Moody’s: Σοβαρές συνέπειες για αποταμιευτές και τράπεζες

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, διαβλέπει σοβαρές συνέπειες για τους κύπριους αποταμιευτές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις για τους πιστωτές τραπεζών άλλων χωρών της ΕΕ, μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Μεταξύ άλλων ο οίκος φοβάται επίσης, τον κίνδυνο διαφυγής

κεφαλαίων από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Η Moody’s θεωρεί πάντως, μικρό τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις αγορές κρατικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο οίκος θεωρεί ότι στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με παρόμοιες προηγούμενες περιπτώσεις. Η Moody’s αναφέρει χαρακτηριστικά τις υποθέσεις των ισπανικών τραπεζών και του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος SNS Reaal, όπου οι καταθέτες δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης.

Οι άμεσες επιπτώσεις του κουρέματος των καταθέσεων θα περιοριστούν στην Κύπρο, παρατηρεί η Moody`s, διευκρινίζει ωστόσο ότι με την απόφαση του το Eurogroup έχει την πρόθεση να ρισκάρει αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Πηγές: Deutsche Welle, Γερμανικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα