Πεδίο σύγκρουσης τα «καθαρά χέρια»

Γράφουν οι ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΗΣ

Ο δρόμος της εκλογικής νίκης περνάει από τη διεύρυνση και φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αυτό το μάθημα το έχει πάρει καλά. Είναι προφανές πως ο ηγέτης της καθ’ ημάς ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει αφήσει οριστικά πίσω του τόσο τα πρόσωπα όσο και τις νοοτροπίες της εποχής της ισχνής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και βαδίζει προς το

ευρύτερο μονοπάτι της επέκτασης του «δικού του» πολιτικού σχήματος, προς τις λεγόμενες αστικές και πατριωτικές δυνάμεις της πολιτικής γεωγραφίας.
Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι ανεπίσημες επαφές που φέρεται να έχει με τον χριστιανοδημοκράτη ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, οι οποίες μάλιστα –όπως σας έχει αποκαλύψει το «Π»– πρόκειται να πάρουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και επίσημο χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επισήμως πλέον ζητά τη δημιουργία του Πατριωτικού Δημοκρατικού Τόξου και «ρίχνει το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα για «έντιμη» και έγκαιρη προεκλογική αλλά και προσυμφωνημένη μετεκλογική συμπόρευση. Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά, είναι κι αυτά που λαμβάνουν χώρα προς την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Ιδιαίτερη σημασία, λοιπόν, δίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές στην παρουσία του, αλλά και στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», την εβδομάδα αυτή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, ξέροντας ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν εκεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του νυν προέδρου της ΝΔ και σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας με την ηγετική ομάδα του κόμματός του φαίνεται να επικεντρώνουν τα βέλη τους στον στόχο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της κάθαρσης που επιχειρείται από τη Δικαιοσύνη κάτω από τις ασφυκτικές εντολές και τις οδηγίες της τρόικας – και μάλιστα κακήν κακώς… Όπως λένε χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερο νόημα στην Κουμουνδούρου, «η Αριστερά δεν έχει ασκήσει κεντρική εξουσία στην Ελλάδα, επομένως οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ανήκουν στους γαλαζοπράσινους».

Άφθαρτη δύναμη
Το σήμα που εξέπεμψε η Κουμουνδούρου με αφορμή την ισόβια κάθειρξη του πρώην δημάρχου και αρχικομματάρχη στη Βόρεια Ελλάδα, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τη στρατηγική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στο προσεχές διάστημα, αναμένεται να ακούγεται ολοένα και πιο έντονα από την πλατεία Κουμουνδούρου ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι για ζητήματα διαπλοκής, κατάχρησης χρημάτων και κακής εξουσίας ανήκουν στον γαλαζοπράσινο και όχι στον κόκκινο συνασπισμό κομμάτων». Γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό, λοιπόν, ότι ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» θα λανσαριστεί ως «η νέα καθαρή και άφθαρτη πολιτική δύναμη εξουσίας, που έρχεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ως η μόνη εγγυητική δύναμη του τόπου για την πλήρη κάθαρση του δημόσιου βίου, που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής».
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», οι τόνοι θα ανέβουν κι άλλο το προσεχές διάστημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα διαφάνειας και «ανένδοτου κατά της διαπλοκής». Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αποδεικνύουν στην πράξη την πρόθεσή του να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο, λαμβάνοντας μάλιστα επίπονες και αυστηρές αποφάσεις, που ασφαλώς θα αφορούν και στο εσωτερικό του κόμματός του…

ΔΗΜΑΡ: Στρατηγική «νέας Αριστεράς»
Στρατηγική μακράς διαρκείας έχουν θέσει επί τάπητος ο Φώτης Κουβέλης και οι συνεργάτες του με στόχο η ΔΗΜΑΡ να «ξεχωρίσει», τόσο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι αλήθεια πως στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου ακούγονται ολοένα και περισσότερα ονόματα στελεχών προς υπουργοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, ο Φώτης Κυβέλης επιμένει πως αφενός ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είναι να τονίζει την ανάγκη της κοινωνικής στροφής και να την προωθεί με όλες της τις δυνάμεις, αφετέρου ακούγεται πως αν ήταν στο χέρι του να αποφασίσει για την ώρα του ανασχηματισμού, αυτόν δεν θα τον έκανε αμέσως τώρα.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις περί του πώς θα κινηθεί το κόμμα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές αλλά και ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν τον επόμενο χρόνο. Παρότι ακούγονται κάποιες εσωτερικές γκρίνιες, όσον αφορά στην άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ την πιθανότητα της εκλογικής ή ακόμη και της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας, η θέση της ηγεσίας του κόμματος είναι αυτό που λέμε «καθαρή και ξάστερη». Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αυτή που εκπροσωπεί το ρεύμα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και θεωρεί ότι με σωστούς χειρισμούς το σχήμα αυτό μπορεί να καλύψει τον συγκεκριμένο γεωγραφικό-πολιτικό χώρο, δεδομένης της διαφαινόμενης απόλυτης συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ.
Η αλήθεια είναι πως η άρνηση της μόνιμης πολιτικής συστέγασης με τον επί εικοσαετίας κυβερνητικό φορέα δεν ήταν μόνον θέμα έλλειψης χημείας. Ο Φώτης Κυβέλης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί τόσο η κομματική προσπάθεια όσο και το προσωπικό του όραμα, ούτε με τη φθορά και την κοινωνική απαξίωση που κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ, ούτε βεβαίως να εμπλακεί σε μια εσωτερική διαπάλη εξουσίας και κοινωνικής επιρροής, η οποία είναι προφανώς χωρίς διακύβευμα, τουλάχιστον όσο το ΠΑΣΟΚ σύρεται σε ένα μονοπάτι χάους και αυτοδιάλυσης. Κινούμενη σε αυτήν τη λογική, η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί διαύλους επικοινωνίας ακόμα και με το «ευρωπαϊκό» κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς –όπως λένε στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου– να διαπραγματεύεται τον αξιακό της κώδικα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα