Ακόμη και αν απαλλαχθούμε από το μνημόνιο, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν


Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση πως το κακό αυτό που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι το μνημόνιο. Πιστεύεται πως εξαιτίας αυτού έχουν μειωθεί οι μισθοί, οι συντάξεις και αυξήθηκε η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια. Έτσι πολλοί Έλληνες θεωρούν πως αν απαλλαγούμε από το μνημόνια, τότε θα σωθούμε. Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας ζούσε εδώ και πολλά χρόνια με δανεικά και κοινοτικές επιδοτήσεις. Τώρα όμως οι πηγές στέρεψαν και αναδείχτηκε η αλήθεια, την οποία όμως έπρεπε να έχουμε αντιληφθεί εδώ και

χρόνια. Ίσως έτσι να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το αδιέξοδο. Η Ελλάδα εγκατέλειψε την παραγωγή και σήμερα δυστυχώς δεν διαθέτει πλούτο.

Από τη μία πλευρά, έχουμε την Αντιπολίτευση να ισχυρίζεται πως αν ανέβει στην εξουσία, θα καταργήσει με έναν νόμο το μνημόνιο, προκειμένου να καταργηθούν οι φόροι και να αποκατασταθούν οι συντάξεις. Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ, συνεχίζει να υποκύπτει στις απαιτήσεις της τρόικας, αρνούμενη να υποχωρήσει.

Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση όμως, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα. Όποιες κοινωνίες δεν μπορέσουν να προσαρμοσθούν, θα κινδυνεύσουν να περιθωριοποιηθούν και να αφανιστούν. Και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα, που δεν έχει ούτε την παράδοση, ούτε τους ισχυρούς θεσμούς, ούτε την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν για παράδειγμα οι Γάλλοι.

Η Ελλάδα όπως αναφέρει και «Η Αξία», βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο σταυροδρόμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα