Ασυμφωνία για το... Σύμφωνο

Του Δ. Κεμπέ

Το απόλυτο αδιέξοδο επέρχεται στην Ευρώπη εξαιτίας της νέας δανειακής σύμβασης που υπογράφτηκε για την Ελλάδα και αποτέλεσε «προπομπό» λιτότητας για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Μέρκελ επιμένει ότι δεν συζητά επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, γιατί στις 6 Μαΐου έχει εκλογές

σε δύο κρίσιμα κρατίδια που θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του κυβερνητικού της συνασπισμού. Ο πρωτοπόρος Ολάντ στη Γαλλία επιμένει εξίσου ότι η μοναδική λύση για να μην καταστραφεί η Ευρώπη είναι η αναδιαπραγμάτευση (σ.σ. και αυτός έχει εκλογές στις 6 Μαΐου), ενώ για δεύτερη φορά σε διάστημα δέκα ημερών ο νομπελίστας οικονομολόγος Στίγκλιτς λέει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι τα προγράμματα λιτότητας θα εξοντώσουν τη Νομισματική Ένωση και θα χτυπήσουν κατάστηθα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο σκέφτεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου και να ζητήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καθώς έως τότε η πολιτική κατάσταση δεν θα έχει αλλάξει μόνο στην Ελλάδα αλλά πολύ πιθανόν και στη Γαλλία.

Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε την Παρασκευή να ρίξει λάδι στη φωτιά, λέγοντας σε συνέντευξή της στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο». Δήλωσε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και υπογράφτηκε από 25 ηγέτες, ενώ έχει ήδη επικυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη κατευθύνονται προς την επικύρωσή του. Η Ιρλανδία διεξάγει δημοψήφισμα επ' αυτού στο τέλος Μαΐου» λέει και τονίζει: «Δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Το θέμα της ανάπτυξης, την οποία ζητούν πολλοί, είναι από καιρό ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας μαζί με τη δημοσιονομική πειθαρχία» σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Μπαρόζο

Όσον αφορά στον πρόεδρο της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο, σχεδιάζει τα λεγόμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα χρηματοδοτούν έργα υποδομών. Όπως επισημαίνεται, η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως», αλλά δεν είναι αρνητική για κάτι τέτοιο. Η στροφή προς την ανάπτυξη πραγματοποιείται, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση. Εξετάζουν, επίσης, να προσθέσουν πρόβλεψη στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συνομιλίες.

Στίγκλιτς

Ο νομπελίστας πρώην σύμβουλος του Παπανδρέου, Τζ. Στίγκλιτς, από την πλευρά του, αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει περιέλθει σε δεινή θέση, καθώς η εμμονή στη λιτότητα οδηγεί την ήπειρο στην «α

Keywords
Τυχαία Θέματα