Ξεκινά το κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου

12:12 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Η φετινή διοργάνωση αποτελείται από επτά διαφορετικές κατηγορίες που παρουσιάζουν νέες ανεξάρτητες, πειραματικές, σινεφιλ ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελείται από 19 παραγωγές που διεκδικούν την Χρυσή Άρκτο.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι από το 2001, ο Ντίτερ Κόσλικ:«Έχουμε ένα διαγωνιστικό που έχει από όλα. Νέους δημιουργούς, πολλές παραγωγές και σκηνοθέτες από την Ανατολική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί αμερικανοί ανεξάρτητοι σκηνοθέτες στο γενικό πρόγραμμα, αλλά και στο διαγωνιστικό. Και τέλος έχουμε μεγάλες ταινίες, χολιγουντιανά

μπλοκμπάστερς, αλλά και φιλμ από την Ασία, όπως την ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι που ανοίγει το φεστιβάλ, την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Σόντεμπεργκ και την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Ταξίδι στη Λισσαβώνα».

Ο Γουόνγκ Καρ Βάι θα είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος. Η ταινία του «The Grandmaster»που θα παιχτεί στην πρεμιέρα της Μπερλινάλε, δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Το σενάριο βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ιπ Μαν, ενός διάσημου δασκάλου πολεμικών τεχνών που ήταν και ο δάσκαλος του Μπρους Λι. Η ταινία υπόσχεται πολλή δράση, εντυπωσιακές σκηνές και γερή δόση από πολεμικές τέχνες.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του Δανού Μπιλ Όγκαστ, «Night Train to Lisbon», θα γίνει επίσης στο Βερολίνο. Πρωταγωνιστής της ο Τζέρεμι Άιρονς που υποδύεται έναν καθηγητή Λατινικών από τη Βέρνη που εγκαταλείπει τα πάντα, όταν πέφτει στα χέρια του το βιβλίο ενός πορτογάλου ποιητή. Παίρνει το νυχτερινό τρένο για Λισσαβώνα για να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του τα θέματα που τον απασχολούν.

«Έχουμε πολλές ταινίες που αφορούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε μια κατάσταση και δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν. Για παράδειγμα δύο γαλλικές παραγωγές ασχολούνται με αυτό το θέμα: Η «Καμίλ Κλωντέλ» και επίσης το «La Religieuse». Και οι δύο εκτυλίσσονται, η μία σε ένα ψυχιατρείο και η άλλη σε ένα είδους ψυχιατρείο που είναι ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, γιατί τα συστήματα είναι πολύ ισχυρά», δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Φέτος, υπάρχει και μια ισχυρή τριπλή γαλλική παρουσία στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η «Καμίλ Κλωντέλ» με την Ζιλιέτ Μπινός να υποδύεται τη διάσημη γλύπτρια, το «Elle s’en va» με την Κατρίν Ντενέβ να ερμηνεύει την 60χρονη Μπέτι που εγκαταλείπει τα πάντα και φεύγει και τέλος το «La Religieuse» όπου μια νέα γυναίκα στέλνεται σε ένα μοναστήρι, παρά τη θέλησή της.

Ο Στίβεν Σόντεμπεργκ επιστρέφει με το ψυχολογικό θρίλερ «Side Effects», όπου ερευνά τις μηχανορραφίες των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών. Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που παίρνει ψυχοφάρμακα που την οδηγούν σε απώλεια των αισθήσεών της. Μια μέρα ο άντρας της βρίσκεται άγρια μαχαιρωμένος στο διαμέρισμά τους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Η φετινή Μπερλινάλε ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 του μηνός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών

Πηγή: Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα