Υπέρ συμμαχίας του Νότου ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να ξεσπάσει νέα κρίση στην Ευρώπη λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων, ακόμη κρατών που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ». Εκτίμησε πως «αρχίζει να ανθίζει το “άνθος του κακού” και στις χώρες αυτές, όχι διότι έχουν μεγάλο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά έχουν τεράστιο χρέος

σε απόλυτους αριθμούς» και τόνισε ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν δεν υπάρχουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική.

Υποστήριξε ότι στην Ευρώπη δεν γίνονται διεξοδικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αποσπασματικές.

Επανέλαβε ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι «να βάλουμε πολύ καθαρά αντί για το μνημόνιο ή πέραν του μνημονίου, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Σε αντίθεση με τη χθεσινή πρωθυπουργική θριαμβολογία, ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν επετεύχθη το 100% των στόχων της διαπραγμάτευσης. Έκανε όμως λόγο για δύο σημαντικά αποτελέσματα: Αφενός ότι «η τρόικα αποδέχεται ότι η χώρα, η κοινωνία δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και φορολογικές επιβαρύνσεις» και, αφετέρου, ότι υπήρξε «αναζωπύρωση της δέσμευσης των εταίρων ότι θα πάμε σε περαιτέρω κούρεμα του χρέους, με καταλυτικό γεγονός την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο είμαστε λίγο πριν από την επίτευξή του».

Αν και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαπνέεται από κυβερνητισμό, ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν τα καλύτερα στελέχη του Κινήματος.

Τέλος, επέμεινε στη συγκρότηση εθνικής επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού που θα απευθύνεται -όπως είπε- σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα