Σόιμπλε: «Μη συγκρίνετε Κύπρο – Λουξεμβούργο»


Κανείς δε μπορεί να συγκρίνει την Κύπρο με το Λουξεμβούργο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι δομές και η οικονομία των δύο

κρατών διαφέρουν σημαντικά και συμφώνησε με την δήλωση του πρωθυπουργού του Μεγάλου Δουκάτου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί συμμετοχής της χώρας στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Σχετικά με την Ευρώπη, υποστήριξε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των εσόδων και των κερδών και να επεκταθεί η πολιτική των επιτοκίων επί των μερισμάτων και των πωλήσεων μετοχών».

Στην ερώτηση γιατί στην περίπτωση της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να είναι οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος κατά 22 φορές, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:

«Σας παρακαλώ! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ένα με το άλλο. Οι δομές στα δύο κράτη και ο οικονομικός τους τομέας διαφέρουν σημαντικά. Επιπλέον, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και φίλος μου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτό είναι για το Λουξεμβούργο ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και αξίζει του σεβασμού μας».

Κατέληξε λέγοντας ότι: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε βάρος άλλων την ύπαρξη διατάξεων που ευνοούν την φοροαποφυγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα