Τι τόνισε ο Αβραμόπουλος στον Νταβούτογλου

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε την Τετάρτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο χώρο του Υπουργείου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η προετοιμασία του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Ιανουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, όπως και γενικότερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και βεβαίως

το πολεμικό κλίμα στη Συρία.

Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, επιβεβαίωσε εκ νέου την «αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς την Τουρκία, σε σχέση με την ένταση Άγκυρας – Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας : «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου λέγοντας πως «Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις», ενώ, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, σημείωσε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, τονίζοντας όμως την προϋπόθεση της λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα