Επανεκκίνηση

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η προσπάθεια που αρχίζουμε σήμερα με το νέο και ανανεωμένο φύλλο του «Π», που κρατάτε στα χέρια σας, συνίσταται στην ανάγκη της ανθρώπινης προδιάθεσης για το κοινωνικό περιεχόμενο, το μεστό σπουδαιοφάνειας και το κενό ουσιαστικής αναγκαιότητας, καθώς ό,τι γεννά την ηδονή έλκει κι ό,τι γεννά την οδύνη απωθεί.

Μετά από επτά χρόνια ανελλιπούς έκδοσης και αποκαλυπτικών ρεπορτάζ, ήλθε η ώρα της επιβεβλημένης παρέμβασης προς τον σκοπό της πραγματικής και όχι της ιδεαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε μια περίοδο «εισαγόμενων» εντολών, διαρκών απαγορεύσεων και ακραίων νεοφιλελεύθερων

συνταγών που ταυτίζονται με τον οικονομικό εκφασισμό και λειτουργούν ως εκκρεμές στην πολιτική συμπεριφορά της κοινωνίας, το «Π» τολμά την επανεκκίνηση στην προσπάθειά του να αναδείξει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της δυσώδους κατάστασης, δημιουργώντας ταυτόχρονα το απαραίτητο υπόβαθρο σκέψης για τα μελλούμενα που, δυστυχώς, θα εξακολουθήσουν να καθορίζονται από πράξεις κυνικές, γεμάτες αναισθησία και πόνο, αν δεν αντιληφθούμε ότι η Ιστορία γράφεται στην καθημερινότητα και όχι στα γραφεία ή πίσω από τους τοίχους των διαμερισμάτων.

Ο γερο - Κόνραντ Αντενάουερ συνήθιζε να λέει ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά όχι απελπιστική», γνωρίζοντας το ακριβώς αντίθετο. Στις μέρες του, η Γερμανία βγήκε ολοκληρωτικά από τον όλεθρο του πολέμου και του ολοκαυτώματος που η ίδια προκάλεσε. Επομένως, ο χαρακτηρισμός της απελπισίας δεν περιέγραφε παρά ελάχιστα τη ζοφερή εικόνα. Κι, όμως, τα κατάφερε, γιατί πέρα από την οξυδέρκεια είχε απέναντι και δίπλα της έναν ισχυρό γερμανικό Τύπο.

Σήμερα, η Ελλάδα υποφέρει όχι μόνο από τον εξωτερικό εχθρό, αλλά και από τον «εντεταλμένο Ελληνα». Ο Τύπος «μαραζώνει», όχι μόνο υπό το βάρος των πολλαπλασιαζόμενων οικονομικών προβλημάτων, αλλά και από την έλλειψη αποκαλυπτικών ειδήσεων.

Δεν διεκδικούμε τη μοναδική αλήθεια. Διεκδικούμε τη θέση στη διαμόρφωση της γνώσης. Αλλωστε, όποιος σήμερα εκφράζεται με βεβαιότητα στον έντυπο λόγο, είναι τουλάχιστον ύποπτος με τόσα κλιμάκια τεχνοκρατών, τροϊκανών και χαρτογιακάδων των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Από το αποτέλεσμα και κυρίως από τη διάρκειά του θα κριθεί η συμβολή του ανανεωμένου «Π» στον βαλλόμενο κλάδο των ΜΜΕ. Καλή αρχή και καλή ανάγνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα