«Κλειδί» η Ελλάδα στην ενέργεια – Όλο το παιχνίδι

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα γιγαντιαίο παιχνίδι ισορροπιών, πιέσεων και επιρροής ξετυλίγεται ολοένα και πιο εμφατικά, με πυρήνα τις αποκρατικοποιήσεις που επιβάλλει ασφυκτικά πλέον στην Ελλάδα το μνημόνιο 3. Και μια διεθνής κινητικότητα γύρω, ειδικά, από τις «χρυσοφόρες» ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

έρχεται να αναδείξει τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ρόλο σκληρού περιφερειακού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, με όχημα το παιχνίδι της ενέργειας.
Είναι μάλιστα βαθύ, όσο και σύνθετο, το διπλωματικό παρασκήνιο που δεν αποτυπώνει μονάχα μία, έστω και μεγάλης έκτασης, διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά είναι πιθανό να καθορίζει και τον ρόλο της Ελλάδας στις μελλοντικές ζυμώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα, αποκλειστικά, τις πιο κρίσιμες πτυχές αυτού του «παιχνιδιού επιρροής», που στην απόληξή του μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κυρίαρχη στην περιοχή ή οριστικά στριμωγμένη στο καναβάτσο.
Δυο ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί με απόλυτη τεχνογνωσία, αλλά και δυνατότητα να στηρίξουν μια τέτοια επένδυση, με άλλα επί μέρους πράγματα, η Gazprom (μόνο για τη ΔΕΠΑ) και ο επίσης ρωσικός όμιλος Sintez-Negusneft, έχουν μπει γερά στο «παιχνίδι» δείχνοντας, όπως λένε στο «Π» υψηλόβαθμες ρωσικές πηγές, το άμεσο ενδιαφέρον της Μόσχας για «μια παραδοσιακή φίλη, όπως η Ελλάδα».
Σε επίπεδο διαδικασίας, η Gasprom προσφέρει 800-900 εκατ. ευρώ, ενώ η Sintez-Negusneft προσφέρει κατά πληροφορίες 1,6 έως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπό προϋποθέσεις, όπως η επίλυση ζητημάτων ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά και διακανονισμό οφειλών προς τη ΔΕΠΑ).
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει, επίσης, η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν που προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 400 εκατ. ευρώ και τους ελληνικούς ομίλους M+M και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσέχικο fund PP.

Παρέμβαση ΗΠΑ
Στη σκιά των εξελίξεων, πάντως, η ωμή αμερικανική παρέμβαση που εκδηλώθηκε από την κ. Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είπε ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Ρωσία, έχει περιπλέξει την υπόθεση κι έχει ενοχλήσει σε σημαντικό βαθμό τη Μόσχα. Έγκυρες ρωσικές πηγές, μιλώντας στο «Π», σημειώνουν πως «τέτοιου είδους παρεμβάσεις νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Την ίδια ώρα, το «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώνεται διαρκώς για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού θα τη λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς. Σημειώνεται ότι επίκειται επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, μάλλον στις 25 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τη Μόσχα. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Μόσχα προτίθεται να προχωρήσει σε «επενδυτική έκρηξη» στη χώρα μας, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των σιδηροδρόμων, η οποία –όπως λένε με νόημα– θα θωρακίσει τη Ελλάδα σε μια σειρά θεμάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά. Ρώσος αξιωματούχος μιλώντας στο «Π» θυμίζει τη στάση της Μόσχας, ως αλληλέγγυας δύναμης στο Κυπριακό, και σημειώνει πως «η Ρωσία, που πέρασε από την κατάσταση που είστε σήμερα εσείς, θέλει την Ελλάδα ισχυρή…».

«Προτιμούν» Νέα Δημοκρατία
Η Μόσχα –παρά το γεγονός ότι πηγές της αναφέρουν πως οι παραδοσιακές της σχέσεις φιλίας με την Ελλάδα αποτελούν αδιατάρακτο δεδομένο– διατυπώνει απορίες τόσο τεχνικού όσο και πολιτικού χαρακτήρα. Τονίζουν πως από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά μπήκε ένας περίεργος «πάγος» σε γιγαντιαίες συμφωνίες, που είχαν υπογραφεί με την κυβέρνηση Καραμανλή, με κορωνίδα τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, οι οποίες αν είχαν προχωρήσει, η Ελλάδα, μια πλούσια φίλη χώρα, θα κοίταζε την κρίση αφ’ υψηλού.
Οι ίδιες πηγές λένε στο «Π» πως για έναν περίεργο λόγο ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, ή στην πρώην Σοβιετική Ένωση, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, η Μόσχα επικοινωνούσε πάντα καλύτερα. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία επί προεδρίας Γέλτσιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα