Όργιο αισχροκέρδειας

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Καμία τάξη δεν μπορεί ποτέ να έχει πραγματική επίγνωση για τα ίδια τα δεινά της» έγραφε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Όσκαρ Ουάιλντ, αναλύοντας την ψυχή του ανθρώπου σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Οι –δυστυχώς– ελάχιστοι που αναζητούν σήμερα τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στον πάτο του πηγαδιού της οικονομικής εξαχρείωσης θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις διαβάζοντας αυτό το ρεπορτάζ για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί τόσα χρόνια το σύστημα συνταγογράφησης δαπανηρών ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες στην Ελλάδα, προφανώς λόγω του μεσογειακού κλίματος και της ιδεατής ραθυμίας, κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με τη Γερμανία, την Ιταλία, ακόμη και την Ελβετία!
Από αυτή την άποψη, δεν είμαστε «Δανία του Νότου», όπως έλεγε ο Παπανδρέου, αλλά… βασίλειο της Δανιμαρκίας που όμοιό του δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο! Για παράδειγμα, την ώρα που ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας ψάχνουν και το τελευταίο ευρώ για να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ιδιοκτήτες των ιατρικών κέντρων χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ με 236,95 ευρώ τη μαγνητική τομογραφία. Στη Γερμανία, η ίδια εξέταση κοστίζει στον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα 120,21 ευρώ!
Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, παρότι  τέθηκε από την πλευρά του Μ. Σαλμά η πραγματική οικονομική εικόνα του ΕΟΠΥΥ, εκείνοι εξέδωσαν ανακοίνωση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι μεθοδεύει την εξόντωση του κλάδου τους!
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται απερίφραστα δεν είναι «ποιοι ευθύνονται για την καταρράκωση του συστήματος Υγείας», αλλά «πώς άντεξε τόσα χρόνια η δημόσια Υγεία με τέτοια κοστολόγια»!

Τα αίσχη
Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία (σ.σ. τους οποίους μπορεί να βρει κανείς στις επίσημες ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ασφαλιστικών φορέων των συγκεκριμένων κρατών www.bag.admin.ch, www. E-bis.de, www.ulss4.veneto.it) προκύπτουν τα εξής για τις τομογραφίες:
- Η αξονική τομογραφία θώρακος χρεώνεται στον ΕΟΠΥΥ με 71,11 ευρώ και στον ανάλογο δημόσιο οργανισμό της Γερμανίας με 65,36 ευρώ.
- Η αξονική τομογραφία άνω κοιλίας, επίσης, με 71,11 ευρώ στην Ελλάδα και 65,72 ευρώ στη Γερμανία.
- Για τη μαγνητική τομογραφία θώρακος ο ΕΟΠΥΥ δίνει 236,95 ευρώ και ο αντίστοιχος γερμανικός φορέας τα μισά λεφτά(!), δηλαδή 120,21 ευρώ.
- Το ίδιο ισχύει και για τις μαγνητικές τομογραφίες άνω κοιλίας και εγκεφάλου, που κοστίζουν στην Ελλάδα 236,95 ευρώ και στη Γερμανία 120,21 ευρώ.

Παλιά τεχνολογία
Η αισχροκέρδεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αξονικού και μαγνητικού τομογράφου χρησιμοποιούν μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα ο ασθενής – ασφαλισμένος πολλές φορές να χρειάζεται να επαναλάβει την εξέταση σε άλλο πιο σύγχρονο μηχάνημα και κατά συνέπεια να χρεώνεται διπλά ο ασφαλιστικός οργανισμός!
Μεγάλο πάρτι γίνεται και στις βιομηχικές εξετάσεις,

Keywords
Τυχαία Θέματα