Επιστρέφει δριμύτερος ο Σαμαράς

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Η ολιγόλεπτη παρουσία του Σαμαρά στους δημοσιογράφους έξω από την οικία του την Παρασκευή το απόγευμα αποτέλεσε στην ουσία το έναυσμα για την άμεση επιστροφή του στην ενεργό δράση. Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός έλειψε έστω και για μία στιγμή από την πρώτη γραμμή της μάχης τις προηγούμενες μέρες και η απάντηση είναι απερίφραστα «όχι». Όσοι βρέθηκαν έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά τα εικοσιτετράωρα που –κατά τους γιατρούς–

ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναπαύεται, διαπίστωσαν ότι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη μίλησε περισσότερες από μία φορές με το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών και των αξιωματούχων της Ε.Ε., την Τετάρτη συνομιλούσε διαρκώς με τους Κ. Παπούλια, Δ. Αβραμόπουλο και Χ. Σταϊκούρα που τον εκπροσώπησαν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την Πέμπτη κοιμήθηκε τα χαράματα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των επικεφαλής της ευρωζώνης και οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για χαλάρωση των εξοντωτικών μέτρων σε βάρος των αδύναμων κρατών.

Απάνω, καταπάνω
Αν και κλινήρης, ο Σαμαράς δεν σταμάτησε λεπτό την επικοινωνία του όχι μόνο με τους Ευρωπαίους παράγοντες (σ.σ. κάτι, άλλωστε, που ομολόγησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Παρασκευή το βράδυ, λέγοντας ότι «με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας βρίσκομαι διαρκώς στα τηλέφωνα), αλλά και στο εσωτερικό. Οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί του δέχτηκαν τα τηλεφωνήματά του που αφορούσαν στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, στη στελέχωση των γραφείων τους και των οργανισμών εποπτείας τους, καθώς και στην εξασφάλιση πόρων από περιστολή λειτουργικών δαπανών. Μια δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο περιθώριο της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής ήταν αρκετή για να βάλει φωτιά στα… μπατζάκια βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. «Προσέξτε, γιατί ο Σαμαράς μαθαίνει τα πάντα και ασχολείται με τα πάντα». Άλλωστε, αν ο πρωθυπουργός κοιμόταν παραπάνω από τρεις ώρες τη μέρα, ίσως να μην αντιμετώπιζε και τέτοιο πρόβλημα υγείας.

Προτεραιότητες
Όπως θα διαβάσετε και στις οικονομικές σελίδες, τις επόμενες μέρες έρχεται η τρόικα με σκοπό την ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα πείσει τους δανειστές για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που προτείνει. Γι’ αυτό οι προτεραιότητες του Σαμαρά είναι οι εξής τρεις: α) πλήρες «δέσιμο» των προτάσεων για βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης, β) δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών όχι από μισθούς και συντάξεις, αλλά από τα έξοδα των υπουργείων, των υπηρεσιών και των οργανισμών και γ) άμεσα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στο 13% για την εστίαση, ώστε να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα και προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Αλλαγές
Στον τομέα των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και των κρατικού ενδιαφέροντος εισηγμένων εταιρειών έγιναν ήδη οι πρώτες κινήσεις με την αντικατάσταση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, του κορυφαίου δηλαδή χρηματοπιστωτι

Keywords
Τυχαία Θέματα