ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: «Φουντώνει» λόγω κρίσης

Επιμέλεια: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς και των ποσοστών της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μία στις τέσσερις γυναίκες αναφέρει κακοποίηση από σύζυγο ή σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή της. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η Δράση για την Ψυχική Υγεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Η πρόεδρος της

Δράσης κλινική ψυχολόγος Ίλια Θεοτοκά εξήγησε ότι «οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία πληρώνονται λιγότερο καλά, μένουν πιο συχνά άνεργες, βρίσκουν δυσκολότερα εργασία από τους άνδρες και επιπλέον έχουν την επιφόρτιση της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, την απογοήτευση και το κίνητρο της γυναίκας να παραμείνει μαχητική και να φροντίσει τον εαυτό της. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνονται τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας, αφού μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν υποστεί βία από σύντροφο ή σύζυγο. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία έχει αυξηθεί λόγω των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σημερινή ελληνική οικογένεια όπως ανεργία, μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων και μείωση των κοινωνικών διεξόδων. Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές: σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Εκτός από τη σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική βία έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της γυναίκας, όπου μέσα από απειλές και εκφοβισμό η γυναίκα απομονώνεται από το κοινωνικό και το συγγενικό της περιβάλλον. Συχνά υπάρχει και οικονομικός αποκλεισμός. Οι γυναίκες που κακοποιούνται συνήθως έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πιθανώς αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να τις απενοχοποιήσουμε και να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται αυτές για την κακοποίηση, αλλά αυτός που κακοποιεί. Θα πρέπει, επίσης, να προστατέψουν τα παιδιά από την κακοποίηση και την αναπαραγωγή τέτοιων προτύπων».

Σημαντική πρόοδος στην εξωσωματική

Η πρόοδος της επιστήμης καθιστά όλο και πιο εφικτό το όνειρο να αποκτήσουν το δικό τους υγιές παιδί περισσότεροι υποψήφιοι γονείς με υπογονιμότητα. Οι πρωτοπόρες μέθοδοι ανάπτυξης και καλλιέργειας εμβρύων σε συνδυασμό με τη σύγχρονη υποδομή του εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Νοσοκομείου «Μητέρα» έχουν συντελέσει στη διενέργεια περισσότερων από 10.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης την τελευταία δεκαετία και στη γέννηση περισσότερων από 3.000 παιδιών, με τις τεχνικές αυτές. Αυτό ανακοινώθηκε στη διημερίδα με θέμα «Γονιμότητα 360ο» που διοργάνωσε η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του «Μητέρα» με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γυναικολογίας Mats Brännström (Sahlgrenska Academy, Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία), ο οποίος έχει διενεργήσει την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας παγκοσμίως. Ο καθηγητής μίλησε για τα νεότερα δεδομένα στη μεταμόσχευση μήτρας, τις προοπτικές εφαρμογής στον άνθρωπο και τη συσχέτισή της με τις τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα και γυναίκες που έχασαν τη μήτρα τους εξαιτίας ασθένειας να μπορέσουν να κυοφορήσουν. Μέχρι σήμερα η ομάδα μου έχει πραγματοποιήσει έξι επιτυχείς μεταμοσχεύσεις μήτρας με το μόσχευμα να έχει γίνει αποδεκτό. Το επόμενο βήμα είναι οι γυναίκες αυτές να κυοφορήσουν, αφού υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό ακόμη δεν έχει επιτευχθεί στον άνθρωπο, έχει επιτευχθεί όμως επιτυχώς σε πειραματόζωα. Στη διημερίδα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τους συναδέλφους της Μονάδας IVF του ‘‘Μητέρα’’, προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κύηση στις γυναίκες αυτές. Καταλήγουμε ότι μετά από δώδεκα χρόνια έρευνας, είμαστε πλέον πολύ κοντά το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα».

Πρόγραμμα για ασθενείς με ρευματικά

Νοσήματα με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις, καθώς η ικανότητα για εργασία της πλειονότητας των πασχόντων επηρεάζεται μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα αποχωρεί από την αγορά εργασίας πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειας, ενώ έχουν αναφερθεί ποσοστά ανεργίας τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από διάφορες ελληνικές και ξένες μελέτες, αναφορικά με τα ρευματικά νοσήματα για τα οποία η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Ικανοί για εργασία» (“Fit For Work”) αναπτύσσεται μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που στόχο έχει να συμβάλει στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και, άρα, στον μη αποκλεισμό από την εργασία των ατόμων με ρευματικά νοσήματα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.

ΝΟΣΟΣ GAUCHER: Εξελίξεις στη θεραπεία

Θετικά νέα δεδομένα ανακοινώθηκαν από τις κλινικές μελέτες Φάσης 3, ENGAGE και ENCORE για την eliglustat tartrate, την ερευνητική από του στόματος θεραπεία για ασθενείς με νόσο Gaucher τύπου 1. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη ENGAGE παρουσιάστηκαν στο 9ο ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο του Δικτύου Λυσoσωμικών Διαταραχών (Lysosomal Disease Network WORLD meeting) που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο στη Φλόριδας. Σε συνδυασμό με αυτό το συμπόσιο, η Genzyme δημοσίευσε επίσης αρχικά δεδομένα από τη δεύτερη μελέτη φάσης 3 ENCORE. Και οι δύο μελέτες πέτυχαν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο τους και μαζί θα αποτελέσουν τη βάση για τον φάκελο προς έγκριση της eliglustat tartrate από τη Genzyme. Η εταιρεία αναπτύσσει την eliglustat tartrate, μια κάψουλα που λαμβάνεται από το στόμα, για να παρέχει μια βολική εναλλακτική αγωγή για ασθενείς με νόσο Gaucher τύπου 1 και να προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών σε ασθενείς και ιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα