Μαύρη Κυριακή για την Κύπρο

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο την Κυριακή, μια ημέρα η οποία αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την απόφαση να αναβληθεί η συνεδρίαση της Βουλής για επικύρωση της απόφασης του Eurogroup, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία πλειοψηφία των 29 ψήφων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και υπουργοί

εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα του κουρέματος. Επιπλέον δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου.

Η κυβέρνηση πρότεινε να ανασταλεί η λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη ζητώντας να κηρυχθεί τραπεζική αργία. Ο λόγος είναι προφανής ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου ανέβαλλε την ομιλία που επρόκειτο να κάνει στους βουλευτές και εξήγγειλε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα το απόγευμα πριν τη συνεδρίαση της Βουλής που θα αρχίσει στις στις 4 το μεσημέρι. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο θα γίνει και στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται με τους διοικητές των τραπεζών ενώ έγινε γνωστό ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει συνεχείς επαφές με την ΕΚΤ.

Μήνυμα από τη Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες μεταδίδει απεσταλμένος της Γκαζπρομ στη Λευκωσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το κούρεμα των καταθέσεων οι Ρώσοι ζημιώνονται κατά 4 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ ζημιώνονται οι Ρώσοι που κατοικούν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος των περιφερειακών τραπεζών της Ρωσίας κ. Αξάμοφ ζήτησε από τους Ρώσους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ λόγω αναξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε κατάλογο από την κεντρική τράπεζα για τι ποιοί έβγαλαν χρήματα έξω από την Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες. Το ΑΚΕΛ κατέληξε να πει οχι στη συμφωνία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ελλαδίτες φοιτητές που έχουν τα δίδακτρα σε καταθέσεις.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής ο κ. Αναστασιάδης προέβει σε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό στο οποίο έκανε δραματική έκκληση για ψήφιση της απόφασης του Eurogroup από την κυπριακή Βουλή. Εκκληση για υπερψήφιση έκαναν και μεγαλοεπιχειρηματίες της Κύπρου.

Υπήρξαν αντιδράσεις και από Βρετανούς καταθέτες ενώ σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηγεσίες των οποίων δεν πείθονται ότι τα ομόλογα που πρόκειται να τους δώσει η κυβέρνηση με τη προπώληση φυσικού αερίου θα αντισταθμίσουν τη ζημιά από το κούρεμα

Οι πρέσβεις της Ισπανίας και της Ιταλίας ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς τέτοια ρύθμιση είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της ΕΕ.

Στο μεταξύ σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα