Σχέδια υφαρπαγής του ορυκτού πλούτου της Κύπρου

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός αποφασίζει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι είχαν τρεις υποψήφιους προέδρους, αλλά ουσιαστικά δύο επιλογές, διότι: Ο Γ. Λιλλήκας ήταν ο μόνος που πρότεινε κάτι διαφορετικό, τόσο στο καυτό θέμα της οικονομίας (αντιμνημονιακή πολιτική), όσο και στο Κυπριακό (αντιομοσπονδιακός).
Επειδή, όμως, η πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων ψηφοφόρων επέλεξε τον αποκλεισμό του Γ. Λιλλήκα από τον δεύτερο γύρο, η επιλογή των ψηφοφόρων σε επίπεδο πολιτικών περιορίζεται σε

μία. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ποιος εκ των Ν. Αναστασιάδη και Σ. Μαλά κρίνεται ως ο καλύτερος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε το 45,46% των ψήφων των Ελληνοκυπρίων, που σημαίνει ότι τον ψήφισαν ψηφοφόροι από όλα τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, αφού το κόμμα του, το ΔΗΣΥ, στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνει ένα ποσοστό από 26%-30%.
Ο Σταύρος Μαλάς έλαβε μόλις 26,91%, που σημαίνει ότι δεν τον ψήφισαν ούτε οι ψηφοφόροι του κόμματός του, του ΑΚΕΛ, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές είχε πάρει 33%. Ο ηττημένος των εκλογών, Γιώργος Λιλλήκας, αν και υποστηριζόταν επισήμως μόνο από τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ που στις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνει από 7,5% έως 9% των ψήφων, κέρδισε το 24,93%. Υστέρησε μόνο 2 εκατοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ενώ η διαφορά ΑΚΕΛΕΔΕΚ είναι πάνω από… 20%!
Οι δύο «μονομάχοι», Αναστασιάδης και Μαλάς, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Είναι και οι δύο οπαδοί του μνημονίου και του σχεδίου Ανάν. Το 2004, ο Αναστασιάδης υπερασπίστηκε με πάθος το σχέδιο Ανάν, παρότι γνώριζε ότι η αποδοχή του θα οδηγούσε στην κατάλυση του κυπριακού κράτους, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εμπνευστές του σχεδίου, την αμερικανο-βρετανική διπλωματία και τη νεο-οθωμανική Τουρκία.
Τον Ν. Αναστασιάδη ετοιμάζονται τώρα να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι για νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον υποστηρίζουν και οι πρώην συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου του «όχι» στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν… Ειδικά για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Στ. Μαλά εκτιμώ ότι επιλέχτηκε επίτηδες από την ηγεσία του ΑΚΕΛ για να ηττηθεί σίγουρα!

Οι φόβοι
Ποιο μπορεί να είναι, όμως, το μέλλον ενός «Ανανιστή» Προέδρου, μαζί και της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα είναι μάλλον τραγικό, διότι: τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών, αλλά και η κάκιστη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και της αναπόφευκτης επιβολής των μνημονίων θα μετατρέψουν τον νέο Πρόεδρο σε διακοσμητικό παράγοντα, καθώς εξωθείται, λόγω των ιδεολογικο-πολικών δεσμεύσεών του, να διαδραματίζει ρόλο κομπάρσου, ενός θιάσου του παραλόγου.
Πρωταγωνιστές θα είναι οι Ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ, η Βρετάνια και η Τουρκία και θα παίζεται το δράμα διάλυσης και εξανέμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αφελληνισμού της Κύπρου. Ο νέος Πρόεδρος μπορεί να μετατραπεί σε μια τραγική φιγούρα, διευκόλυνσης «αλλότριων» συμφερόντων και τελικά αυτοκατάργησής του!
Αναμφίβολα, η περαιτέρω τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι το αποτέλεσμα της εξόφθαλμα φιλοτουρκικής πολιτικής των Ευρωπαίων και των Αμερικανών απέναντι στη Λευκωσία. Η Τουρκία καιροφυλαχτεί και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία που δημιουργούν οι σύμμαχοί της, για να «καταβροχθίσει» το μεγαλύτερο μερίδιο της κυπριακής γεωπολιτικής πίτας, καθώς και του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου.

Ευρωπαϊκοί εκβιασμοί
Την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με τη χορήγηση δανείου, είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδέσει η ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άμεση ανάγκη από ένα δάνειο περίπου 17 δισ. ευρώ, ένα ποσό σχετικά ασήμαντο για το οικονομικό μέγεθος της ΕΕ, αλλά που ισοδυναμεί με την ετήσια παραγωγή της οικονομίας.
Οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν πιέσεις στους Ελληνοκύπριους να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, προκειμένου να πάρουν το ευρωδάνειο.
Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν, μέσω οικονομικού εκβιασμού, να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή του. «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», γι’ αυτό η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και οι ΗΠΑ θέλουν να εκδικηθούν τους Ελληνοκυπρίους, που το 2004 «τόλμησαν» να απορρίψουν με συντριπτική πλειοψηφία 76,4% το σχέδιο του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.
Οι Ευρωπαίοι, όμως, πολιτικοί και η διεθνής των τοκογλύφων- δανειστών, που κρύβεται πίσω τους, θα προχωρήσουν και σε ένα ακόμη βήμα, στοχεύοντας στην υφαρπαγή των κερδών που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, που βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου!
Οι Βρυξέλλες προκειμένου να χορηγήσουν το δάνειο των 17 δισ. ευρώ το θεωρούν ως δάνειο υψηλού ρίσκου, άρα απαιτούν από τη Λευκωσία ισχυρές εγγυήσεις. Ποιες είναι όμως οι εγγυήσεις, που μπορεί να προσφέρει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία εκτός από τα αναμενόμενα έσοδα από το φυσικό αέριο; Τα έσοδα μόνο από το «οικόπεδο 12» υπολογίζονται σε 19 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα, η Λευκωσία, προκειμένου να λάβει εφάπαξ τώρα δάνειο 17 δισ. ευρώ, εκβιάζεται από την τρόικα να υποθηκεύσει έσοδα 19 δισ. ευρώ τον χρόνο!
Είναι προφανές ότι η ευρωατλαντική τρόικα (τραπεζίτες, ΗΠΑ, Γερμανία, Βρυξέλλες) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κυπριακό κράτος πολιτικά αδύναμο, περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, θνησιγενές λόγω πολιτειακής συγκρότησης (χαλαρή συνομοσπονδία-σχέδιο Ανάν), αποικιοκρατικού χαρακτήρα, άρα ευάλωτο σε διεθνείς παρεμβάσεις.
Στη φάση αυτή, ΗΠΑ και Γερμανία έχουν για πρώτη φορά ως πρώτο στόχο τη λεηλασία των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση διάλυση του υπερμεγέθους κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελεί βάση της τεχνητής οικονομικής ευημερίας της Κύπρου. Η εκλογή ενός εκ των δύο «ανανιακών» και «μνημονιακών» υποψηφίων Ν. Αναστασιάδη ή Στ. Μαλά ως νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλώς διευκολύνει τις εξελίξεις, προς την κατεύθυνση των στρατηγικών και οικονομικών στόχων της αμερικανο-βρετανικής διπλωματίας και της τρόικας.

Το «κόστος» της γαλλικής στήριξης για την ΑΟΖ

Πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη έδωσε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για το θέμα των υποθαλάσσιων ερευνών στα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας είναι σαφής: «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα, θα το κάνει».
Η επίκληση Ολάντ στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ταυτίζεται με την ελληνική άποψη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και η διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος ενθαρρύνει την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στα σχέδιά της σχετικά με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, παρότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να αποφύγει τη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, διότι θα υπάρξει «απάντηση» από την Τουρκία.
Η δήλωση Σαμαρά ότι «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ και θα το κάνει με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται», που έγινε υπό την επιδοκιμασία του Προέδρου της Γαλλίας, αν και συνιστά μάλλον ελληνική αναδίπλωση, εντούτοις έχει δυσαρεστήσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Γι’ αυτό ακριβώς, η ελληνική κυβέρνηση φοβάται τουρκική «προβοκάτσια», ώστε να ακυρωθούν τα ελληνογαλλικά σχέδια για «προχωρημένη» διακρατική ενεργειακή συμφωνία.
Η διακηρυγμένη πρόθεση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ συνιστά ευθεία πολιτική στήριξη της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας, παρότι ο Ολάντ δεν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ο Τύπος της Γαλλίας και το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η Γαλλία προτίθεται να «δανείσει» στην Ελλάδα δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Τα μέσα αυτά (φρεγάτες και αεροσκάφη Ν.Σ.) θεωρούνται αναγκαία για την ασφάλεια των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφευχθεί το προφανές. Η ΑΟΖ να εξελιχθεί σε μία ακόμη εξοπλιστική «μπίζνα», ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι βυθισμένη σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Κοντολογίς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει άμεσα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ενόψει μάλιστα και των επιλογών της Τουρκίας, που έχει ανακοινώσει ότι ξεκινάει υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

••• ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Την εντατικοποίηση των συνομιλιών στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, συζήτησε ο Δ. Αβραμόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συζητήσεις και για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Από αύριο Δεύτερα 25 Φεβρουαρίου ο Δ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στον Καναδά.
Μεταξύ των νησιών της Μυκόνου και της Νάξου κινήθηκε η τουρκική κορβέτα BOZCAADA, παραβιάζοντας τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η κορβέτα είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης, κινήθηκε βόρεια της Πάρου, μεταξύ Σίφνου – Αντίπαρου και κατόπιν εξήλθε από τα ελληνικά ύδατα. Πλοία και μέσα του Π.Ν. παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου. Μπορεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να ρίχνουν γέφυρες συνεργασίας, κάποιο άλλοι, όμως, συντηρούν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Καταπέλτης ο πρώην Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Ζιαζιάς για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Στρατηγό ε.ά Π. Καράμπελα. Ο πρώην αρχηγός Στρατού κατηγόρησε τον πολιτικό του προϊστάμενο για κομματισμό και απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο στρατηγός Ζιαζιάς κατήγγειλε τον υφυπουργό ότι προσπάθησε, όχι μόνο να του υπαγορεύσει ποιοι ανώτατοι αξιωματικοί θα αποστρατευτούν και ποιοι θα προαχθούν, αλλά και πού θα τοποθετηθούν!

Keywords
κυπρος, κυπρου, σχεδια, νίκος αναστασιάδης, σημαίνει, εκλογες, ακελ, εδεκ, μνημονιο, ηπα, δραμα, βρυξέλλες, οηε, αοζ, τροικα, θνησιγενές, ελλαδα, γαλλια, σαμαρας, ΠΓΔΜ, αβραμοπουλος, νέα, υπουργοι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, νεος παπας, κομματα, θνησιγενές, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, γερμανια, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, θεμα, οηε, πλαισιο, ακελ, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, δανειο, δευτερο, δευτερα, δηλωση, εγινε, εδεκ, ευκαιρια, ευρω, εκμεταλλευση, εβδομαδα, ερντογαν, ερευνες, ευρωπη, εφαπαξ, κυβερνηση, κομμα, λεηλασια, λευκωσια, μαξιμου, νεα υορκη, ορια, ουσιαστικα, παθος, πιτας, πλοια, προγραμματα, ρολο, σαφης, συρια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τυπος, τουρκια, φυσικο, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, ευθεια, εκδικηση, ελληνικα, πληροφοριες, σημαίνει, βεβαιως
Τυχαία Θέματα