Βενιζέλος, συμπρωθυπουργεύων;

Πέρασε στα «ψιλά» ωστόσο οι περισσότεροι παρατήρησαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη κατά την ορκωμοσία. Όλοι δε, είδαν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στέκεται, στη συνέχεια, στη γραμμή με την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία προκειμένου να… συγχαρεί του υπουργούς που ορκίστηκαν μαζί του! Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου

να στηθεί, εκτός πρωτοκόλλου, στη σειρά και να χαιρετά ως δεύτερος Πρωθυπουργός σήμανε… συναγερμό σε μερίδα γαλάζιων στελεχών που είδαν από την πρώτη στιγμή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει σαφείς επεκτατικές τάσεις.

Στο γαλάζιο επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πράσινου… παράκεντρου, παράλληλα με το Μέγαρο Μαξίμου, που θα έχει ως πυρήνα τον κ. Βενιζέλο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει επίσης και έκδηλη αγωνία για τον τρόπο που το δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. θα εισπράξει την απόλυτη πλέον συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ειδικά από τη στιγμή που δεξιά ΜΜΕ δίνουν τα ρέστα τους σε κριτικής προς την κυβέρνηση Σαμαρά προεξοφλώντας ότι οι γνήσιοι δεξιοί θα μετακομίσουν προς τη Χρ. Αυγή και τους ΑΝΕΛ.

Η πρώτη απάντηση του γαλάζιου στρατοπέδου στις κινήσεις Βενιζέλου ήταν το… μαύρο που έπεσε στις οθόνες όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε το λόγο για να απευθυνθεί στα μέλη του υπουργικού. Η δεύτερη ήρθε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά όταν, απευθυνόμενος προς τους νέους υπουργούς, τους κατέστησε σαφές πώς για οποιοδήποτε πρόβλημα θα επικοινωνούν είτε με τον ίδιο είτε με τους Δημήτρη Σταμάτη και Τάκη Μπαλτάκο, που έχουν τον κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό συντονισμό, αντίστοιχα. Η τρίτη, που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν η «μονομερής» όπως υποστηρίζει η Ιπποκράτους, αλλαγή στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ.

Στο κλίμα αυτό, και ενώ η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων παραμένει ζητούμενο, ερωτηματικό αποτελεί αν θα υπάρξει, τελικά, συγκρότηση ομάδας συντονισμού μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει να εννοηθεί., πριν την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ότι είναι ανοικτός στη συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος. Ωστόσο, με τον κ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον κ. Σαμαρά να μην επιθυμεί να εμφανισθεί ότι παραχωρεί επιπλέον ζωτικό χώρο στο ΠΑΣΟΚ, θεωρείται εξίσου πιθανό το ζήτημα να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα