Απεργούν, αλλά πληρώνονται κανονικά…

Της Νικόλ Παπάζογλου

Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη των απεργιών στις τάξεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και ερωτηματικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Χιλιάδες είναι οι φοιτητές σε απόγνωση, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πότε και αν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, ενώ ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο να πλησιάζει όλο και πιο πολύ.

Την ίδια ώρα που οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ αγωνίζονται για τις μετακινήσεις-αποσπάσεις-απολύσεις

συναδέλφων τους, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι εξακολουθούν να πληρώνονται λόγω ενός πολύπλοκου μισθολογικού καθεστώτος στον δημόσιο τομέα, αλλά και γιατί οι μισθολογικές καταστάσεις εκδίδονται από τους ίδιους παρότι απεργούν.
Οι εργαζόμενοι των ΑΕΙ πληρώθηκαν για τον μήνα Σεπτέμβρη, διότι οι μισθολογικές καταστάσεις είχαν σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών στις 20 Αυγούστου. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον μισθό του Οκτωβρίου, καθώς οι καταστάσεις είχαν αποσταλεί στις 19 Σεπτεμβρίου και οι πληρωμές έγιναν στις 13 και 27 Οκτωβρίου. Ερωτήματα, βέβαια, προκαλεί το πώς και γιατί πληρώθηκαν, αφού βρίσκονταν και βρίσκονται σε απεργία, αλλά και γιατί δεν έχουν σταλεί οι καταστάσεις με τα ονόματα των απεργών πάρα μόνο οι καταστάσεις πληρωμών.

Οι ίδιοι οι διοικητικοί τονίζουν πως μετά τη λήξη των απεργιών θα εκδοθούν οι ονομαστικές καταστάσεις με όλες τις ημέρες που απείργησε ο κάθε εργαζόμενος και ανάλογα θα γίνουν οι πληρωμές και οι περικοπές τους επόμενους δύο μήνες, με πολλούς από τους εργαζόμενους να δηλώνουν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/10), η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με κυριότερο αυτό της απιστίας στην υπηρεσία. Η απόφαση αυτή της Εισαγγελίας οδήγησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Θεοδόση Πελεγρίνη, να προχωρήσει σε εκ νέου δηλώσεις τονίζοντας πως οι μέρες απεργιών θα περικοπούν από τις αποδοχές των εργαζομένων που απεργούν.
Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας και ο κ. Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο «Π», έκαναν το χρέος τους απέναντι στη φοιτητική κοινωνία και στην κοινωνία συνολικά, υποχρεώνοντας όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων-Κρήτης-Θεσσαλίας και Πατρών, όπως και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να περικόψουν τις αποδοχές των υπαλλήλων που δεν παρείχαν κάποιο έργο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, πάντως, αποφάσισαν την Τετάρτη να συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλησιάζουν όλο και πιο πολύ τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Με τον αποκλεισμό των πανεπιστημίων από τους διοικητικούς και την παύση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα πανεπιστήμια το αποτέλεσμα είναι να χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, να μη γίνονται μαθήματα, οι εγγραφές των πρωτοετών να μένουν στον «πάγο» και το εξάμηνο να πηγαίνει περίπατο.
Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης υποστηρίζει ότι εάν ξεκινήσουν μαθήματα τη Δευτέρα θα σωθεί το εξάμηνο. Μάλιστα, αποφάσισε να οριστεί τριμελής Επιτροπή Συγκλητικών για να εξετάσουν από κοινού με το διοικητικό προσωπικό τις δυνατότητες αντιμετώπισης ιδιαίτερα επιτακτικών λειτουργιών.
Η Σύγκλητος του ιδρύματος, πάντως, διαπίστωσε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί αντικειμενικώς σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών παρά τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει να προσφέρει το ίδρυμα ακαδημαϊκό έργο». Ωστόσο, έγινε ειδική αναφορά στην πάγια και σταθερή θέση της Συγκλήτου για την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων.

Ρεπορτάζ απο την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Απεργούν, αλλά πληρώνονται κανονικά… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα