Τουρκία: Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές θέτουν αιτήματα

19:29 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Νωρίτερα αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Μπουλέντ Αρίντς, απέρριψε τη συγνώμη που εξέφρασε χθες για την αστυνομική βία και απαίτησε την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε άλλες πόλεις για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.

Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε νωρίτερα η εφημερίδα Hurriyet, ακόμη ένας διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί στην Άγκυρα υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για

τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τους Αμπντουλάχ Κομέρτ, έναν 22χρονο, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού, και τον 20χρονο Μεχμέτ Αβαλίτας ο οποίος χτυπήθηκε από ταξί που έπεσε πάνω σε πορεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οσον αφορά στη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκικής εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ με τονΜπουλέντ Αρίντς. Η «Πλατφόρμα Ταξίμ», που οργανώνει τις διαδηλώσεις, δήλωσε ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν, μέχρι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Πιο ειδικά οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.

«Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας που έδωσαν τη διαταγή για αυτή τη βία (…) πρέπει να καθαιρεθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα μέλος της αντιπροσωπείας της ομάδας «Αλληλεγγύης στο Ταξίμ», ο Εγιούπ Μουμτζού, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Η αντιπροσωπεία των ακτιβιστών παρέδωσε στον Αρίντς έναν κατάλογο με τα αιτήματα των διαδηλωτών, διευκρίνισε ο Μουμτζού ο οποίος είναι μέλος της ένωσης αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία αλλά και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, ένα σχέδιο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις σε όλη της χώρα. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Καζάνι που βράζει…

Για έκτη ημέρα χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση δύο συνδικάτων και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν», «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το BBC στις διαδηλώσεις συμμετείχαν καθηγητές, τραπεζικοί υπάλληλοι και απλοί εργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ οι συλλήψεις συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία συνέλαβε 25 νέους στην Σμύρνη με την κατηγορία της ανάρτησης ψευδών ειδήσεων στο twitter. Οι συγγενείς δύο 20χρονων που συνελήφθησαν εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς πιστεύουν ότι θα τους απαγγελθούν βαριές κατηγορίες μόνο και μόνο γιατί ενημέρωσαν τους διαδηλωτές για πιθανά σημεία που βρίσκονταν αστυνομικοί.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ και τούρκικος τσαμπουκάς

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσινγκτον για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως “ασυνήθιστη κατάσταση”, σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street.

Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε επίσης τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.

Την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι είχε εκφράσει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για «το μεγάλο αριθμό τραυματιών» από την αστυνομική επέμβαση στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και των συναθροίσεων. Την Δευτέρα, ο ίδιος ο Κέρι καταδίκασε την «υπερβολική» χρήση βίας από την αστυνομία και είπε ότι ελπίζει να γίνει μια πλήρης έρευνα για τα επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα