Ανακούφιση στο Μαξίμου, μετά το πρώτο σοκ

Η προφυλάκιση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της Οργάνωσης Χρυσή Αυγή ήταν ανακούφιση για το Μέγαρο Μαξίμου που βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, μετά τη μη κράτηση των τριών βουλευτών Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου.

Η δικαστική εξέλιξη μπορεί να επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις περί εγκληματικής οργάνωσης ωστόσο οδήγησε

στην κατάρρευση των σεναρίων που απεργάζονταν κάποια κυβερνητικά στελέχη, και αποτέλεσαν μπούσουλα για την τακτική των τελευταίων ημερών, περί πλήρους κατάρρευσης της Χρυσής Αυγής. Εκ των πραγμάτων, η διαδικασία ποινικής διερεύνησης των πρακτικών της Οργάνωσης εισέρχεται σε μία νέα, μακρά και πολιτικά επικίνδυνη φάση όπου κάθε αδίκημα θα εξετάζεται ξεχωριστά (σ.σ. ήδη σχετικές δικογραφίες φθάνουν στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση ασυλίας βουλευτών) και σιγά σιγά θα συμπληρωθεί το ποινικό παζλ της Χρυσής Αυγής.

Παρά το θετικό φινάλε με τους Μιχαλολιάκο και Παππά, οι οποίοι αυτονοήτως θα επιδιώξουν να παρουσιαστούν ως πολιτικοί κρατούμενοι, η εξέλιξη με τη Χρ. Αυγή άφησε τραύματα στην κυβέρνηση, η οποία εμφανώς είχε επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στο ζήτημα, σηκώνοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Οι χθεσινές αιχμές Δένδια για τη δικαιοσύνη, η δήλωση – κάλυψη Αθανασίου προς τους ανακριτές και, κυρίως, ένας τεράστιος όγκος φημών και θεωριών που διακινείται στο παρασκήνιο απλώς επιβεβαιώνουν ότι η συνοχή τόσο του κυβερνητικού σχήματος όσο και του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δοκιμάστηκαν και, ενδεχομένως, θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται με αφορμή τη Χρυσή Αυγή.

Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα. Σύμφωνα με αυτά, η Χρ. Αυγή, παρά τη μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών της, εκτιμάται σε μεγέθη κοντά στο 8% – 8,5% δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το 6,9% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Δηλαδή, κάθε άλλο παρά εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει. Ακόμη χειρότερα για τη ΝΔ, οι απώλειες της Χρ. Αυγής δεν φαίνεται να μετατρέπονται σε κέρδη για τη ΝΔ καθώς οι μέχρι πρότινος εν δυνάμει ψηφοφόροι της είτε πηγαίνουν προς την αποχή και το «δεν ξέρω/δεν απαντώ» είτε διασκορπίζονται στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να επενδύσει στην ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ελπίζοντας ότι με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι πολίτες θα απομακρυνθούν από το νεοναζιστικό μόρφωμα. Παράλληλα, σε πλήρη χρήση αναμένεται και η θεωρία των δύο άκρων, παρά τις εντάσεις που προκαλεί ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα