Άδωνις Γεωργιάδης: «Έκανα πάντα καλή τηλεθέαση»

Με την ΚΛΕΛΙΑ ΧΑΡΙΣΗ, Β΄ ΜΕΡΟΣ

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει, η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς και για δεκαετίες, προβλέπει στο β΄ μέρος της συνέντευξής του στο «Π» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Πολεμά κάθε επένδυση, άρα δεν θέλει να βρει ο κόσμος δουλειά» τονίζει.
Επισημαίνει επίσης πως αν είχαμε ακούσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από την εποχή της κυβέρνησής του, ίσως να μη φτάναμε έως εδώ. Ειδική αναφορά κάνει στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως και στον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να μπει στην πολιτική, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον οποίο, όπως λέει, έχει κλείσει τον λογαριασμό.
Μάλιστα, κάνει την αυτοκριτική του ως προς την αρχική του άποψη για έναν βουλευτή της Αριστεράς. «Η πιο ευχάριστη έκπληξη για μένα στη Βουλή ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός. Τον είχα για έναν ανόητο – φαιδρό και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πραγματικά πολύ σοβαρός πολιτικός» τονίζει.

Μπήκατε στα σπίτια των πολιτών με τα βιβλία και τον ΛΑΟΣ και θυμόμαστε ότι η υποδοχή από τα λεγόμενα μεγάλα κανάλια και τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους ήταν απαξιωτική ή ακόμα και χλευαστική. Τώρα που είστε σχεδόν σε κάθε εκπομπή τους καλεσμένος, τι τους λέτε ή τι σας λένε κατ’ ιδίαν για την εποχή της χλεύης;
Στην αρχή, πράγματι, με αντιμετώπιζαν περίπου ως παρείσακτο. Με καλούσαν μόνο και μόνον διότι το προέβλεπε η νομοθεσία. Γρήγορα, όμως, αυτό άλλαξε. Αφενός με γνώρισαν και με τους περισσότερους αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις και αφετέρου έκανα πάντα καλή τηλεθέαση. Περασμένα ξεχασμένα, λοιπόν.

Επαναλαμβάνετε εμφατικά πολλές φορές ότι είστε δεξιός. Αν στο υπουργείο που είχατε τοποθετηθεί έρχονταν δύο στελέχη, ένας έντιμος και να γράφει στο πέτο «εγώ είμαι Αριστερός» και ένας ανέντιμος που θα σας έλεγε στο αφτί ότι είναι δεξιός, πώς θα αντιδρούσατε;
Μπορείτε να ρωτήσετε στο υπουργείο που διοίκησα για το διάστημα που διοίκησα, αν αδίκησα έστω και έναν λόγω κομματικής διαφοράς. Σας ενημερώνω ότι, κατά το διάστημα της θητείας μου, ο εκεί Σύλλογος Εργαζομένων είχε βγάλει δημόσια επαινετική δήλωση για μένα και ο Σύλλογος αυτός είχε πλειοψηφία ευρύτατη της Αριστεράς. Τότε, στη Βουλή ένας πολύ γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μου είχε πει: «Τι έχεις κάνει και σε αγαπούν τόσο οι δικοί μας στο υπουργείο;». Θα σας πω μόνον ότι το δεξί μου χέρι στο υπουργείο, ο προσωπικός νομικός μου σύμβουλος, ήταν το δεξί χέρι του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή και μέλος της ΕΔΗΚ και ως τέτοιο κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο η ιδεολογία και άλλο η αξία των ανθρώπων.

Βλέπετε στο μέλλον διαχωρισμούς στην Ελλάδα με βάση ταμπέλες «αριστεροί», «κεντρώοι», «δεξιοί» ή με βάση το αν είναι έντιμοι, ανέντιμοι;
Η πρώτη διάκριση είναι ιδεολογική και η άλλη ηθική. Και οι δύο θα υπάρχουν, όπως σε όλες τις κοινωνίες. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν πλέον ιδεολογίες είναι βλακώδης. Η ιδεολογία του καθενός καθορίζει τη θέση του σε πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, είσαι υπέρ ή όχι των αποκρατικοποιήσεων; Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι έντιμος ή όχι. Ο έντιμος δεξιός λέει ναι, ο έντιμος αριστερός λέει όχι. Άρα, όλα θα υπάρχουν.

Σε ποιους νομίζετε ότι χρωστάτε προσωπικά και για ποιον λόγο;
Χρέος με την έννοια της οφειλής δεν υπάρχει. Όσοι με βοήθησαν πήραν στη συνέχεια από μένα αυτά που έπρεπε να τους δώσω. Όμως, αν με ρωτάτε ποιοι με βοήθησαν γενικά είναι διάφοροι. Στην πολιτική, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μου έδωσε την ευκαιρία, τον ευχαριστώ, του έδωσα όμως πολλές ψήφους και του επέστρεψα και την έδρα όταν μου το ζήτησε, άρα ο λογαριασμός έκλεισε.

Έχετε πολιτική ή και προσωπική αντιπαλότητα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και αυτή αφορά την Επιτροπή ή γενικότερα θέματα;
Δεν έχω καμία προσωπική αντιπαλότητα με την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, είναι πολύ εργατική και επιμελής. Δυστυχώς, δεν έχει αυτοσυγκράτηση ως προς τη διαχείριση του χρόνου και αυτό σβήνει τα προτερήματά της και τη βλάπτει. Ίσως κάποιος θα έπρεπε να της μιλήσει για τους Λάκωνες και το λακωνίζειν και το λέω απολύτως καλόπιστα.

