Τι λέει το Reuters για την Κύπρο

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του κάνει εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου.Τίτλος: «Κύπρος: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα. Πώς η Κύπρος προβληματίζει την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «εκεί που οι ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν την τρίχρονη οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη, ξαφνικά προέκυψε το πρόβλημα της

Κύπρου».

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας αποτιμάται σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο, καθιστώντας την οικονομία της Κύπρου την τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί είναι από τα πιο περίπλοκα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς συνδυάζουν στοιχεία από Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών η χώρα χρειάζεται 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό της τομέα και έως 7,5 δισ. ευρώ για τις γενικές λειτουργίες της Κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το ποσό είναι μικρό σε ονομαστικούς όρους, αλλά αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, καθιστώντας το πακέτο διάσωσης της Κύπρου το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά της Ελλάδας και κατά σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που χορηγήθηκε στην Πορτογαλία το 2011.

Η Ευρωζώνη διαθέτει αναμφίβολα τα χρήματα για να βοηθήσει την Κύπρο,όπως λέει το Reuters. Γεννάται όμως ο ερώτημα αν η Κύπρος θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που το πακέτο διάσωσης δεν είναι βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα