Φοβού τους… αντάρτες!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται το παιχνίδι των σκληρών μέτρων στο ΠΑΣΟΚ, αφού κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία. Και αυτό γιατί ακόμα και η Ιπποκράτους πιστεύει πως θα υπάρξουν βουλευτές του κόμματος που θα πουν «όχι» στη Βουλή, με τους πάντες να βολιδοσκοπούν

τους… πάντες για τις προθέσεις τους.
Το θέμα είναι πως το «αντάρτικο» έρχεται –όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν– από στελέχη που δεν είχαν πει τίποτα στο κόμμα και στα ΜΜΕ, όταν τους ρωτούσαν σχετικά. Την ίδια ώρα, τα μυστικά δείπνα των βουλευτών, σε όλα τα… μήκη και πλάτη της Αθήνας, έχουν την τιμητική τους, δείχνοντας την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Η σκληρότητα του πακέτου που θα… διαπραγματευτεί ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα είναι το… κυρίως μενού.
«Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Νέα Δημοκρατία. Εάν η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά αποδειχθεί μπετόν, τότε δεν θα υπάρξουν διαρροές από το κόμμα μας. Εφόσον, όμως, γίνει το αντίθετο, τότε όλα είναι ανοιχτά. Και αυτό ισχύει και για τη Δημοκρατική Αριστερά» είπε στο «Π» στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνοντας και το κλίμα που υπάρχει σήμερα στο κόμμα, μετά και την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου «κλείδωσαν» τα μέτρα.
Βεβαίως, εδώ και ημέρες, έχει ξεκινήσει το… μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ώστε να μειωθούν οι… αντάρτες! Και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να δώσει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να «ηρεμήσει» το κακό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της Κ.Ο. Θέλοντας να επιβάλει τη γνώμη του και την απόφασή του να ψηφιστούν τα μέτρα από όλους, χρησιμοποιεί ατάκες και όρους τού… όλον ΠΑΣΟΚ, όπως:
•    «Κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής, τυχοδιωκτική, επικίνδυνη».
•    «Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος ώστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να πιάνουν τόπο».
•    «Να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες ότι είναι τα τελευταία μέτρα και ότι μας επιτρέπουν να περάσουμε τον κάβο και να μπούμε σε μια άλλη κατάσταση».
•    «Η φράση ‘‘θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της’’ είναι θανατηφόρα για την ευρωπαϊκή ζώνη, είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, γιατί κρατάει ανοιχτή μια εκκρεμότητα, η οποία δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει. Και αν νομίζουν ότι έτσι ασκούν πίεση στην Ελλάδα, αυτό που κάνουν είναι να υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες για να ξεπεράσει η ευρωζώνη τη μεγάλη κρίση της, μέσα στην οποία το ελληνικό πρόβλημα είναι μια πολύ μικρή πτυχή».

Η κρίσιμη Κ.Ο.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε να δοθεί από τους βουλευτές του λευκή πετσέτα στην ψηφοφορία, αναμένεται να διαδραματίσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Εκεί θα αποφασιστεί, από κοινού, η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία.
Μάλιστα, και όπως μαθαίνει

Keywords
Τυχαία Θέματα