Δήμαρχοι έτοιμοι να παραιτηθούν

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα δημοτικά ταμεία είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο. Επιπλέον, το κράτος οφείλει στους ΟΤΑ 214 εκατομμύρια από παρελθόντα έτη και 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκ παραδρομής είχαν κατακρατηθεί επί υπουργίας Φίλιππου Σαχινίδη. Επιπλέον, οι ΚΑΠ έρχονται με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ έχουν αρχίσει να καθυστερούν, ενώ οι αρμοδιότητες και οι ανάγκες που καλούνται να καλύψουν

οι δήμοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι δήμαρχοι έχουν υποστεί μεγάλο κούρεμα στις αποδοχές τους, καθώς και στους επιστημονικούς συμβούλους και έχουν δυσχέρεια εκτέλεσης του έργου τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε προχθές η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δήμαρχοι σκιαγράφησαν τα σοβαρότατα θεσμικά προβλήματα του «Καλλικράτη», αλλά και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, τόνισε ότι τα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ.
Ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμίσης, κατέστησε σαφές ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (που αφορούν την απόδοση στους δήμους 514 εκατ. ευρώ) και εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω μείωση, θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων ή θα παραδώσουμε τα κλειδιά στον αρμόδιο υπουργό.
Όλοι οι δήμαρχοι με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, κατέστησαν σαφές πως τα 2,7 δισ. ευρώ, τα εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι το «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα