Πως να μην “την αρπάζουμε” τον Χειμώνα


Οι παράμετροι που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας μας και τη νοσηρότητα είναι πολλοί δύο όμως από τις πιό συνηθισμένες παραμέτρους είναι:  η επίδραση του στρες στη ζωή μας και η διατροφική μας κατάσταση.

Η έντονη σωματική κούραση, η κακή διατροφή, οι περιοριστικές δίαιτες, το αυξημένο μικροβιακό φορτίο (όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους ), η μόλυνση του περιβάλλοντος και συναισθηματικές εντάσεις είναι στρεσογόνοι παράγοντες για τον οργανισμό.

Το χρόνιο στρες προκαλεί αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που επηρεάζει

την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την φλεγμονή.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπλοκάρουν την παραγωγή αντισωμάτων στον γαστρεντερικό σωλήνα ( την παραγωγή εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης SIgA) δηλαδή την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια. Αποτέλεσμα είναι η εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οπότε και είναι σημαντικό η διατροφή μας να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά) και σε σωστή αναλογία.

Επιπλέον τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Το κρύο είναι στρεσογόνος παράγοντας για τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς και η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να ερεθίσει τον φάρυγγα ή τις αμυγδαλές μας με αποτέλεσμα να αρρωστήσουμε. Έχετε προσέξει ότι συνήθως μας πιάνει κάποια ίωση τα Σαββατοκύριακα μετά από μια πολύ δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά; Φαίνεται ότι το στρες μας κάνει πιο ευαίσθητους στις ιώσεις γιατί επιδρά δυσμενώς στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

1) Πολλά, μικρά και τακτικά γεύματα, 3 βασικά (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2 ενδιάμεσα( ανά 3 ώρες ) ρυθμίζουν τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

2) Η καθιέρωση ενός πρωινού πλούσιο σε πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά, αυγό), αμυλούχες τροφές ολικής αλέσεως (δημητριακά πρωινού, ψωμί, φρυγανιές) και φρέσκα φρούτα ή χυμό.

3) Κατανάλωση μιας σαλάτας σε κάθε κύριο γεύμα (μεσημέρι, βράδυ) με ποικιλία φρέσκων λαχανικών.

4) Ένα φρέσκο φρούτο ή χυμός για τα ενδιάμεσα γεύματα.

5) Κατανάλωση προβιοτικών (γιαούρτι, τυρί, κεφίρ) για την υγεία του πεπτικού μας.

6) Να τρώμε ήρεμα και να μασάμε καλά το φαγητό μας, να το απολαμβάνουμε.

7) Μείωση των αναψυκτικών, των γλυκών και των επεξεργασμένων τροφίμων.

8) Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού (8-10 ποτήρια νερό την ημέρα ) είναι ζωτικής σημασίας.

9) Επαρκής ύπνος και ξεκούραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα