«Υποφέρει» ο Σόιμπλε όταν μιλά για την Ελλάδα

Οι αρθρογράφοι προσπαθούν αν μπουν «Στο μυαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» του ανδρός που έχει μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, αλλά είναι και από τους πλέον μισητούς κυρίως στον Νότο.

«Στο γραφείο του, στο δωμάτιο με αριθμό 4358 του 5ου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται δέκτης διαμαρτυριών από πολίτες, κυρίως της Αθήνας και της Μαδρίτης,

που τον θεωρούν υπεύθυνο για τα δεινά τους. Για αυτούς είναι ο λιγότερο διαλλακτικός από άλλους πολιτικούς που πέρασαν από το ίδιο γραφείο. Τον κατηγορούν για το γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι τους αναγκάζονται να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, ότι η τευτονική του μανία πίσω από τα μέτρα λιτότητας έχει εξαθλιώσει την Ευρώπη και την έχει μετατρέψει σε παρηκμασμένο τόπο…», σημειώνει Spiegel.

Και οι αρθρογράφοι διατυπώνουν το ερώτημα αν αυτός ο άνδρας με το γκρι κοστούμι γνωρίζει τι ακριβώς κάνει…

Η περιγραφή είναι αποκαλυπτική:

«Η Ελλάδα είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά πολύ καλό, ωστόσο. Ο Σόιμπλε συχνά αναφέρεται στην Ελλάδα και όταν το κάνει αναστενάζει βαθιά και κάνει παύσεις, τρίβει τα μάτια του και ενώνει τα χέρια του μπροστά από το πρόσωπό του, σαν να προσεύχεται. Θα έπρεπε η χώρα να έχει φύγει από την ευρωζώνη το 2010; Η πιθανότητα αυτή συζητήθηκε με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, αν και οι συζητήσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν ποτέ δημοσίως. Οι αριθμοί ήταν ξεκάθαροι και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ», προσθέτει το Spiegel.

«Όταν όμως δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον πρώην υπ .Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ και μου είπε: ξέρεις ότι αν δεν είχαμε πάρει την απόφαση να αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;”», λέει ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι σήκωσε τους ώμους του και παρέμεινε σιωπηλός.

Έβαλε τα χέρι στο κεφάλι του και χαμήλωσε τα μάτια του, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος για να ρωτήσει: Και τι κάνετε σε μία τέτοια κατάσταση; Τι είναι σωστό να γίνει; Τι δεν είναι; Τι θα σου σκάσει στο πρόσωπο αύριο;

«Ή πάρτε για παράδειγμα τις συνομιλίες του 2011 για το κούρεμα του ελληνικού χρέους», συνεχίζει ο Σόιμπλε. Και σηκώνει ξανά τους ώμους του. Ποιες θα πρέπει να είναι οι συνθήκες για ελάφρυνση χρέους; Τι θα σημαίνει για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Και πόσο από αυτό το κούρεμα θα αποδεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές; 20%; 22%; Ή τουλάχιστον 50%», όπως είχε εξ αρχής προτείνει ο Σόιμπλε».

Κλείνοντας, παραθέτει την διαφωνία του Γερμανού υπουργού με τον τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σχετικά με το ελληνικό κούρεμα. «Τελικά καταλήξαμε στο 53%. Δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια τέτοια απόφαση βασιζόμενος σε επιστημονικές μεθόδους. Παρόλα αυτά, πρέπει η λήψη της απόφασης να είναι όσο πιο δύσκολη γίνεται, ζυγίζοντας κάθε επιλογή με την βοήθεια ειδημόνων. Έπειτα φτάνεις σε μια απόφαση. Και υποθέτεις ότι είναι η σωστή. Και ελπίζεις, έστω και λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος»,

Keywords
Τυχαία Θέματα