Η κρίση Κράτους στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη

Είναι εντυπωσιακό ότι ένα τεράστιο σε πληθυσμό, δυναμισμό κι επιρροή κράτος όπως είναι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Η.Π.Α. μπορεί να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τα 315 εκατομμύρια των πολιτών του με μόλις 2 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, τη στιγμή που οι Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, κρίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους από 760.00. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι για τα 2 εκατομμύρια αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων οι μισθοί παρέμειναν

παγωμένοι τα τελευταία 4 χρόνια της –παγκόσμιας- κρίσης χωρίς να έχουν βουλιάζει οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων από διαδηλώσεις, βίαιες αντιδράσεις κλπ. Σε κάποιες χώρες, οι πολίτες, όταν έρχονται τα δύσκολα, δουλεύουν περισσότερο και διαδηλώνουν λιγότερο….

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μάχης για την ουσία του κράτους. Η ζήτηση για μια περισσότερο στρατηγική κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνεται. Το ερώτημα είναι αν η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη ζήτηση…Ανατρέχοντας στην αμερικανική ιστορία διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο κόμμα που είχε κρατήσει σε ομηρία όλο το σύστημα ήταν οι Δημοκρατικοί, το 1860. Τότε ακολούθησε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο νότος παλεύει ακόμα με μερικές από τις συνέπειες. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η τελευταία κλιμάκωση λαμβάνει χώρα υπό τη διακυβέρνηση του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ…. Η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από αυτήν την κόντρα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα της ουσίας του Κράτους… Σήμερα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό συγκρίνοντας πως οι Η.Π.Α. και η Ενωμένη Ευρώπη αντιμετώπισαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008…Μπροστά στην κρίση το αμερικανικό πολιτικό σύστημα λειτούργησε ακαριαία αλλάζοντας τη δομή του τραπεζικού συστήματος. Στην Ευρώπη οι πολιτικοί δεν τόλμησαν…Αν η ευρωζώνη είχε διορθώσει το τραπεζικό σύστημα το 2008, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, ακόμη κι αν δεν είχε επιλέξει την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή, πάλι θα είχε βυθιστεί σε βαθιά ύφεση. Η διαφορά είναι ότι μέχρι τώρα, η ευρωζώνη θα είχε επιστρέψει σε πορεία ανάκαμψης. Η ευρωζώνη συνεχίζει ωστόσο τις πολιτικές λιτότητας, μειώνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 1,5% το 2012 και επιπλέον 0,75% φέτος. Ήρθε όμως η στιγμή για μια θεαματική στροφή προς την αναπτυξιακή πιστωτική επέκταση. Ο συνδυασμός της μόνιμης λιτότητας και της πιστωτικής αποστράγγισης προκάλεσαν ήδη τεράστια διαρθρωτική ζημιά, από την οποία η ευρωζώνη θα αργήσει να συνέλθει. Η πιστωτική αποστράγγιση, που συνεχίζει να μας συνοδεύει, δεν θα λήξει αν δεν διορθώσει η ευρωζώνη τον τραπεζικό της κλάδο….

The post Η κρίση Κράτους στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα