ΕΣΡ: Η θητεία 11 ετών δεν είναι αρκετή;

Εληξε στις 15 Απριλίου η τρίτη κατά σειρά παράταση της θητείας του ΕΣΡ χωρίς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να αποφάσισε τη νέα σύνθεση. Οπως είναι γνωστό, η ανώτατη αρχή –που αποστολή της είναι να ελέγχει τι προβάλλεται και τι ακούγεται από την ελληνική ραδιοτηλεόραση– έχει ολοκληρώσει εδώ και χρόνια τη νόμιμη θητεία της, αλλά από εκεί και πέρα… ουδέν νεότερον! Ο πρόεδρος Ιωάννης

Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη συμπληρώνουν οσονούπω έντεκα χρόνια στο συμβούλιο, αφού βρίσκονται στο πόστο αυτό από την πρωθυπουργία… Σημίτη!
Το γεγονός της μη νόμιμης συγκρότησης του σημερινού ΔΣ λύνει τα χέρια πολλών κυρίως τηλεοπτικών σταθμών που παρανομούν κατά συρροή με τυχερά τηλεπαίγνια με όμορφες κορασίδες. Παρόλο που κατά καιρούς «εισπράττουν» πρόστιμα, το Δημόσιο μάλλον δεν τα… εισπράττει. Κι αυτό γιατί το ΣτΕ έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαιώνουν τα κανάλια λόγω μη σύννομης συγκρότησης του ΕΣΡ…
Πριν από λίγες ημέρες, η ΔΗΜΑΡ φέρεται να πρότεινε ως νέα πρόεδρο του ΕΣΡ τη δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου, η οποία συνεργάζεται με την «Καθημερινή». Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Παρόλο που για την επιλογή των μελών χρειάζεται η πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την οποία διαθέτει η παρούσα συγκυβέρνηση, είναι άξιον απορίας γιατί δεν επιλύεται αυτό το ζήτημα…

ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Νέο σεμινάριο ετοιμάζει η ΕΣΗΕΑ
Μπορεί οι περίπου 610 άνεργοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πλαισίωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης που εκπόνησε η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, να μην έχουν πληρωθεί ακόμα σχεδόν έναν χρόνο μετά την προκήρυξή του και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωσή του, ωστόσο, στις… ράγες μπαίνει ένα νέο πρόγραμμα που απευθύνεται σε άνεργους δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν απολυθεί κατά την περίοδο 1/4/2012 έως 31/3/2013.
Οι άνεργοι δημοσιογράφοι καλούνται να εγγραφούν σε καταλόγους των Ενώσεών τους (αριθμός μητρώου, ειδικότητα, ημερομηνία απόλυσης και μέσο εργασίας) και εφόσον συγκροτηθεί κατάλογος 500 ανέργων, θα προωθηθεί προς το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες αίτημα, ώστε να ενισχυθούν οι άνεργοι δημοσιογράφοι όλων των ειδικοτήτων με δράσεις που θα ανακοινωθούν σύμφωνα με την απόφαση του Ταμείου.

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» : Βρήκε τη συνταγή της επιτυχίας ο Μαμαλάκης;
Κάτι «ψήνεται» στο… Κόκκινο! Λογικό, βέβαια, όταν η νέα μεταγραφή προς το ραδιόφωνο που ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημοφιλής γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης. Πρόκειται για τη δεύτερη «ηχηρή» πρόσληψη στον ραδιοφωνικό σταθμό που εκφράζει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος άφησε την Αγία Παρασκευή και τις λογοκρισίες του Αιμίλιου Λιάτσου για να κατηφορίσει στου Ψυρρή και να αναλάβει χρέη διευθυντή. Οσο για τον Ηλία Μαμαλάκη, όπως ανακοινώθηκε, θα παρουσιάζει δεκάλεπτες εκπομπές. Πάντως, η επιλογή αυτή δείχνει ότι ακόμα και αριστεροί σταθμοί δεν μπορούν να αποφύγουν τον… πειρασμό να παίξουν με όρους «μάρκετινγκ» στον ανταγωνισμό των ερτζιανών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την «πολιτική γραμμή».

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Από τη μεγάλη «Πτήση» στην ανώμαλη… προσγείωση
Οι Τεχνικές Εκδόσεις, μία από τις ιστορικές εκδοτικές εταιρείες στην Ελλάδα, οδεύει προς το τέλος μιας μεγάλης αλλά και επεισοδιακής τα τελευταία χρόνια διαδρομής. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1970 από τον Κώστα Καββαθά και μέχρι πρότινος εξέδιδε έγκυρα τεχνικά περιοδικά, όπως «4 ΤΡΟΧΟΙ», «Ηχος&Εικόνα», «Πτήση&Διάστημα», όλα δείχνουν ότι οδεύει προς το τέλος της, χτυπημένη κι αυτή από την κρίση στον χώρο του Τύπου, αλλά και τις λάθος επιλογές της ιδιοκτησίας. Να σημειωθεί ότι το 33,33% των μετοχών ανήκουν στον όμιλο Λυμπέρη, που πριν από μήνες έβαλε λουκέτο, τινάζοντας στον αέρα και τις Τεχνικές Εκδόσεις, όπως αποδεικνύεται. Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ της εταιρείας τονίζεται ότι «δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων προκειμένου να εκδοθούν τα περιοδικά». Μετά, λοιπόν, τη σύλληψη του Κώστα Καββαθά, έπεται και το λουκέτο στις Τεχνικές Εκδόσεις!

εΜΜΕσως

••• ΜΠΟΡΕΙ ο συνάδελφός του στον ΣΚΑΪ, Γιώργος Τσελίκας, να ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους στο Γ. Καραϊσκάκης στο ντέρμπι των «αιωνίων», αλλά οι αθλητικοί συντάκτες του ΣΚΑΪ αρνήθηκαν να κάνουν στάση εργασίας, διάρκειας μόλις 15 λεπτών, όπως είχε αποφασίσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών, διαμαρτυρόμενος για τα απανωτά κρούσματα επιθέσεων κατά δημοσιογράφων. Η στάση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συγκίνησε τους δημοσιογράφους του σταθμού του Φαλήρου, γεγονός που εξόργισε τον ΠΣΑΤ, που μίλησε για «κρεσέντο κρουσμάτων απεργοσπασίας». Πράγματι, ο εν λόγω σταθμός δεν διαμαρτυρήθηκε τελικά ούτε για την επίθεση σε δικό του εργαζόμενο…

••• ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ είναι η έκθεση με τίτλο «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ!» και θα φιλοξενηθεί έως τις 19 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με συνδιοργανωτή το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Η έκθεση επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο την περίοδο 1950-1980. Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, η οποία ξεπερνά το εφήμερο. Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

••• ΑΙΤΗΜΑ υπέβαλε η «ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προκειμένου να προβεί σε ρύθμιση οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές ύψους 304.000 ευρώ. Η εταιρεία ανήκει από το 2007 στον όμιλο ΑΝΤ1, αλλά η κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και του περιοδικού Τύπου ειδικότερα την έχει πλήξει σοβαρά. Μία ακόμα εταιρεία που οφείλει στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι και η Μαμούθ Κόμιξ ΕΠΕ, η οποία εκδίδει ιστορικά κόμικ, όπως τα «Αστερίξ» και «Λούκυ Λουκ», που από τον Φεβρουάριο προσφέρεται ως ένθετο από το «Εθνος της Κυριακής». Τα ποσά που οφείλει συνολικά υπερβαίνουν, ήδη, τα 22.000 ευρώ.

••• ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ αναδείχθηκε ο Κ. Καλύβας, πρώην αναπλ. πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, μετά την παραίτηση του Βάιου Σελλούντου. Να σημειωθεί ότι η ΕΔΙΠΤ είναι η δεύτερη μετά την ΕΣΗΕΑ αρχαιότερη επαγγελματική δημοσιογραφική οργάνωση της χώρας (1939), με μέλη που εκδίδουν πάνω από 300 εφημερίδες και περιοδικά και με 3.000.000 περίπου αναγνώστες πανελλαδικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα