Παφ… και εκατομμύριο

Επιμέλεια: Σοφία Νέτα

Στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού, τόσο από πλευράς θνησιμότητας (17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών οφείλεται στο κάπνισμα), όσο και από πλευράς νοσηρότητας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση των παραγόντων

κινδύνου 5 έως 10 στη δεκάδα των κυριότερων αιτιών νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.

Τα παραπάνω σημαντικά πορίσματα σχετικά με τα οικονομικά του καπνίσματος στην Ελλάδα προέκυψαν κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Υπατία η Eθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι θάνατοι
Βάσει ερευνών που παρουσιάστηκαν, το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια σημαντική απειλή για την κοινωνική ευημερία διεθνώς. Χαρακτηριστικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, 4,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, εκ των οποίων 650.000 καταγράφονται στην ΕΕ.
Βάσει εκτιμήσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών. Η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 400.011.801 έως και 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,7%-10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους.

Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος, το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα, ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας (με βάση μια συντηρητική εκτίμηση). Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών αποτελεί την αφορμή για την ανακοίνωση των νέων πρωτοβουλιών της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» που υλοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, με την ευγενική χορηγία του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS και την υποστήριξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για το 2013.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω Διαδικτύου και ΜΜΕ. Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον καθοδηγήσει στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους. Στον ανανεωμένο διαδικτυακό τόπο http://dikaiomamou.anticancerath.gr, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στις τελευταίες πληροφορίες, ενώ, παράλληλα, οι εθελοντές του Συλλόγου μπορούν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις καθημερινά, από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 10πμ ώρα μέχρι τις 8μμ και την Παρασκευή από τις 10πμ μέχρι τις 4μμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο έως σήμερα, που υλοποιείται η εκστρατεία, περισσότεροι από 900 ασθενείς έχουν πληροφορηθεί από τους εθελοντές του Συλλόγου, ενώ οι επισκέψεις στον διαδικτυακό τόπο και το facebook έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Η εκστρατεία «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» υποστηρίζεται και από το Facebook, με Fan Page https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμά-μου/396488173728608 και ειδικό application που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάνοντας κλικ στο https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμάμου/396488173728608?sk=app_227664274016411. Ολοι μπορούν να στηρίξουν τα δικαιώματα των καρκινοπαθών κάνοντας like στη σελίδα στο facebook και φορώντας την αντίστοιχη κονκάρδα.

Αμεση αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού

Την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού και ιδιαίτερα του πέλματος, ώστε αυτές να μην επιδεινώνονται και να μην επιβαρύνουν τη ζωή τους, ζητούν Ευρωπαίοι ορθοπεδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο της Γαλλικής Εταιρείας Χειρουργικής Ποδιού στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ορθοπεδικούς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο, καθηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι από τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού. Η δυσμενής αυτή πραγματικότητα κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο στην απώλεια εργασίας, όσο και στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.
«Πράγματι, αυτό είναι γεγονός», τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Δημάκης, ορθοπεδικός χειρουργός τραυματολόγος, ο οποίος προσθέτει: «Είναι άμεση ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, παρά τα δεκάδες προβλήματα που τον ταλανίζουν καθημερινά, να μην παραμελεί την αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού του και ιδιαίτερα του πέλματος, στο οποίο στηρίζεται και περπατά».

ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ: Αντιμετώπιση με στοχευμένες κυτταρικές θεραπείες

«Οι κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο κλινικών μελετών σε ασθενείς με υποτροπή της λευχαιμίας μετά από χημειοθεραπεία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν απαιτείται χημειοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες και ο ασθενής δεν υφίσταται τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας». Τα παραπάνω επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ Κοκκώνα Κουζή Κολιάκου και προσθέτει πως «η βασική αρχή της μεθόδου είναι ότι η επιφάνεια των Τ λεμφοκυττάρων του ασθενούς με κακοήθεια, στην προκειμένη περίπτωση με λευχαιμία, καλύπτεται με ειδικούς δείκτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν και καταστρέφουν εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Η ενίσχυση αυτή των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι συνεχής και παρατεταμένη και αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των υποτροπών. Κάθε φορά που τα Τ λεμφοκύτταρα συναντούν καρκινικό κύτταρο το αναγνωρίζουν και ελευθερώνουν τους δείκτες που κουβαλούν στην επιφάνειά τους, οι οποίοι τελικά το διαλύουν».

Επιτυχία
«Τα τροποποιημένα λεμφοκύτταρα περιγράφονται σαν οχήματα μεταφοράς εκρηκτικών, τα οποία απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Η δραστηριότητά τους αυτή είναι συνεχής και αυτοανανεώμενη. Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου έγινε σε ένα κορίτσι ηλικίας 7 ετών που είχε εμφανίσει λευχαιμία, η οποία υποτροπίασε μετά από χημειοθεραπεία, βρέθηκε στο χείλος του θανάτου και σήμερα, έναν χρόνο μετά, βρίσκεται στη ζωή, είναι χωρίς φάρμακα και ζει μια φυσιολογική ζωή. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ενήλικες στους οποίους μάλιστα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι σε μεγάλες ηλικίες δεν γίνεται χρήση χημειοθεραπείας. Η μέθοδος σήμερα χρησιμοποιείται στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η πρώτη θεραπεία αφορούσε τη μορφή της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και η δεύτερη τη χρόνια μυελοκυτταρική σε ασθενή ηλικίας 58 ετών».

«Χρήσιμη» επιπλοκή

«Η απόδειξη της δράσης της κυτταρικής θεραπείας είναι η εμφάνιση υψηλού πυρετού τις επόμενες μέρες και η εικόνα σοκ, με πτώση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση των καρδιακών παλμών, η οποία αντιμετωπίζεται με χορήγηση κορτιζόνης. Οσο πιο βαριά είναι η επιπλοκή αυτή της θεραπείας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Η κατάσταση αυτή στον ασθενή διήρκεσε εννέα ημέρες και αργότερα η λευχαιμία εξαφανίστηκε από το σώμα του. Μετά την εφαρμογή της κυτταρικής θεραπείας για πρώτη φορά η λευχαιμία εξαφανίστηκε από το σώμα του ασθενούς. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτήν τη θεραπεία δεν κάνουν μεταμόσχευση του μυελού των οστών και αποφεύγουν τον κίνδυνο της απόρριψης και της μακροχρόνιας λήψης ανοσοκατασταλτικών. Ο ασθενής αυτός ένα χρόνο μετά παραμένει υγιής και έχει ανακτήσει το αρχικό του βάρος».

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: Ελπιδοφόρα μηνύματα

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης από το πρώτο έτος της μελέτης επέκτασης του Alemtuzumab, που αναπτύσσεται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης (ΠΣ). Σε αυτήν την ανάλυση του πρώτου έτους της μελέτης επέκτασης, τα ποσοστά υποτροπών και η επιβεβαιωμένη εξέλιξη της αναπηρίας παρέμειναν χαμηλά για τους ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει Alemtuzumab σε οποιαδήποτε από τις Μελέτες Φάσης ΙΙΙ, CARE-MS I και CARE-MS II. Σε αυτές τις πιλοτικές μελέτες, το Alemtuzumab χορηγήθηκε σε δύο ετήσιες συνεδρίες, στην αρχή της μελέτης και δώδεκα μήνες μετά. Περισσότεροι από το 80% των ασθενών δεν έλαβαν περαιτέρω αγωγή με Alemtuzumab κατά το πρώτο έτος της μελέτης επέκτασης.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, διότι υποδεικνύουν ότι τα οφέλη του Alemtuzumab όπως παρατηρήθηκαν στις μελέτες Φάσης IΙΙ διατηρούνται, παρότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν έλαβαν επιπρόσθετη αγωγή», δήλωσε ο Edward Fox, M.D., διευθυντής της Κλινικής Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στο Κεντρικό Τέξας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια.

Ελλάδα, η χώρα των παχύσαρκων

Σε χώρα… παχύσαρκων μετατρέπεται χρόνο με τον χρόνο η Ελλάδα. Μετά τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων που επιτείνουν το ήδη τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου τρία στα δέκα αγόρια στην εφηβεία και ένα στα έξι κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Η παχυσαρκία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ού Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Keywords
ελλαδα, οφείλεται, ιδρυμα, αθηνα, εταιρεία, αεπ, εκστρατεια, δικαιωμα, novartis, φαρμακεια, μμε, http, facebook, fan, https, λευχαιμια, υφίσταται, ΑΠΘ, κύτταρο, εμφάνιση, σοκ, edward, fox, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.facebook.com, αξια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα, αεπ, εθνικη, μμε, οικονομια, πλαισιο, υγεια, χημειοθεραπεια, ωρα, αγωγη, αυξηση, ανθρωπος, απωλεια, αφορμη, βρισκεται, γινεται, δευτερα, διαστημα, δωδεκα, εγινε, ευρω, εκστρατεια, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, εταιρεία, ετων, ετος, ευημερια, ζωη, ζωης, υγιης, υφίσταται, ιδρυμα, εικονα, υπατια, καπνισμα, κύτταρο, λευχαιμια, μηνες, μειωση, μορφη, νοσοκομεια, ορος, οφείλεται, οχηματα, παιδια, παχυσαρκια, πεμπτη, πηγη, προβληματα, συζητηση, σειρα, σοκ, σωμα, σοφια, τεξας, τρια, φαρμακα, φορα, αγορια, απο δευτερα, http, δικαιωματα, edward, εφαρμογη, εννεα, ερωτησεις, fan, fox, γηρανση, https, χωρα, ιδιαιτερα, κρεβατι, μεθοδος, novartis, πληροφοριες, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα