Το μαρτύριο της σταγόνας

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Σε ευθεία σύγκρουση με τη λογική, έχοντας διαφύγει από τα αρχικά όρια του παραλογισμού, οδηγούνται οι σκέψεις, οι προτάσεις και οι απαιτήσεις των τροϊκανών και των εντολέων τους, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός κύκλος της εγχώριας λιανικής αγοράς δεν αντέχει άλλες περικοπές ρευστού και η οποιαδήποτε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα επιφέρει αμέσως την κοινωνική ερημοποίηση.
Με δεδομένο ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων υπερέβησαν

τον Σεπτέμβριο τα 54 δισ. ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο μέγεθος των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση τρέχει με ρυθμό 6,5%, είναι αδιανόητο να προβάλλονται απαιτήσεις, από την πλευρά των δανειστών, περί επιβολής μέτρων 9 δισ. ευρώ, αμιγώς από μειώσεις μισθών και συντάξεων, μόνο για το 2013.
Πολύ σωστά, αν και εξίσου πολύ άκομψα, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στη Βουλή ότι «αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεθάνουμε από ασφυξία», μόνο που το πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στον χρόνο εκταμίευσης, αλλά και στον τρόπο διάθεσής του. Σε περίπτωση που από το πακέτο των περίπου 36,5 δισ. ευρώ δεν διατεθεί ικανό ποσό απευθείας στην αγορά, έστω υπό τη μορφή της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, τότε τα πράγματα θα φτάσουν πολύ σύντομα στο μη περαιτέρω.

Νέο Eurogroup
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτίθεται να καλέσει έκτακτο συμβούλιο στις 25 ή στις 26 Οκτωβρίου, ώστε να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 36,5 δισ. ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και την επόμενη χρονικά που, υπό κανονικές συνθήκες, και αν δεν είχαν προηγηθεί οι καθυστερήσεις, θα έπρεπε να δοθεί αυτήν την περίοδο στη χώρα).
Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η συζήτηση θα γίνει στο τακτικό Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν εξαρχής οι σκληροπυρηνικές χώρες. Το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στο Λάος για τη σύνοδο του ΑΣΕΜ (2-3 Νοεμβρίου).
Το ΔΝΤ
Είναι πασιφανές, πλέον, ότι οι επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρίως λόγω της αμφίρροπης πολιτικής μάχης μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, δεν πρόκειται να συνεργήσουν στην εκταμίευση έστω και ενός ευρώ πριν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που ο Πολ Τόμσεν έθετε διαρκώς εμπόδια.
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παρακάμπτεται και η διάθεση ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων να προσφέρουν λύση - πακέτο σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, που καθημερινά φλερτάρει ολοένα και περισσότερο με το ενδεχόμενο άμεσης εξάρτησής της από την τρόικα.

Οι «Financial Times»
Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», οι Ισπανοί ετοιμάζονται να ζητήσουν «γραμμή πίστωσης» από τον ESM. Σύμφωνα με όσα δηλώνει αξιω

Keywords
Τυχαία Θέματα