Η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης αγροτικής μεταρρύθμισης

Της Βουλευτή Καρδίτσας Ασημίνας Σκόνδρα

Η επί χρόνια ενασχόληση και εμπειρία μου στα αγροτικά ζητήματα, με έκαναν να πιστεύω ακράδαντα, ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας ισότιμος πυλώνας με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, που μπορεί άμεσα να στηρίξει την Εθνική μας Οικονομία. Είναι ο παραγωγικός τομέας, που μπορεί να φέρει αυτάρκεια στη χώρα, να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, να βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών, που απασχολούνται ήδη σε αυτόν και να δώσει εκ νέου ζωή στη Περιφέρεια.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομεία, η αλιεία, η πτηνοτροφία και η

δασοκομία, αποτελούν την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή τη βάση, που μπορεί να στηριχθεί ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας. Είναι ικανός να φέρει ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο και να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης επενδυτών, εγχώριων αλλά και ξένων. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με μία ολοκληρωμένη αγροτική μεταρρύθμιση, που πρέπει, όχι μόνο να συμπεριληφθεί, αλλά να μπει πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης.

Επιμένω σε αυτή την μεταρρύθμιση, που θα χαράξει εθνική αγροτική πολιτική, στρατηγικό σχέδιο, ενημέρωση και στήριξη αγροτών, κινητροδότηση νέων, ανασυγκρότηση των φορέων εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής. Την έχω θέσει σε όλα τα επίπεδα κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών μας τις περασμένες εβδομάδες.

Η επιδοματική πολιτική που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών στο παρελθόν όχι μόνο ήταν λανθασμένη αλλά δημιούργησε και μία αρνητική εικόνα για τους αγρότες: «ότι δήθεν ζούσαν από τις επιδοτήσεις». Όμως τώρα ο αγροτικός κόσμος δεν διακατέχεται από αυτή τη νοοτροπία. Αντιθέτως θέλουν να παράγουν. Τα αιτήματα τους δεν είναι επιδοματικού χαρακτήρα. Ζητούν τρόπους να ρίξουν το κόστος καλλιέργειας. Σκεφτείτε, ότι μόνο για να οργώσει ένα στρέμμα γης ο αγρότης χρειάζεται περίπου 8 ευρώ πετρέλαιο. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καλλιέργειας, απαιτούνται μόνο για καύσιμα 50 με 60 ευρώ ανά στρέμμα. Προσθέστε τώρα σπόρο, λίπασμα, φάρμακα και άρδευση, το κόστος είναι απαγορευτικό. Αυτή την αλήθεια και ορισμένες ακόμη, που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, τις μεταφέρω στη Κυβέρνηση και τις υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις.

Ο Πρωθυπουργός είναι βαθύς γνώστης του αγροτικού ζητήματος και ακολουθεί μία πολιτική, ώστε να επιλυθούν όλα όσα είναι εφικτά, μέσα σε αυτή τη δύσκολή οικονομική συγκυρία. Διότι, ας μην γελιόμαστε, η κατάσταση είναι δύσκολη. Παρόλη τη καλή διάθεση όλων των θεσμικών και των κυβερνητικών παραγόντων, απουσιάζει το πιο απαραίτητο εργαλείο, που είναι τα χρήματα. Όμως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και εμείς οι Βουλευτές, έχουμε αυξημένο τα αίσθημα ευθύνης. Προσπαθούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο, για να λυθούν καυτά ζητήματα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η Κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα και έστησε ξανά την Ελλάδα στα πόδια της. Την κατέστησε αξιόπιστη και αξιοπρεπή, ισότιμο Εταίρο μέσα στο Ευρώ. Το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσουμε σωστά ως κράτος, χωρίς παθογένειες και να αποκατασταθούν σταδιακά οι όποιες αδικίες. Προτεραιότητα θα έχουν βεβαίως οι οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ως πρώτη γυναίκα Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Καρδίτσας και μοναδική εκλεγμένη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία σήμερα, πρέπει με κάθε τρόπο να προτείνω και να προάγω λύσεις, που δεν κοστίζουν στον προϋπολογισμό, αλλά ανακουφίζουν σημαντικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που βιώνουν την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα.
Θα ήθελα μέσα από αυτές τις γραμμές να μεταφέρω ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της δύσκολής περιόδου και το διάστημα που απομένει θα είναι πιο ανώδυνο, αν παραμερίσουμε όλα όσα μας χωρίζουν και κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει, ότι ενωμένοι και αλληλέγγυοι δίνουν μαθήματα παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα