ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Κράτος ή Ιπποκράτους;

Από μόνο του το γεγονός ότι μία λίστα με 1.991 ονόματα καταθετών με λογαριασμούς στην Ελβετία που παραδόθηκε -έστω και ατύπως- από την τότε υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Ελληνα ομόλογό της τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου παρέμενε για 20 μήνες στα αζήτητα, αρκεί να «ενοχοποιήσει» -τουλάχιστον- την λειτουργία του συστήματος. Ενός συστήματος που υποτίθεται είναι φτιαγμένο για να προστατεύει τους νομοταγείς και να συλλαμβάνει τους παρανομούντες.

Και ακόμη και εάν δεχτούμε ότι «άνθρακες ο θησαυρός», δεδομένου ότι η λίστα περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς

από το 1997, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν μηδενικά υπόλοιπα, όφειλε κάποιος να το ελέγξει και να το γνωστοποιήσει.

Και τα «δεινά» που τράβηξε επί 20 μήνες η περιβόητη λίστα αποτυπώνουν και μια πραγματικότητα… Την ελληνική πραγματικότητα:

Ήταν Δεκέμβριος του 2010 όταν η  Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, παραδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών, λίστα με 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC. Η λίστα παραδόθηκε «ατύπως» στην Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής στοιχείων»

Τον Ιανουάριο του 2011, ο  υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνστανίνου παραδίδει με τη σειρά του στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, κατάσταση με 20 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Τι; Αν υπήρξαν αποτελέσματα;;

Η ιστορία μας συνεχίζεται τον Ιούνιο του  2011 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδει όπως δήλωσε στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ,  Ι. Διώτη, τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα. Ο κ. Διώτης εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είναι άτυπο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα -την οποία του κοινοποιεί- καθώς και για τη νομική του άποψη σχετικά με την αξιοποίησή της.

Σεπτέμβριος του 2012:  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνεται, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ότι δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφέρουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σ. Στασινόπουλου και αναζητείται, ενώ πραγματοποιείται και εισαγγελική έρευνα για την εξεύρεσή της.

Την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, στέλνει το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Η ιστορία λοιπόν από μόνη της σκιαγραφεί δύο πράγματα: αφενός την ανικανότητα του μηχανισμού να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, σε βαθμό που να θεωρείς ότι αυτό συνέβη με δόλο…

Αλλά ασχέτως εάν είναι ή δεν είναι αξιοποιήσιμη η λίστα, εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να δώσουν λίγο σημασία παραπάνω οι υπηρεσίες προκύπτει και ένα ακόμη σοβαρότατο ερώτημα: Πως

Keywords
Τυχαία Θέματα