετική συζήτηση που αναμένεται να κορυφωθεί καθώς η Γερμανία θα πλησιάζει προς τις κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ουσιαστική συζήτηση θα αρχίσει μετά τις εκλογές και, πάντως, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα. Θεωρούν, δε, ότι το Βερολίνο – αν και κυριάρχο – δεν είναι πλέον ο μόνος «παίκτης» στο συγκεκριμένο πεδίο αλλά θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, όπως άλλωστε κατέστει σαφές κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα