Η οικονομική κρίση βλάπτει τα… δόντια μας!


Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βουρτσίσματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη στοματική υγεία παιδιών και εφήβων. Τα παραπάνω επισήμανε ο Δημήτρης Δημητριάδης, οδοντίατρος, μέλος Δ.Σ. Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελετών για τη στοματική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη

Τύπου της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI και του Τομέα Στοματικής Υγιεινής της Ελαΐς-Unilever Hellas στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου για τη Στοματική Υγεία. Δυστυχώς, η έρευνα έδειξε ότι 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο. Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση του παιδικού πληθυσμού, μέχρι σήμερα, στα προγράμματα των ΑΙΜ – FDI έχουν συμμετάσχει περίπου 4.000 παιδιά προσχολικής και 3.800 παιδιά σχολικής ηλικίας, πάνω από 500 ενήλικες (διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις) και 500 γονείς. Πέρα από την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων, τα προγράμματα περιελάμβαναν διδασκαλία σωστής στοματικής υγιεινής, διατροφικές συμβουλές, οδοντιατρική εξέταση και φθορίωση.

Έγκριση για εμβόλιο
Ένα εμβόλιο, η κυκλοφορία του οποίου θα χαρίσει ανακούφιση σε εκατομμύρια γονείς, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγησή του σε άτομα από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Πρόκειται για το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β της Novartis. «Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών» δήλωσε ο Steve Dayman, ιδρυτής της εταιρείας κατά της μηνιγγίτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας μετά την απώλεια του γιου του από τη νόσο. «Το εμβόλιο» πρόσθεσε «μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και να μη ξαναζήσουν άλλοι γονείς την ίδια τραγωδία. Το εμβόλιο πρέπει να διατεθεί άμεσα στην αγορά και να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Η παραμικρή καθυστέρηση σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Δωρεά σύγχρονου εργαστηρίου
Ένα σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο εργαστήριο έχει πλέον στη διάθεσή της η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Αντώνιου Κολοκούρη, μέλους ΔΕΠ του εργαστηρίου Συνθετικής Φαρμακευτικής Χημείας, του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Chiesi Ελλάς συνεργάστηκε στενά με την ερευνητική ομάδα του Αντώνιου Κολοκούρη ώστε να καλυφθούν οι πιο σημαντικές ανάγκες του εργαστηρίου και να εξασφαλιστούν βελτιωμένες υποδομές εργαστηριακής έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς εργασίας.

Δωρεάν υπηρεσίες
Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας ξεκίνησε τη λειτουργία του, στην οδό Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη, στον 1ο όροφο. Από την Τρίτη 22 Ιανουαρίου λειτουργούν καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους/ες, Έλληνες και αλλοδαπούς, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο. Ραντεβού μπορεί να κλείσει κάποιος στο τηλ. 210 3802037 τις πρωινές ώρες (10.00-14.00) των εργάσιμων ημερών.

Δεν έχουν χρήματα για γιατρό
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να επισκεφθούν οδοντίατρο ή να υποβληθούν σε σημαντικές προληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, οι έξι στους δέκα Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία κατά 50%, ενώ το 2012 αυξήθηκε κατά 12%, σε σχέση με το 2006, το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι δεν έχει καλή υγεία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: Ελπιδοφόρα μηνύματα για τους ασθενείς
Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ετήσιου συνεδρίου για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος (ASCO GI), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο San Francisco της California, παρουσιάστηκε η μελέτη MPACT, μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, σε πάνω από 800 ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, φάνηκε ότι με τη χρήση της ουσίας nanoparticle albumin bound paclitaxel σε συνδυασμό με τη γεμσιταμπίνη αυξήθηκε κατά 59% η επιβίωση των ασθενών στον ένα χρόνο και διπλασιάστηκε η επιβίωση των ασθενών στα δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα