«Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν…»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Μόλις 47.000 ευρώ είχε το ταμείο του ΠΑΣΟΚ που παρέλαβε τον Μάρτιο 2012 ο Β. Βενιζέλος από τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, 3 εκατ. ευρώ έπρεπε να καταβληθούν άμεσα για εξόφληση επιταγών που έληγαν. Αντί για χρήματα, όμως, υπήρχε μόνο χρέος σε τράπεζες

και προμηθευτές.

Το ΠΑΣΟΚ, αν δεν είχε λάβει τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης σε τρεις δόσεις μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε σε συμφωνία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τώρα θα είχε χρεοκοπήσει, αφού τα δάνεια σε τράπεζες, όπως εξηγεί ο κ. Σαλαγιάννης και προς τα μέλη του ΠΣ του κόμματος, δεν εξυπηρετούνται από τα μέσα του 2011 και φτάνουν περίπου τα 12 εκατ. ευρώ.

Αν το ΠΑΣΟΚ είχε εκλογικό ποσοστό στο 45%, η επιχορήγηση θα ήταν 9 εκατ. για να πληρώσει χρέη της τάξης των 13 εκατ. ευρώ. Τώρα που έχει μικρή εκλογική δύναμη, λαμβάνει 2,7 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση για το 2013-2014. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα χρήματα που χρωστάει στις τράπεζες: δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.

Οι ελεγκτές των έξι εταιρειών που μπήκαν στην Ιπποκράτους τον περασμένο Οκτώβριο, παρέδωσαν τα πρώτα συμπεράσματά τους τέλη Δεκεμβρίου. Εκαναν τα πάντα φύλλο και φτερό. Διαπίστωσαν τόσες παρατυπίες που σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Δεν υπήρχαν παραστατικά, τιμολόγια για έξοδα, τα περισσότερα ήταν γραμμένα στο χέρι μπακαλόχαρτα.

Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο βγήκαν όλα αυτά προς τα έξω ζημίωσε αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ και δόθηκε δικαίως η εντύπωση ότι ο Β. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους.

Αυτό ήταν πέρα για πέρα λάθος, αναφέρει ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, γιατί «ενώ σπάσαμε ένα άβατο και μιλήσαμε για πρώτη φορά δημόσια και στα στελέχη μας για τα οικονομικά του κόμματος, κάποιοι έσπευσαν με διαρροές και επέτρεψαν να αντιμετωπιστεί ένα μείζον πολιτικό θέμα με άκρως κουτσομπολίστικη διάθεση που έκανε πολύ κακό στο ΠΑΣΟΚ και σε όλους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μα, κανείς δεν έβαζε κάποιο φρένο, αφού όλοι έβλεπαν ότι τα πάντα είχαν εκτροχιαστεί; Εμείς δεν λέμε ότι κάποιοι έκαναν ό,τι ήθελαν, εμείς λέμε ότι ξέρουμε πώς δουλεύουν τα κόμματα και πως είναι εύκολο να συμβεί οτιδήποτε», λέει συνεργάτης του κ. Βενιζέλου που γνωρίζει πού βρίσκεται το χρέος και πώς δημιουργήθηκε.

Τα ενοίκια

Από τον Μάρτιο του 2012 που εξελέγη ο Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του διαπίστωσαν μετά από ελέγχους τα εξής: Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί να χρωστάει 133 εκατ. σε τράπεζες και προμηθευτές. Υπήρχαν πέντε με έξι μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και πέντε με έξι μήνες απλήρωτα ενοίκια. Στην Ιπποκράτους το μίσθωμα ήταν 67.000 τον μήνα και στη Χαριλάου Τρικούπη 11.250. Τώρα και τα δύο μισθωτήρια μειώθηκαν κατά 50%.

Βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ να πληρώνει διάφορα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, που τα χρησιμοποιούσε ως γραφεία στην οδό Νίκης, Ακαδημίας που ήταν τα γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ με 5.000 ενοίκιο τον μήνα και διαμέρισμα στην οδό Ζ. Πηγής, τη Βαλτετσίου και αλλού. Ολα έκλεισαν προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για ενοίκια από 100.000 ευρώ τον μήνα σε 40.000. Πώς εκτροχιάστηκαν οι δαπάνες: Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν υπέρογκες δαπάνες για τις μετακινήσεις στελεχών από το 2006 μέχρι τις εκλογές του 2011 (οι δαπάνες κυρίως για τα αεροπορικά εισιτήρια για τις εκλογικές ανάγκες ανέρχονται σε 54 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει πως αν ένα αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει περίπου 250 ευρώ, τότε θα έπρεπε να ταξιδεύουν 40.000 με 45.000 στελέχη κάθε χρόνο, 25.000 στελέχη τον μήνα και 130 στελέχη την ημέρα.

Η μισθοδοσία

Μισό εκατ. ευρώ πληρωμές προσωπικού: 168 υπάλληλοι, συν 7 άλλοι με σύμβαση έργου, συν 118 με απόσπαση, συν 60 με πρόσληψη ως τεχνική γραμματεία σε κάθε ΝΕ, το ΠΑΣΟΚ είχε κόστος πληρωμών συνολικά περίπου 435.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σήμερα οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει 120 υπαλλήλους, δεν πληρώνει τα γραφεία των ΝΕ, μείωσε κατά 50 τους υπαλλήλους στα κεντρικά γραφεία, όπου 4 από αυτούς πήραν σύνταξη, σε 23 δεν ανανεώθηκε η σύμβαση και άλλοι 20 αποχώρησαν για το ταμείο ανεργίας, ενώ οι 120 υπάλληλοι που παρέμειναν, με εκ περιτροπής καθεστώς εργασίας δύο ή τρεις ημέρες εβδομαδιαίως, κοστίζουν στο ΠΑΣΟΚ 80.000 ευρώ τον μήνα.

Οταν οι διπλές εκλογές για μετακινήσεις ψηφοφόρων, στελεχών κ.λπ. του 2012 έγιναν με κόστος περίπου 4 εκατ., οι εκλογές του 2009 κόστισαν 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν από μέσα τι γινόταν. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2008 είχε κόστος 3,5 εκατ., ενώ το τελευταίο μαζί με εκείνο της Νεολαίας το 2013 κόστισε μόλις 800.000 ευρώ.

Πλαφόν 100.000 ευρώ στα έξοδα

Αλλαγή του λογιστικού τρόπου που τηρείται στο λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ ζήτησε στη συνεδρίαση του ΠΣ ο Ν. Σαλαγιάννης. Ζήτησε, λοιπόν, να τηρούνται Γ΄ κατηγορίας βιβλία, διπλογραφικό σύστημα, δηλαδή, και για κάθε έξοδο που γίνεται να συνοδεύεται με αποδείξεις, «ακόμη και ο καφές του Βενιζέλου».

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Να ξοδεύει μόνο μέχρι 100.000 τον μήνα. Να φύγει από την Ιπποκράτους και να μεταφερθεί στα παλιά γραφεία της Χαρ. Τρικούπη. Να δίνουν οι λιγοστοί βουλευτές του την εισφορά τους από την κοινοβουλευτική τους αποζημίωση (μέχρι 18.000 ευρώ τον μήνα). Και σε όλα τα μέλη 120.000 σε όλη την Ελλάδα, ένα ευρώ ο καθένας τους κάθε μήνα. «Μόνο έτσι θα νοικοκυρευτεί το σύστημα και θα επιβιώσουμε πολιτικά, διαφορετικά αντίο σας», αναφέρει ο κ. Σαλαγιάννης στους συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα