Εντολή κυβέρνησης για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και πρωτογενές πλεόνασμα

Ιδιαίτερα «θερμός» πολιτικά αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβρης που έρχεται, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ομονοούν – παραδόξως!- στο γεγονός πως όποιες κινήσεις γίνουν πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Ούτε οι συγκυβερνώντες μπορούν να «αγοράζουν» πολιτικά άλλο χρόνο, χωρίς να φαίνεται ένα φως στην άκρη του τούνελ, ούτε βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να συνεχίζει εσαεί με καθηλωμένα τα εκλογικά της ποσοστά εν μέσω σκληρής λιτότητας. Και το ερώτημα είναι τι κάνουν τα επιτελεία των δύο κομμάτων.

Στο Μαξίμου η εντολή
των τελευταίων ημερών είναι επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη πάση θυσία πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2013. Η συνεδρίαση -σήμερα- στο Μέγαρο Μαξίμου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου θα βάλει, λένε στο Μαξίμου, ένα τέλος στο περίφημο πλέον θέμα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Από εκεί και μετά και με την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών, σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει με όπλο την εξαετή ύφεση και τα απαράδεκτα ποσοστά ανεργίας να διαπραγματευτεί τις κινήσεις εκείνες που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. «Το αν σε λίγο καιρό από τώρα θα μιλάμε για ένα νέο κούρεμα ή για ένα νέο μίνι μνημόνιο, χωρίς όμως νέα μέτρα, ή και για τα δύο, είναι νωρίς ακόμη να το πούμε. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να έχουν συμφωνήσει στο κείμενο βασικών αρχών πάνω στις οποίες θα «κινηθεί» η δικομματική κυβέρνηση με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη από την πλευρά της ΝΔ και τον Φίλιππο Σαχινίδη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να φιλοδοξούν ότι το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν τη ΔΕΘ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξειδίκευση προτάσεων εν όψει ΔΕΘ

Στην Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι οι πολιτικές αντοχές της συγκυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ εξαντλούνται γρήγορα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση εξειδικεύοντας τις προτάσεις και τις κατά καιρούς προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος.
Παράλληλα, αύριο Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι Αλ. Μητρόπουλος (θα είναι και ο επικεφαλής της τάσης), Τ. Κουρουμπλής, Αντ. Κοτσακάς, Κ. Χρυσόγονος κ.ά. θα ανακοινώσουν τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Τάσης ή του Σοσιαλιστικού Ρεύματος του κόμματος. Μπορεί το εγχείρημα της ενοποίησης να μην επιτρέπει τις συνιστώσες, αλλά η ύπαρξη των τάσεων δεν απαγορεύεται από το καταστατικό και η αποτυχία των λεγόμενων «πασοκογενών» στο πρόσφατο συνέδριο επιβάλλει τη δημιουργία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα