Τριάντα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάληψη του 37% της Κύπρου η τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού, με ηγέτη το Ραούφ Ντενκτάς, και η Τουρκία ανακήρυξαν αυθαίρετα ως ανεξάρτητο κράτος το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καταπατώντας για άλλη μια φορά κανόνες του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά τις δικαιολογίες ότι η τουρκική εισβολή

στην Κύπρο είχε γίνει για την επαναφορά της δημοκρατίας στο νησί και την τήρηση των συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου που είχαν καταπατηθεί μετά το πραξικόπημα που είχε γίνει για την ανατροπή του τότε προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ο απώτερος σκοπός της Τουρκίας ήταν και παρέμεινε η διχοτόμηση σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό κράτος.

Στόχος, η απόλυτη επιρροή στο βόρειο μέρος του νησιού. Αυτό αποδείχθηκε με την ανακήρυξη του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους. Ένα ανεξάρτητο κράτος όμως που εξαρτάται οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά από την Τουρκία.

Μέχρι και σήμερα, η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος είναι η Τουρκία καθώς κατά τον ΟΗΕ νόμιμη κυρίαρχος του συνόλου της Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού εξακολουθούν να αποβαίνουν άκαρπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα