Ποιοι δημόσιοι δεν θα κάνουν… Χριστούγεννα!

Στην προχθεσινή, δραματική και, σπάνια, βραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε με όλες τις λεπτομέρειες το σχέδιο για την «υποχρεωτική αποχώρηση υπαλλήλων του Δημοσίου». Μαζί με τους «δικαστικά υπόλογους» (έτσι ονομάζουν τους επιόρκους οι υπουργοί) από το Δημόσιο πρόκειται να αποχωρήσουν 11.000 υπάλληλοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Ειδικά για το 2013, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παρουσιάσει, τον επόμενο Ιούνιο, κατάλογο «με ονόματα και διευθύνσεις» που θα περιλαμβάνει 4.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μανιτάκης εξήγησε χθες στο Υπουργικό

Συμβούλιο ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
Οσοι εργάζονται στον «στενό» δημόσιο τομέα, δηλαδή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, θα ενταχθούν στη «δεξαμενή της κινητικότητας». Δεν πρόκειται, δηλαδή, να απολυθούν, ωστόσο, μετατρέπονται σε «κρατικούς υπαλλήλους». Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή είναι στη διάθεση του κράτους να μετατεθούν όπου χρειαστεί και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.
Οσοι εργάζονται στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα», δηλαδή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, είναι όλοι υποψήφιοι προς απόλυση. Εφόσον οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται καταργηθούν, θα απολυθούν όλοι με τη νόμιμη αποζημίωση. Στους Οργανισμούς που θα συγχωνευθούν –και άρα θα υπάρχει ανάγκη διατήρησης προσωπικού– θα υπάρξει αξιολόγηση και θα μείνουν μόνον όσοι καλύπτουν οργανικές θέσεις. Η αξιολόγηση για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει θα γίνει αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ με τέσσερα βασικά κριτήρια:
Α. Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και σπουδές, εφόσον απαιτείται.
Β. Συνάφεια του πτυχίου και των σπουδών με το αντικείμενο του Οργανισμού.
Γ. Διαδικασία αρχικής πρόσληψης (μέσω ΑΣΕΠ, διαγωνισμού ή επιλογής).
Δ. Πειθαρχικά παραπτώματα και γενική εργασιακή συμπεριφορά.
3. Οι «δικαστικά και διοικητικά υπόλογοι», οι λεγόμενοι επίορκοι, θα αποχωρήσουν με νέες ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας τη δευτεροβάθμια εξέταση της απόφασης απόλυσής τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα