Ποια είναι τα εμπόδια στη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας

Το στίγμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας προσδιόρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 3η ελληνογερμανική συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών προσδιόρισε τους τομείς συνεργασίας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απορρίμματα, τουρισμός, δημοτική περιουσία, κ.α.), ενώ αναφέρθηκε και σε νέα εργαλεία, όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθιέρωση

της Δημοτικής Ενημερότητας, η Ενιαία Αρχή Προμηθειών ανά δήμο, η μόχλευση ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις και η φορολογική αποκέντρωση κ.ά.
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «καινοτομίας», παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και το νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο συστήνεται Παρατηρητήριο Ποιότητας, το οποίο και θα λειτουργήσει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χ. Φούχτελ, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί πρόβλημα, καθώς προβλέπει πολλές αρμοδιότητες. Για τον λόγο αυτόν, επισήμανε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός.

Απάντηση στη διαθεσιμότητα με δυναμικές κινητοποιήσεις

Σε τσουνάμι εξελίσσεται το κύμα των καταλήψεων στους δήμους. Οι δημοτικοί υπάλληλοι με τη συμπαράσταση των συλλόγων τους και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα δυναμικές κινητοποιήσεις. Βασικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν τις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες με τα ονόματα των συναδέλφων τους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι «σφραγίζουν» τα γραφεία προσωπικού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προχωρούν στην κατάληψη του συνόλου των δημοτικών υπηρεσιών.
Οι δήμαρχοι με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έχουν εκφράσει την πλήρη διαφωνία της με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, όπως έχουν υπογραμμίσει, οι ενδεχόμενες απολύσεις οδηγούν σε εκρηκτική κατάσταση, καθώς οι δήμοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους.

«Κουρεύονται» τα δημοτικά τέλη
Διατηρούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του 2012 και για το 2013 στα δημοτικά τέλη του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, προτείνεται μείωση κατά 50% στα τέλη που καταβάλλουν τα νέα ζευγάρια που εγκαθίστανται στην πόλη για διάστημα δύο ετών από τον γάμο τους.  Σημαντικές μειώσεις προτείνονται και για τα τέλη κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας. Συγκεκριμένα, η αρμόδια αντιδήμαρχος εισηγείται αναπροσαρμογή των συντελεστών τελών για το έτος 2012 στην Πλατεία Ομονοίας από 155,45 σε 5 ευρώ και στην Πλατεία Βικτωρίας από 106,87 σε 5 ευρώ.

Νέα μείωση στους πόρους
Μείωση των αποδιδόμενων στους δήμους πόρους το

Keywords
Τυχαία Θέματα