Ποια είναι η απάντησή σας στις αιτιάσεις του Βασίλη Καπερνάρου για την παρουσία σας στην Επιτροπή και για το θέμα της συζύγου σας;
Το θέμα έκλεισε. Προχθές στην Επιτροπή ζήτησα από τους συναδέλφους να θέσει όποιος νομίζει γραπτή ένσταση για τους λόγους που θα έπρεπε να εξαιρεθώ, αλλιώς κανένας να μην αναφερθεί ξανά σε αυτήν τη λάσπη. Ομοφώνως όλα τα κόμματα είπαν ότι ουδείς θέτει ένσταση. Και ο κ. Καπερνάρος. Όποιος διανοηθεί πλέον να υπονοήσει ότι έχω κάποιου είδους εμπλοκή, έμμεση ή άμεση, θα τον πάω στα δικαστήρια. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Επί της ουσίας, σιγά μη ζητούσα από τη γυναίκα μου, πριν την νυμφευθώ, να μου φέρει κατάλογο με τους λογαριασμούς του πρώην συζύγου της.

Ο ελληνικός λαός είναι σε τραγικά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας. Δεν θα ήταν λύση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα κόμματα εξουσίας φαίνονται να μην έχουν λύσεις; Ή πιστεύετε ότι θα ανατραπεί η κατάσταση θετικά και αν ναι, πότε χρονικά και πώς;
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει ποτέ στην εξουσία, η Ελλάς θα καταστραφεί ολοσχερώς και για δεκαετίες. Το γεγονός, όμως, ότι παρά τα τρομερά σκληρά μέτρα δεν έχει αποκτήσει καμία απολύτως δυναμική, μου δίνει αισιοδοξία ότι αν κάνουμε τη δουλειά μας, δεν θα το υποστούμε και αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζω ότι πολεμά κάθε επένδυση, άρα, παρά τη ρητορεία του, δεν θέλει ο κόσμος να βρει δουλειά.

Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα σε δέκα χρόνια;
Μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Εύχομαι να παύσουν πλέον οι διάφορες «ιδιαιτερότητες» του κράτους μας. Να παραμείνουμε Έλληνες στον πολιτισμό και στη γλώσσα, αλλά Ευρωπαίοι στην οργάνωση του κράτους μας.

Θα μπορούσατε να λάβετε μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και να είστε υφυπουργός με υπουργό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή αντιστρόφως;
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε στο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, υποστηρίζοντας δηλαδή το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, γιατί όχι; Δεν έχω προσωπικά μαζί τους, αλλά για να είμαι ειλικρινής με την κα Κωνσταντοπούλου στο ίδιο υπουργείο όχι, δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί.

Ποιο σχόλιο έχετε για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ;
Η κρίση ήταν χρήσιμη και εξυγιαντική. Τα πράγματα είχαν ξεφύγει και τώρα ξεχώρισαν οι λαϊκιστές – δημαγωγοί από εκείνους που, τελικά, μπορούν να αντέξουν στα δύσκολα. Αυτό θα είναι ένα χρήσιμο μάθημα για το μέλλον.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το επίπεδο της σημερινής Βουλής είναι χειρότερο από ποτέ άλλοτε λόγω της παρουσίας ορισμένων προσώπων που εξελέγησαν. Άλλοι λένε ότι οι παλαιοί με το υψηλό επίπεδο έδεσαν τη χώρα πισθάγκωνα και την παρέδωσαν με τα άθλια δάνεια στους ξένους ισχυρούς. Η δική σας άποψη ποια είναι;
Η Βουλή είναι σώμα αντιπροσωπευτικό. Είναι ο εκάστοτε καθρέφτης μίας κοινωνίας. Αυτό που βλέπετε είναι η Ελλάς σήμερα. Εάν δεν σας αρέσει το πρόσωπό σας στον καθρέπτη, μην τα βάζετε με τον καθρέπτη. Ας κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη και θα φτιάξει και η Βουλή. Η σχετική, λοιπόν, συζήτηση είναι σφόδρα υποκριτική.

Ποια είναι η πιο δυσάρεστη έκπληξή σας στη Βουλή και ποια η πιο ευχάριστη σε επίπεδο προσώπων ή γεγονότων;
Η πιο δυσάρεστη έκπληξη για μένα ήταν η πολιτική κατάληξη του Γιώργου Καρατζαφέρη, δεν του άξιζε όλο αυτό. Προσέφερε πολλά και για ένα λάθος, την αποχώρηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου και την καταψήφιση του δευτέρου μνημονίου, πέρασε στην πολιτική αφάνεια. Η πιο ευχάριστη έκπληξη για μένα στη Βουλή ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός. Τον είχα για έναν ανόητο – φαιδρό και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πραγματικά πολύ σοβαρός πολιτικός που δεν διστάζει να πει τη γνώμη του. Ακόμη και αν λέει κάτι με το οποίο διαφωνώ, το στηρίζει με επιχειρήματα.

Ποιο θεωρείτε το πιο μεγάλο σκάνδαλο της σύγχρονης εποχής μας και ποιον τον πιο αδικημένο της πολιτικής ζωής;
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι προφανώς το σκάνδαλο Siemens, αλλά ο πιο αδικημένος είναι ο Κώστας Μητσοτάκης. Τελικά, είχε σχεδόν σε όλα δίκιο. Αν τον είχαμε ακούσει από τότε, ποτέ δεν θα φτάναμε έως εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα