Διαφωνεί και με τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank τώρα η τρόικα

Νέο σκληρό πόκερ παίζεται μετά την αλλαγή στη στάση της τρόικας σχετικά με τη συγχώνευση της Εθνικής και της Eurobank. Αρχικά, η τρόικα είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης, ωστόσο τώρα φέρεται να εκφράζει αντιρρήσεις και αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το θέμα ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που επιστρέφει στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της τρικομματικής κυβέρνησης θεωρεί

κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο αυτό, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργιες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.

Αυτό που ισχυρίζονται οι επικεφαλής της τρόικας για να δικαιολογήσουν τις ενστάσεις της στο μέχρι πρότινος επιθυμητό deal είναι πως η νέα τράπεζα θα είναι πολύ μεγάλη, με τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες. Εξάλλου, η πώλησή της στη συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη.

Κύκλοι και παράγοντες της αγοράς – . σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» – που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενοι στις αντιρρήσεις αυτές της τρόικας κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα, με σκοπό να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής μόλις παρέλθει η τριετία κατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τους οποίους μεταξύ άλλων επικαλείται και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας- είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η τρόικα για να στηρίξει την αντίδρασή της στη συμφωνία.

Το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν οι δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.

Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το τραπεζικό deal είναι επιθυμητό και πως ένα πισωγύρισμα στην παρούσα συγκυρία θα είχε σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την οικονομία, πολύ περισσότερο μετά τα γεγονότα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κινήσεις υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών και η τρόικα να βρεθεί προ τετελεσμένου.

Ήδη, μετά την πρόσφατη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι της Εθνικής κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Όπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι της τράπεζας, οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank υπολογίζονται πλέον στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έναντι αρχικών υπολογισμών 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι η νομική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Οι ίδιο κύκλοι επισημαίνουν πως η Εθνική δεν έχει δεχθεί καμία σχετική αντίρρηση είτε επίσημα είτε ανεπίσημα από την τρόικα, ενώ ακόμα και αν προκύψει οι διαδικασίες συγχώνευσης έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παγώσουν, και πολύ περισσότερο να αναιρεθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα