Το πανανθρώπινο μήνυμα των Χριστουγέννων

Εχθές το μεσημέρι, ο κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, ο αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ, ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ για την παραδοσιακή πομπή από την πόλη της σταύρωσης του Ιησού προς τη βιβλική γενέτειρά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τβάλ χοροστάτησε στη μεγάλη λειτουργία τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στη βασιλική της Γεννήσεως, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός. Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και ο ιορδανός

υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Γιαντέχ.

Στο κήρυγμά του, ο ιορδανικής καταγωγής ιεράρχης, εξήρε τις «θαρραλέες προσπάθειες και θέσεις» του προέδρου Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ. «Η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους. Μόνο η δικαιοσύνη και η ειρήνη στους Αγίους Τόπους μπορεί να αποκαταστήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ισορροπία», ανέφερε ο Λατίνος Πατριάρχης.
Περίπου 15.000 προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στη Βηθλεέμ και τα ξενοδοχεία είναι πλήρη, δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού Ρούλα Μαάγια παρά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, το Νοέμβριο.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι μένουν στην Ιερουσαλήμ.

Έκκληση για ειρήνη

Έκκληση να υπάρξει ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, απηύθυνε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Φουάντ Τβάλ, στο κήρυγμά του κατά τη «μελαγχολική» μεταμεσονύχτια χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη Βηθλεέμ, της Δυτική Όχθης.

«Από τον ιερό αυτό τόπο, καλώ τους πολιτικούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης, να εργαστούν αποφασιστικά για ένα σχέδιο ειρήνης και συμφιλίωσης που να αγκαλιάζει την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή », είπε ο επίσκοπος Τβάλ.

«Ας προσευχηθούμε θερμά για τους αδελφούς μας στη Συρία, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς έλεος! Προσευχηθείτε για τον αιγυπτιακό λαό που αγωνίζεται για την κατανόηση, την ελευθερία και την ισότητα! Προσευχηθείτε για την ενότητα και τη συμφιλίωση στο Λίβανο, το Ιράκ το Σουδάν, σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου! Προσευχηθείτε για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ιορδανία!», ανέφερε ο επίσκοπος που θεωρείται το πιο υψηλού κύρους πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.

Βρείτε χώρο για τον Θεό

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ‘, πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων καθολικών σε όλο των κόσμο, με μήνυμά του την παραμονή των Χριστουγέννων, προέτρεψε τους ανθρώπους να βρουν χώρο για το Θεό μέσα σε αυτόν τον γρήγορο ρυθμό της ζωής τους, που είναι γεμάτος από τις νέες τεχνολογικές συσκευές.

Ο 85χρονος Πάπας που γιόρτασε τα όγδοα Χριστούγεννα ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έκανε έκκληση για επίλυση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και κάλεσε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ενώπιον 10.000 πιστών εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και εκατομμυρίων στην τηλεόραση, ο Πάπας χαρακτήρισε τη βία στο όνομα του Θεού, μια «ασθένεια» της θρησκείας.

Ο Πάπας αναγνώρισε ότι «στην ιστορία, ο μονοθεϊσμός έχει χρησιμεύσει ως δικαιολογία για τη μισαλλοδοξία και τη βία» καθώς «η θρησκεία μπορεί να γίνει κακή (…) όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται τον εαυτό του και ότι ο Θεός είναι ιδιωτική περιουσία του».

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στην απόρριψη του Θεού στη Δύση, λέγοντας ότι η απόρριψη του Θεού από τον σύγχρονο κόσμο, οδηγεί στην απόρριψη του ενός από τον άλλο, με πρώτους τους πιο ευάλωτους.

Το μεσημέρι της ημέρας των Χριστουγέννων ο Πάπας θα εκφωνήσει το καθιερωμένο μήνυμα «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και τον κόσμο) από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα