To… όνειρο του Θεοχάρη

Ο «τεχνοκράτης» ειδικός γραμματέας Εσόδων, ο απόλυτος άρχοντας του «ημι-αυτόνομου» φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, δεν γνωρίζει πώς πρέπει να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση! Δεν έχει σπουδάσει οικονομικά, αλλά είναι διπλωματούχος στην τεχνολογία λογισμικού στο Imperial College του Λονδίνου. Γι’ αυτό και είναι πεπεισμένος ότι μόνο η τεχνολογία θα δώσει την απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της χώρας, τη φοροδιαφυγή.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη Γραμματεία Εσόδων, ο Θ. Θεοχάρης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εντελώς

αυτοματοποιημένο σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο ο «ανθρώπινος παράγοντας» να περιορίζεται στο ελάχιστο.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα παραλαμβάνουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση μέσω Ιντερνετ από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Θα ανοίγουν τον υπολογιστή τους (αν δεν μπορούν οι ίδιοι, θα πηγαίνουν σε ΚΕΠ) και θα βλέπουν τα ποσά, με τα οποία τους έχει «χρεώσει» το υπουργείο Οικονομικών. Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου θα έχει πιστοποιήσει και θα έχει καταγράψει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τους τόκους των καταθέσεων που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο.
Ο φόρος θα υπολογίζεται αυτομάτως και ανάλογα με το εισόδημα η εφορία θα προτείνει τις δόσεις για την πληρωμή του φόρου. Ηδη, ο γενικός γραμματέας Εσόδων έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε το ΚΕΠΥΟ να συμπληρώσει με αυτά τους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης κάθε φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι απλώς θα διαπιστώνουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ. Σε κάθε περίπτωση, από φέτος όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέσω Ιντερνετ –από το σπίτι τους ή και σε ΚΕΠ– ασχέτως αν είχαν ή δεν είχαν εισόδημα πέρυσι.
Μετά το Πάσχα, όταν το κοινό θα έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα taxisnet.gr, όσοι βάλουν τον κωδικό εισόδου για να υποβάλουν τη δήλωση Ε1 για τα εισοδήματα της χρονιάς, θα δουν προσυμπληρωμένα τα ονοματεπώνυμό τους και τα στοιχεία διεύθυνσης, ταυτότητος και ΑΜΚΑ των ιδίων και των προστατευόμενων μελών που περιλαμβάνουν στη φορολογική τους δήλωση.

Οι τόκοι
Το στοίχημα του Θ. Θεοχάρη είναι να καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τις φορολογικές δηλώσεις και με τα ποσά των τόκων από καταθέσεις που έχει ζητήσει από τις τράπεζες. Το νέο σύστημα θα διευκολύνει κυρίως τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να αναζητούν τις βεβαιώσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και των τραπεζών προκειμένου να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2012.
Τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται να στείλουν το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το ποσό της σύνταξης κάθε υπόχρεου, αλλά και τα ποσά των παροχών σε χρήμα που έδωσαν στους ασφαλισμένους τους. Στις περιπτώσεις που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα από άλλες πηγές, η δήλωση των συνταξιούχων θα είναι ουσιαστικά έτοιμη για υποβολή με λίγα «κλικ». Θα πρέπει να συμπληρώσουν, όμως, οπωσδήποτε τις δαπάνες που έκαναν με αποδείξεις για τη διαβίωσή τους ή για το ενοίκιο που πληρώνουν, τυχόν ακίνητα και ΙΧ που διαθέτουν ή και τις δόσεις δανείων που τυχόν έλαβαν μέσα στο 2012.

Το ετήσιο εισόδημα

Προσπάθεια καταβάλλεται για να συμπληρώσει η εφορία από μόνη της και το ετήσιο εισόδημα (μεικτό, καθαρό, παρακρατηθέντες φόρους κ.λπ.) για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, οι μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων από την ενεργό υπηρεσία, η κινητικότητα και η περιβόητη αδράνεια των δημοσίων υπηρεσιών καθιστά δύσκολη την καταχώριση των σχετικών μεταβολών (μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ) για τους δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βγήκαν σε σύνταξη μέσα στο 2012.

Πρωτογενές πλεόνασμα με μπακαλίστικη λογιστική!

Ολα τα μέσα δημιουργικής λογιστικής, αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και σύγχρονης… μπακαλικής χρησιμοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να πετύχει τον «εθνικό στόχο» του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή τα έξοδα του κράτους να είναι λιγότερα από τα έσοδα χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια) θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα «σημαντική μείωση» στο δημόσιο χρέος όχι με κούρεμα ομολόγων, αλλά με μείωση των ποσών που χρωστάμε στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να φύγουν από το δημόσιο χρέος και να περάσουν στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης και να μειωθεί ακόμη περισσότερο το βάρος της αποπληρωμής των διεθνών υποχρεώσεων.
Στην προσπάθεια για θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχει επιστρατευτεί κάθε δημιουργική μέθοδος. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν «έγραψε» στον Προϋπολογισμό, στις δαπάνες, τις πληρωμές 570 εκατ. για επιστροφές φόρους (που όφειλε το Δημόσιο από το 2011) και πληρωμές χρεών προς ιδιώτες ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Επισήμως, επικαλέστηκε ότι οι πληρωμές αυτές αφορούν σε παλαιότερα χρόνια και «κρύφτηκαν» σε παλαιότερους προϋπολογισμούς. Ετσι, παρουσίασε ταμειακό πλεόνασμα 508 εκατ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013.

Αύξηση δαπανών

Οι δημόσιες δαπάνες τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Το χειρότερο είναι ότι οι εφορίες δεν εισπράττουν. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων καταγράφουν υστέρηση 351 εκατ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη και οι επιστροφές φόρου που «πάγωσαν» για να ωραιοποιηθεί η εικόνα. Τα έσοδα από ΦΠΑ παρουσίασαν υστέρηση 260 εκατ. ευρώ ή 7,3%, έναντι των στόχων. Τα 126 εκατ. προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.
Στους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα στον ΕΦΚ καπνού, καταγράφεται υστέρηση εσόδων κατά 144 εκατ. ευρώ ή 19,8%.
Τα χρωστούμενα του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται με καθυστέρηση. Η εικόνα βελτιώνεται τον Απρίλιο, αλλά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι δικαιούχοι πήραν στα χέρια τους μόνο 1,5 δισ. από το σύνολο των 3,2 δισ. που εκταμιεύτηκαν.
Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκταμιεύει χρήματα, αλλά τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν να τα διαθέσουν στους φορείς, ώστε να πληρώσουν τους ιδιώτες. Και όσα χρήματα φτάνουν στους δικαιούχους είναι «κουρεμένα» (π.χ. 3% για τους φαρμακοποιούς, 20% στα νοσοκομεία κ.ά.). Εντός Απριλίου αναμένεται να εκταμιευτούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου…

Υπολογίστε το δώρο Πάσχα

Οσοι έχουν ακόμη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, το Πάσχα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ακόμα πιο τυχεροί. Εφόσον εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους δώρο Πάσχα. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν κάποιος έχει εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου που υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάς απάλλαξε τελικά από τις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ. Από την 1η Μαΐου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα μας επιφυλάσσουν οδυνηρές εκπλήξεις. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το backloading, δηλαδή τη διακράτηση δικαιωμάτων προκειμένου να υπάρξει τεχνητή αύξηση της τιμής τους, οδηγεί ήδη τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος αγοράς δικαιωμάτων για τη ΔΕΗ και θα υπάρξει μια σημαντική διαφορά από τα κόστη που είχαν υπολογιστεί για να εξαχθεί το «επιτρεπόμενο κέρδος» της ΔΕΗ για το 2013. Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος. Στην πραγματικότητα, οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 3 ευρώ, επομένως προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα ως πλεόνασμα, που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Τι σημαίνει για την τσέπη μας ο ΕΦΑ

Το ΕΕΤΗΔΕ πέθανε, ζήτω ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Το όφελος για την τσέπη μας, όμως, θα είναι μικρό. Ενας ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τ.μ. θα πληρώσει έως και 240 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το «χαράτσι της ΔΕΗ». Φέτος, όμως, θα πληρώσει και «χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ», αλλά και ΕΦΑ. Στις λεγόμενες ακριβές περιοχές (με υψηλή αντικειμενική αξία ακινήτων), η μείωση του «Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» κατά 15% (για το 2013) θα φέρει μεγαλύτερη μείωση, αλλά στις πιο «λαϊκές» περιοχές το όφελος δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ. Η είσπραξη του ΕΦΑ θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουνίου 2013 – Μαρτίου 2014. Παράλληλα, μέσα στη χρονιά θα εισπραχθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2013.

Εσείς θέλετε να αγοράσετε μια βίλα;

Το όνειρό τους έγινε εφιάλτης. Κάποιοι ονειρεύτηκαν την επιτυχία. Πίστεψαν ότι «τα κατάφεραν». Αγόρασαν ένα σπίτι λίγο πιο πολυτελές από αυτό όπου ζούσαν. Σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και στα δάνεια. Γι’ αυτό ξεπουλάνε όσο – όσο. Περισσότερες από 2.000 βίλες, επαύλεις με πισίνες και κήπους, μονοκατοικίες σε μεγάλα οικόπεδα, ανακαινισμένες πέτρινες κατοικίες, τεράστιες μεζονέτες στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής έχουν βγει «στο σφυρί». Στη Βούλα και στη Βάρη, στη Βάρκιζα, στη Φιλοθέη, στον Διόνυσο και στην Πολιτεία, ακόμη και στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, τα όνειρα του παρελθόντος πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές.

Πουλάμε τυρί στη… Γαλλία!

Η Γαλλία είναι η χώρα του τυριού, η χώρα με τις εκατοντάδες ποικιλίες. Οι Γάλλοι αγαπούν το τυρί και τα τελευταία δύο χρόνια εισάγουν μεγάλες ποσότητες λευκού. Η ελληνική φέτα, φυσικά, είναι ο πρωταθλητής, καθώς για το έτος 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών λευκών τυριών, ενώ το 2010 ήταν στο 34%. Παρουσίασε, δηλαδή, αύξηση περίπου 4%. Η Δανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παρουσιάζοντας και αυτή άνοδο, ενώ η Ιταλία που θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας λευκών τυριών είχε μικρή πτώση στις πωλήσεις της. Η Ελλάδα εξάγει, επίσης, προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.

Η ΔΕΘ αλλάζει τη… Θεσσαλονίκη

Ενα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με υπόγειο πάρκινγκ και πάρκο 86,5 στρεμμάτων, προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης των 175 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στον χώρο όπου λειτουργούσε η Διεθνής Εκθεση της (ΔΕΘ). Τα περίπτερα θα γκρεμιστούν, όσα παραμείνουν θα ανακατασκευαστούν και θα εκσυγχρονιστούν για να μετατραπούν σε καταστήματα, γραφεία επιχειρήσεων, αλλά και «συμμαζεμένους» εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους. Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού φορέα στη Σίνδο, η λύση της αναδιαμόρφωσης του σημερινού χώρου φαντάζει μονόδρομος. Η μελέτη που έχει στα χέρια της η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ-Helexpo καταδεικνύει ότι πλέον το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης είναι πολύ δαπανηρό και ανεδαφικό…

Keywords
ονειρο, χαρατσι δεη, δωρο πασχα, imperial, σημαίνει, ιντερνετ, κεπ, επιδοματα, τραπεζες, κεπυο, πασχα, taxisnet, αμκα, αφμ, αποδειξεις, νέα, χρεος, κουρεμα, ΦΠΑ, εφκ, δεη, μαΐου, εετηδε, ιουνίου, γαλλια, ελλαδα, ΔΕΘ, θεσσαλονικη, εκθεση, λύση, σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, www.taxisnet.gr, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, αμκα μου, δεη πληρωμη, φορολογικες δηλωσεις, εετηδε, φορος ακινητων, ακινητα, αφμ, δανεια, δανια, δουλεια, εργασια, εφορια, ιταλια, ονειρα, περιοδος, τα νεα, υπουργειο οικονομικων, αδρανεια, αυξηση, ασφαλιστικα ταμεια, βιλες, βορεια, βρισκεται, γενικο λογιστηριο, γινει, γραφεια, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δρομος, δωρο, εγινε, ευρω, εκθεση, εξοδα, επιτυχια, ετων, ετος, εφιαλτης, εφκ, εφοριες, τεχνολογια, ιντερνετ, υπηρεσια, θετικο, εικονα, κεπυο, λύση, λογο, μαΐου, μεζονετες, μειωση, μικρο, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, οικοπεδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, οφελος, πεθανε, πισινες, πολιτεια, πωλησεις, συνταξη, σπιτι, σχεδιο, τονος, τυρι, υψηλη, φετα, φυσικα, φορολογικη, χρηστος, χρημα, δικαιωμα, ετοιμη, helexpo, χωρα, imperial, υπουργειο, ιουνίου, μελετη, μεθοδος, πηγες, σημαίνει, θεοχαρης, χερια
Τυχαία Θέματα