«Έσκισαν» τον Μπίκα και εκείνος «έδωσε» Παπανδρέου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Το «Π» σας παρουσιάζει τα καίρια σημεία της κατάθεσης των κ.κ. Μπίκα και Διώτη, από την οποία λύνονται απορίες στο μέγα θέμα:

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, κύριε Μπίκα. Από την κατάθεσή σας κρίνονται πάρα πολλά πράγματα. Και σας το λέω, διότι κρίνεται και η αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας σε προσωπικό επίπεδο. Και πρέπει να είστε πάρα πολύ ειλικρινής, γιατί εδώ έχουμε ένα λαό τραυματισμένο. Δεν μπορούμε να τον φλομώσουμε άλλο στα ψέματα. Τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου

από εσάς για τη λίστα Λαγκάρντ;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν ήξερε κανένα όνομα.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι ήξερε; Μην πείτε τι δεν ήξερε. Πείτε τι ήξερε.
ΜΑΡΤΥΣ: Του είχα αναφέρει ότι είναι μία λίστα που πρέπει να προχωρήσει, ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, ότι πρέπει αυτή η ιστορία να τρέξει, να προχωρήσει.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι ήξερε; Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι δεν ήξερε τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ: Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ από τον υπουργό Οικονομικών. Τον είχε ενημερώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε από εσάς τι ήξερε.
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι, δεν την ήξερε από εμένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από εσάς πείτε τι ήξερε.
ΜΑΡΤΥΣ: Εγώ σας ομολογώ και δεν έχω λόγο να μη σας πω. Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπήρχε γνώση του τότε πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών για τη λίστα, αν θυμόμουν και κάτι άλλο, δεν θα είχα λόγο να μην σας το πω. Το μόνο το οποίο πιστεύω ότι θα είχα πει στον πρωθυπουργό είναι ότι θα πρέπει να τρέξει, να προχωρήσει αυτή η λίστα, πρέπει αυτό το πράγμα να προχωρήσει. Σε αυτήν τη λογική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Του έχετε πει κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν το θυμάμαι, αλλά το θεωρώ λογικό σε μία συζήτηση να το είπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα, μία φορά τον έχετε δει, όπως λέτε, όλη κι όλη.
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι, με συγχωρείτε δεν σας είπα αυτό.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ, κυρία Κωνσταντοπούλου. Ξέρετε ότι δεν σας διακόπτω ποτέ. Έχω διακόψει τον κ. Χαλβατζή.
ΜΑΡΤΥΣ: Σας είπα ότι για ένα μεγάλο διάστημα, περίπου ένα χρόνο απ’ όταν ανέλαβα τη θητεία μου, δεν είχα επαφή με τον τότε πρωθυπουργό.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ξέρετε, εμείς έχουμε συζητήσει εδώ, ήρθαν μάρτυρες, απλοί υπάλληλοι, γραμματείς, μέχρι και κλητήρες. Όμως, ήρθαν και πρόσωπα τα οποία παίζουν ρόλο, χωρίς να υποτιμούμε κανέναν. Αλλά πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Κι εσείς είστε ένα από αυτά τα στελέχη.
ΜΑΡΤΥΣ: Θεωρώ ότι έκανα πολύ καλά το καθήκον μου, φέρνοντας τη λίστα Λαγκάρντ. Πρέπει να σας πω ότι θεωρώ ότι ήταν μία…
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Επιμένετε στο ότι τη φέρατε.
ΜΑΡΤΥΣ: Με συγχωρείτε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γλώσσα λανθάνουσα, κύριε Μπίκα, τα αληθή λέγει.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το έχετε επαναλάβει πολλές φορές, κύριε Μπίκα, ώστε να το θεωρήσουμε κι εμείς πλέον ως δεδομένο.
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι. Ότι μεσολάβησα…
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, κύριε Μπίκα, δεν παίζουμε εδώ. Δεν σας φέραμε από το Λονδίνο για να παίξουμε, ούτε σας φέραμε από το Λονδίνο, πραγματικά σας το λέω, για να πούμε άλλη μία φορά το «δεν ξέρω, δεν γνώριζα, δεν θυμάμαι». Εδώ συζητάμε με τον πρέσβη μας στο Λονδίνο, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διαχειριστεί υψηλότατες θέσεις και το «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι», δεν υπάρχει ως απάντηση. Δεν γίνεται δεκτή, κύριε Μπίκα! Ή θα θυμηθείτε ή θα σας αναγκάσουμε να θυμηθείτε. Επιλέξτε τον τρόπο. Επιβαρύνετε δραματικά την παρουσία σας. Κι αν έχετε κι εσείς, όπως και ο κ. Διώτης, όπως και πάρα πολλοί άλλοι που πέρασαν από εδώ, την εντύπωση ότι θα δεχθεί η Βουλή των Ελλήνων τον συνεχή εμπαιγμό κυβερνητικών στελεχών και ανθρώπων που πέρασαν από υψηλές θέσεις και δεν θυμούνται τίποτα, είστε βαθιά γελασμένος κι εσείς κι όλοι οι υπόλοιποι. Σας μιλάω, σας γνωρίζω, σας σέβομαι, υπολήπτομαι τη δουλειά την οποία έχετε κάνει, αλλά, πραγματικά σας το λέω, είμαι δέκα ώρες στην έδρα, από τις 10.00 σήμερα το πρωί από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, συνεχίζω μέχρι τώρα, γιατί θέλω να βρούμε ποια είναι η αλήθεια. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, λοιπόν, να απαντήσετε στις ερωτήσεις με ακρίβεια. Επειδή πλέον και σε εμένα που ήμουν ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο συνωμοσιολογίας και πίστευα ότι όταν έχω κρατικούς λειτουργούς που έχουν υπηρετήσει με ευθύνη θέσης μου λένε την αλήθεια και δεχόμουν τη μαρτυρία τους, πλέον έχω κλονιστεί. Και σας το λέω πολύ απλά και δέχομαι όλα τα σενάρια συνωμοσίας γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ. Τα δέχομαι και θέλω να διερευνηθούν, άρα, θέλουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή. Παραλάβατε εσείς τη λίστα Λαγκάρντ;
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι. Κατηγορηματικά όχι.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πώς ήρθε η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ: Η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα ήρθε μετά από συνεννόηση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εσείς, κύριε Μπίκα, έχετε καταθέσει ότι σταματήσατε να ασχολείστε με αυτήν την υπόθεση την άνοιξη του 2010.

«Δεν είμαι φίλος του Γ. Παπανδρέου»

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Μπίκας, ερωτάται τι σχέση έχει με τον Γ. Παπανδρέου…
ΜΑΡΤΥΣ: Τώρα, καμία.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τι σχέσεις είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ: Υπηρεσιακές.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Φιλικές;
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι, δεν μπορώ να το πω. Οι φιλικές σχέσεις προσδιορίζονται από ανθρώπους οι οποίοι μιλάνε στον ενικό, παίρνουν τηλέφωνο ή βγαίνουν έξω. Δεν του έλεγα «Γεια σου, Γιώργο».
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ήσασταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης της οικογένειας Παπανδρέου;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν μπορώ να πω ότι είμαι άνθρωπος της εμπιστοσύνης της οικογένειας Παπανδρέου. Έχω μία φιλική σχέση με τον Αντρίκο Παπανδρέου. Επίσης, με τον πρόεδρο είχα μία σχέση εμπιστοσύνης γιατί ήταν πρωθυπουργός και εγώ ήμουν ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν πήγαινα σπίτι του να κάτσουμε να φάμε μαζί τα μεσημέρια…

ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Άλλα λέτε εσείς, άλλα ο Διώτης»!

Ο Μπίκας διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής της Βουλής ότι στικάκι «εγώ ούτε πήρα, ούτε είδα».
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, λέει ψέματα εδώ ο κ. Διώτης;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν θέλω να το πω αυτό. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ούτε πήρα, ούτε είδα στικάκι. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο. Δεν μπορώ. Δεν θα είχα κανέναν λόγο. Είμαι ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε τη λίστα στην Ελλάδα. Απ’ την αρχή η βούλησή μου ήταν…
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αφήστε τα αυτά, δεν θέλουμε να γυρίσουμε τόσο πίσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ: Με συγχωρείτε, λάθος. Εννοώ που εντόπισα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό, είπατε «είμαι ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα στην Ελλάδα».
ΜΑΡΤΥΣ: Να διαγραφεί παρακαλώ, είναι λάθος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς να διαγραφεί; Αυτό είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ: Είναι λάθος. Δεν την έφερα, σας το λέω. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος εντόπισε και κίνησε τις διαδικασίες. Αυτό ήθελα να πω.
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ακούστε, πρέπει να σας επισημάνω κάτι. Εγώ εκτιμώ βαθύτατα και τον θεσμικό σας ρόλο, αν θέλετε και τη συμμετοχή σας στο να έρθει η λίστα στην Ελλάδα, όπως μας την έχετε περιγράψει. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι άλλα πράγματα μας λέτε εσείς κι άλλα πράγματα μας είπε ο κ. Διώτης. Να σας το επισημάνω αυτό, διότι αυτά κατατέθηκαν ενόρκως. Μήπως, στην πορεία της εξέτασής σας, μέχρι να τελειώσουν και οι συνάδελφοι, θυμηθείτε κάτι διαφορετικό. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, όταν υπάρχουν τέτοιες κραυγαλέες αντιφάσεις μεταξύ των καταθέσεων των μαρτύρων, χωρίς να παίρνουμε θέση ποιος λέει την αλήθεια και ποιος λέει ψέματα -εμφιλοχωρεί και η πλάνη καμιά φορά, εγώ τα δέχομαι όλα αυτά-, πρέπει να τα στείλουμε στον εισαγγελέα.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Υπήρχε ένα κονδύλι 10.000.000 ευρώ -έχει αναφερθεί- στο υπουργείο Εξωτερικών και κάποιο διάστημα αυτό το κονδύλι ήταν των μυστικών κονδυλίων.
ΜΑΡΤΥΣ: Του υπουργείου Εξωτερικών λέτε.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ναι, του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάποιο διάστημα έμεινε στα 2.500.000 ευρώ…
ΜΑΡΤΥΣ: Στο υπουργείο Εξωτερικών.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ναι, στο υπουργείο Εξωτερικών. Επειδή πολλά κράτη πλήρωσαν και αγόρασαν τη λίστα αυτή, εσείς έχετε υπόψη σας αν διατέθηκαν χρήματα για την αγορά;
ΜΑΡΤΥΣ: Εγώ το θεωρώ αδύνατο αυτό. Από τη διαδικασία την οποία σας περιέγραψα, θεωρώ αδύνατο να διατέθηκαν χρήματα, διότι η λίστα αυτή ήρθε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Ποιος θα πλήρωνε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών; Και μας είπαν οι Γάλλοι ότι μας τη δίνουν δωρεάν.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα, γιατί εδώ έχει αποκαλυφθεί ότι το CD πειράχτηκε το 2009 στη Γαλλία πριν έρθει στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να σας πω εγώ κάτι.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, τι λόγο είχαν οι Γάλλοι να ασχοληθούν με το αντικείμενο;
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό καθόλου. Από τη στιγμή, όμως, που η συνεννόηση έγινε σε επίπεδο δύο υπουργείων Οικονομικών, δεν υπήρχε περίπτωση χρηματισμού. Ποιος θα έδινε χρήματα στο γαλλικό υπουργείο Οικονομιών; Πώς θα γινόταν αυτό;

Keywords
Τυχαία Θέματα