ΒΡΑΧΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗ ΓΙΑ ΝΔ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO

Αμφίρροποι  παραμένουν οι προεκλογικοί συσχετισμοί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο Mega, η ΝΔ έχει βραχεία κεφαλή 1,3 ποσοστιαίων μονάδων.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η εν λόγω

δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το νέο πολιτικό προεκλογικό σκηνικό, στο οποίο εμπεδώνεται πια το δίπολο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να σταθεροποιεί τις δυνάμεις του παραμένοντας τρίτο κόμμα, ενώ με εξαίρεση την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, όλα τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν τάσεις συμπίεσης από το δίπολο «Δεξιάς-Αριστεράς».

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά όλων των κομμάτων όπως παρουσιάστηκαν χθες βράδυ είναι τα εξής:

Ν.Δ: 23,4%ΣΥΡΙΖΑ: 22,1%ΠΑΣΟΚ: 13,5%Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,4%ΚΚΕ: 5,9%,Δημοκρατική Αριστερά: 5,1%Χρυσή Αυγή: 4,2%.Δημιουργία Ξανά: με 2,6%.ΛΑΟΣ: 2%,Οικολόγοι Πράσινοι: 0,5%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 9,4%, ενώ με βάση τα παραπάνω ποσοστά, η αναγωγή των εδρών στη Βουλή έχει ως εξής: η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα έστω και οριακά, λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών και καταλαμβάνει 122 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 68, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει 41 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 23, το ΚΚΕ 18, η Δημοκρατική Αριστερά 15 και η Χρυσή Αυγή 13 βουλευτές.

«Κεφάλι» ΝΔ στα ποιοτικά στοιχεία

Πάντως, αν και η πρόθεση ψήφου δείχνει «ντέρμπι» μεταξύ των δύο κομμάτων για την πρώτη θέση, στα ποιοτικά ευρήματα η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα. Στην –διαχρονικά αδιάψευστη- παράσταση νίκης προηγείται με 56,6%, ενώ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 33,6% των ερωτηθέντων. Ελαφρώς μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (19,1%) βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς προτιμάται από το 22,7% των ερωτηθέντων. Επίσης, το 33,1% θεωρεί ότι η ΝΔ είναι το πιο έτοιμο κόμμα να κυβερνήσει, το 16,1% προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 10,2% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ. Το 80,9% των πολιτών απαντά θετικά στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ πάση θυσία», ενώ «όχι» λέει μόλις το 18%.

Ευθύνες για το ναυάγιο

Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων καταλογίζει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για το ναυάγιο των διαβουλεύσεων περί τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στην ερώτηση «ποιος πολιτικός αρχηγός φταίει που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση», το 47,9% «δείχνει» τον Αλέξη Τσίπρα, το 14,7% αποδίδει ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά, το 4,4% στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  Ευάγγελο Βενιζέλο, το 3,2% στον Φώτη Κουβέλη και το 2,4% στην γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Εξάλλου, το 72,4% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να είχε σχηματιστεί κυβέρνηση και το 25,3% απαντά ότι έπρεπε να γίνουν ξανά εκλογές.

Τέλος, μοιρασμένοι είναι οι πολίτες σε σχέση με τον «εκβιασμό» των διεθνών εταίρων μας, σύμφωνα με τον οποίο παραμονή στο ευρώ σημαίνει τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. Το 52,4% απαντά ναι/μάλλον ναι στην ερώτηση «αν η παραμονή στο ευρώ έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή του Μνημονίου», ενώ το 44,5% απαντά όχι/μάλλον όχι στην ίδια ερώτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα