Mάριος Σαλμάς: Φρένο στην κερδοσκοπία

Νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού στον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με στόχο τη μείωση του σημερινού τιμολογίου ή ακόμα και τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου επεξεργάζεται ο Οργανισμός, ο οποίος δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στη δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού.
«Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι οργανισμός για να βγάλει κάποιος χρήματα στην πλάτη του» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, κατά την παρουσίαση

των δράσεων ανασυγκρότησης του Οργανισμού, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη διαδικασία των τηλεφωνικών ραντεβού που έχει επιλεγεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Παρουσιάζοντας δέσμη μέτρων για την αποδοτικότερη διαχείριση του Οργανισμού, είπε πως άμεσα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης της περιουσίας των ήδη ενταγμένων Ταμείων στον ΕΟΠΠΥ και να εκδοθούν οι αποφάσεις που αφορούν στη μετάταξη του προσωπικού. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και στη διαπίστευση παραγωγών υπηρεσιών υγείας (ιατρών, εργαστηρίων, κέντρων, κλινικών, νοσοκομείων) ως προϋπόθεση για τη σύναψη συμβάσεων και σύνδεση της διαβάθμισης ποιότητας με τις αποζημιώσεις.
Ακόμη, θα συσταθεί ομάδα διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με παρόχους υπηρεσιών, ενώ θα επανεξεταστεί και το θέμα της συνασφάλισης και η δαπάνη που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε ασφαλισμένους τους. Σημαντικό είναι επίσης ότι από την 1η Μαρτίου ο Οργανισμός θα σταματήσει να αποζημιώνει υγειονομικό υλικό που δεν φέρει πιστοποίηση με barcode.
Οι σημαντικότερες από τις συνολικά 66 προτάσεις Σαλμά για την πλήρη αναμόρφωση του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα είναι οι εξής:
- Ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών ένταξης των νέων Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.
- Έκδοση αποφάσεων που αφορούν στη μετάταξη του προσωπικού.
- Ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης της περιουσίας των ήδη ενταγμένων Ταμείων στον ΕΟΠΠΥ (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) και έκδοση αποφάσεων που αφορούν στη μεταβίβαση της περιουσίας ΤΑΥΤΕΚΩ ομόλογα, τραπεζών, ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ.
- Εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα εκτιμήσει την πορεία εξέλιξης των οικονομικών και λοιπών δεδομένων του ΕΟΠΥΥ και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα.
- Ενοποίηση των στοιχείων της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των ασφαλισμένων σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο, με βάση τον ΑΜΚΑ, και συγκέντρωσή του στην ΗΔΙΚΑ. Το μητρώο θα έχει τα κάτωθι στοιχεία: ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, φύλο.
- Ένδειξη άμεσου ή έμμεσου μέλους, Ταμείο (ΦΚΑ), Ισχύς Ασφαλιστικής Ικανότητας (ημερομηνία). Επίσης, θα γίνεται διασταύρωση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ.
- Ενσωμάτωση των στοιχείων των άμεσα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Για τα άμεσα μέλη του ΟΑΕΕ που βρίσκονται σε ρύθμιση έχει προβλεφθεί ειδική web εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ.
- Έναρξη απογραφής έμμεσα ασφαλισμένων και αξιολόγησης ενημερότητας μέσω των ΚΕΠ και άλλων επιλεγμένων σημείων των ΦΚΑ. Την ευθύνη και τ
Keywords
Τυχαία Θέματα