Πάει στη Σύνοδο για να φέρει 44 δισ. ο Σαμαράς

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων ή μήπως των απλών μηνυμάτων συμπαράστασης που δημιουργούν  μεν κλίμα αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά δεν έχουν ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα; Όπως και να έχει, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και εκείνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα διεξαχθεί την προηγούμενη στο Βουκουρέστι, χαρακτηρίζονται κρίσιμες, αλλά όχι καθοριστικές. Και τούτο γιατί η μεν έκθεση της τρόικας θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, οι δε αλλαγές που απαιτούνται για τη συμφωνία του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ (που ίσως είναι και μεγαλύτερο, τελικά) δεν μπορούν να αποκτήσουν θεσμική και νομοθετική υπόσταση σε διάστημα δύο εικοσιτετραώρων!
Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η στάση των τροϊκανών που συναντώνται καθημερινά με τον Γ. Στουρνάρα, μεταβάλλοντας διαρκώς τις απαιτήσεις τους ακόμη και σε διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ειδικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δείχνει ότι δεν έχει και πολύ μεγάλη… όρεξη να κλείσει τον φάκελο των νέων μέτρων.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ανέφερε και στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, γνωρίζει ότι όσο καθυστερεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, τόσο διογκώνονται τα προβλήματα ρευστότητας, προκαλώντας εκρηκτικές κοινωνικές συνέπειες. Η χώρα έπρεπε ήδη από τον περασμένο Ιούνιο να λάβει τα χρήματα αυτά, τον Σεπτέμβριο είχε προγραμματιστεί εκταμίευση κι άλλου ποσού 5,2 δισ. ευρώ και έως τα τέλη Δεκεμβρίου υπάρχει μία ακόμη δόση 7,3 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν όλες οι δόσεις μαζί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή 44 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι α) θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαρθρωτικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε οι ξένοι επιχειρηματίες να μπορέσουν να επενδύσουν άμεσα σε ενέργεια, τουρισμό και ειδικές οικονομικές ζώνες, β) να αποπληρωθούν τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι γερμανικές, γ) να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και οι κατώτατες αμοιβές και δ) να δοθούν περισσότερα χρήματα στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, άρα και πιο εξαρτημένες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την ΕΚΤ.

«Κούρεμα»
Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, φαίνεται πως θα επαληθευτούν τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που ανέφεραν ότι η δόση θα εκταμιευτεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου. Η μάχη μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ είναι πλέον αμφίρροπη και, ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκταμίευση του αναλογούντος ποσού, καθώς κεντρικό πολιτικό σύνθημα του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου είναι το «κανένα δολάριο στην Ευρώπη». Το μέτωπο είναι ανοιχτό για τον πρωθυπουργό, ενώ καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί της αναγκαιότητας νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους κατά 35% με 40%! Οι υποστηρικτές αυτής της θέσης σημειώνουν ότι την πενταετία 2015-2020 μόνο τα τοκοχρεολύσια των δανείων θα ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ, άρα για να αποπληρωθούν θα πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα