Πακιστάν: Δια βίου αποκλεισμός για Μουσάραφ

Σε ισόβια απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές καταδίκασε σήμερα τον πρώην πραξικοπηματία και πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ δικαστήριο του Πακιστάν.

Με αυτό τον τρόπο μπήκε τέλος στην προσπάθεια ανάκτησης της πολιτικής του επιρροής κερδίζοντας μια έδρα στη βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που πακιστανικό δικαστήριο κηρύσσει έναν πολίτη της αποκλεισμένο δια βίου από την συμμετοχή

σε εκλογές.

Ο πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων επέστρεψε στη χώρα τον περασμένο μήνα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αυτοεξορίας για να λάβει μέρος στις εκλογές της 11ης Μαΐου, ωστόσο στελέχη των εκλογικών επιτροπών απέρριψαν την υποψηφιότητά του λόγω των δικαστικών διώξεων σε βάρος του.

Το εφετείο της Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απέρριψε την προσφυγή του 69χρονου Μουσάραφ εναντίον του εξοστρακισμού του από την πολιτική.

Ο πρόεδρος του εφετείου, Ντοστ Μοχάμαντ Χαν, απαγόρευσε στον Μουσάραφ να εκλεγεί στη βουλή, απορρίπτοντας την προσφυγή του.

«Ο πρώην δικτάτορας διέταξε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό ανώτατοι δικαστικοί και ανέστειλε δύο φορές την ισχύ του συντάγματος της χώρας», ανέφερε ο κ. Χαν κατά την ανάγνωση της απόφασής του.
Αντί να δημιουργήσει, όπως ήλπιζε, μια λαϊκή βάση, η επάνοδος του Μουσάραφ στο έδαφος του Πακιστάν είχε αρνητική έκβαση για τον ίδιο.

Έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ο οποίος συνελήφθη στην ιστορία της ασιατικής χώρας την Παρασκευή, όταν αστυνομικοί τον έθεσαν υπό κράτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα