Ποιος σκότωσε τους Έλληνες;

Του ΑΒΕΡΚΙΟΥ ΛΟΥΔΑΡΟΥ

Λείπει η παιδεία. Αυτή είναι η ετυμηγορία εκείνων που αναρωτιούνται τι είναι αυτό που οπλίζει τα χέρια των νεαρών και τι είναι το άλλο που τους ενώνει σε εγκληματικές ομάδες. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι αιτία του κακού, αλλά δεν είναι η μόνη. Γιατί τα ίδια φαινόμενα υπήρχαν σε εποχές περισσότερο «πνευματικές» από τη σημερινή. Μήπως φταίει η οικονομική κρίση τότε; Και βέβαια παίζει τον ρόλο της, αλλά τα ίδια συμβαίνουν και σε χώρες, των οποίων οι λαοί δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Πέρα από το ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται κυρίως με όρους

ψυχιατρικής, διαπιστώνουμε ότι το Κακό θεριεύει, ότι εδώ και δεκαετίες η βία γίνεται μέρος της καθημερινότητας, ενώ φθίνει το Καλό. Το Αγαθό που θα έλεγαν οι Έλληνες.
Ακόμα και στη χώρα που το γέννησε, το Αγαθό ηττήθηκε και άφησε χώρο στο Κακό, το οποίο αποτελεί τον ηγεμόνα του σύγχρονου ανθρώπου και του τρόπου ζωής. Και μαζί με το Αγαθό, ηττήθηκε η αξία του Κοινού Συμφέροντος. Η θεοποίηση του ατομικού σε όλες του τις διαστάσεις εδραίωσε την κυριαρχία του Κακού, καθώς επέτρεψε την εκδήλωση των ενστίκτων για κυριαρχία και συντριβή του απέναντι που παύει να αποτελεί συνάνθρωπο. Σε τελική ανάλυση, ο άνθρωπος επέτρεψε στον μηδενισμό να θριαμβεύσει. Η αιτία, την οποία αναζητούν οι σύγχρονοι, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη στάση των οπλισμένων νεαρών έναντι της κοινωνίας και τους κράτους, είναι η απαξίωση των αξιών. Τα όπλα και οι συμμορίες καλύπτουν το κενό που άφησαν οι απαξιωμένες αξίες.
Πολύ θα θέλαμε να έχουμε τη γνώμη των Ελλήνων για όλα αυτά. Όμως, οι Έλληνες δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας… Τους σκότωσε ο μηδενισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα