Στο πλευρό της Τουρκίας στην κρίση με τη Συρία

Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τη συμπεριφορά της στη συριακή κρίση ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών,

Δ. Αβραμόπουλο.
Οι συζητήσεις που είχε ο Α. Νταβούτογλου με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράν, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ισραήλ) επισκίασαν ακόμη και τις διμερείς ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες, με εξαίρεση το οξυμμένο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Οι Α. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος επισήμαναν τον ρόλο των τουρκικών αρχών στην ανάσχεση του κύματος λαθρομεταναστών, αλλά και πολιτικών προσφύγων από τη Συρία, που συνωθούνται στα παράλια της Μ. Ασίας και τον Έβρο και σχεδιάζουν να περάσουν στην Ελλάδα με τη βοήθεια φυσικά των Τούρκων δουλεμπόρων.
Επίσης, στον Α. Νταβούτογλου τέθηκε και το θέμα των αεροναυτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν συστηματικά τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές παραβιάζοντας το όρια των χωρικών μας υδάτων. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο επεισόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από το τουρκικό στο Φαρμακονήσι και ακόμη στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου (υπάρχει σχετική ανάρτηση στο επίσημο site του τουρκικού ΥΠΕΞ)!
Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν για το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα και γενικά τη ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), όπου διατύπωσαν τις εθνικές θέσεις τους, που είναι μάλλον αποκλίνουσες.
Όλα αυτά τα διμερή θέματα ο Α. Νταβούτογλου τα χαρακτήρισε «τεχνικής» φύσεως και τα παρέπεμψε για αναλυτικότερη συζήτηση στους εμπειρογνώμονες, αλλά και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕλλάδαςΤουρκίας που προγραμματίζεται να γίνει σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2013, στο οποίο θα συμπροεδρεύουν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, Α. Σαμαράς και Τ. Ερντογάν, και θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεών τους.
Ειδικότερα, για το Κυπριακό ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της επί του συνόλου της κυπριακής ΑΟΖ, είτε αυτά αφορούν στα υποθαλάσσια ενεργειακά αποθέματα, είτε στους θαλάσσιους άξονες μεταφοράς ενέργειας προς τα λιμάνια της Δύσης. Ο Α. Νταβούτογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η κυπριακή δημοκρατία δεν υφίσταται ως κρατική οντότητα, άρα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα και δεν δικαιούται να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες, όπως η ενεργειακή συμφωνία με το Ισραήλ!

Το ερώτημα
Η Ελλάδα τάχθηκε με το πλευρό της Τουρκίας στην κρίση με τη Συρία. «Συζητήσαμε

Keywords
Τυχαία Θέματα