Το παζλ του τρόμου εντός και εκτός φυλακών

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Σοβαρές ανησυχίες για νέες αιματηρές ενέργειες εκφράζουν ανοιχτά πλέον οι επιτελείς της Αστυνομίας, που προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ του τρόμου εντός και εκτός φυλακών. Σε διάστημα πέντε εβδομάδων έχουν εκδηλωθεί αποδράσεις και απόπειρες από τα Τρίκαλα, τον Κορυδαλλό, το Μαλανδρίνο, σημειώθηκαν σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες με δυναμίτη και όχι με ελεγχόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μεταφορική εταιρεία

στο Παγκράτι και στο σπίτι του εφοπλιστή Ν. Τσάκου απέναντι από την Ακρόπολη, επαναλήφθηκε επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στον Λόφο του Στρέφη, ενώ σημειώθηκαν εμπρηστικές επιδρομές στα αστυνομικά τμήματα Ακροπόλεως και Εξαρχείων.
Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές είναι η χρήση δυναμίτιδας που πυροδοτείται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο περαστικοί που περνούν τυχαία από τα σημεία των εκρήξεων. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Οι δράστες αδιαφορούν πλήρως για τις ανθρώπινες ζωές, βάζοντας δυναμίτες. Στο σπίτι του Τσάκου ο κρατήρας που σχηματίστηκε, είχε βάθος ενός μέτρου, ενώ η έκρηξη στο Παγκράτι ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι», επισημαίνει στο «Π» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θεωρεί ότι με τέτοια συχνότητα και αμετροέπεια, από την πλευρά των τρομοκρατών, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και θύματα. Φυλακές Οι πρόσφατες εξαγγελίες των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης περί ενίσχυσης των μέτρων φρούρησης των φυλακών, καθώς και οι εξοντωτικές ποινές, που επιβάλλουν εσχάτως οι δικαστικές έδρες, πυροδοτούν το πολεμικό κλίμα.
Από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν αιφνίδιες έφοδοι των ΕΚΑΜ σε Κορυδαλλό, Τρίκαλα, Μαλανδρίνο, Γρεβενά, Δομοκό, Άγιο Στέφανο και άλλες φυλακές όπου βρέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, κινητά τηλέφωνα, αυτοσχέδια μαχαίρια και ναρκωτικά, με αποτέλεσμα οι διευθυντές των φυλακών να επιβάλλουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ενώ κρατούμενοι διακινούν κείμενα διαμαρτυρίας για ξυλοδαρμούς που υπέστησαν από αστυνομικούς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τραυματία -από την απόπειρα απόδρασης- Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος κακοποιήθηκε αγρίως, σύμφωνα με συγκρατουμένους του. Πολλοί έγκλειστοι αναφέρουν ότι η απόφαση Ρουπακιώτη - Δένδια να ενισχύσει με βαρύ οπλισμό τις εξωτερικές φρουρές δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά «θα μετατρέψει τις φυλακές σε πεδίο μάχης».
Πολλοί από τους αλλοδαπούς, κυρίως οι προερχόμενοι από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχουν μεγάλη πολεμική εμπειρία και άριστη γνώση στη χρήση βαρέων όπλων. Άλλωστε, αυτό φάνηκε κατά την τελευταία, πρωτοφανή στα χρονικά, απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, όπου οι συνεργοί των έντεκα δραπετών έριξαν με αυτόματα όπλα εκατοντάδες σφαίρες και τουλάχιστον 18 χειροβομβίδες κατά των εξωτερικών φρουρών, τραυματίζοντας δύο από αυτούς. «Αν ήθελαν να τους σκοτώσουν, θα το είχαν κάνει. Πέτυχαν τον σκοπό τους και εξαφανίστηκαν» σημειώνει παλαιός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Οι δραπέτες Όσον αφορά στους δραπέτες των Τρικάλων, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα σε περιοχές των βορείων προαστίων. Κατά τις ίδιες πηγές, μεταξύ αυτών είναι ο δολοφόνος ηλικιωμένων στον Βόλο, οι ληστές που ανατίναζαν ΑΤΜ και πυροβολούσαν αστυνομικούς, αλλά και παλιοί δραπέτες από την ίδια φυλακή.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους, με κύριο μέλημα να αποφευχθεί ομηρία πολιτών ή άλλο αιματηρό περιστατικό. Ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι «η ομάδα των Αλβανών δραπετών τους και των συνεργών τους έχει διασπαστεί και ορισμένοι θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν για μικρό χρονικό διάστημα στην πατρίδα τους». Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν τα «προφίλ» όλων των δραπετών, προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι μπορεί να είναι οι συνεργοί τους. Οι αστυνομικοί ερευνούν τον ρόλο που ενδεχομένως να έχουν διαδραματίσει οι Αλβανοί Κάλα Κλεμέντ, 25 ετών, και Μουράτι Αντμίρ, 47 ετών, που ανήκαν σε πολυμελή συμμορία Αλβανών και Ελλήνων κακοποιών, η οποία είχε εξαρθρωθεί τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής.

Τα περίεργα στις δίκες

Οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται οι ποινές για τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ ξεκινούν και οι δίκες των Πυρήνων της Φωτιάς. Οι πρώτοι βρίσκονται εκτός φυλακής (Μαζιώτης και Ρούπα έχουν εξαφανιστεί) και οι δεύτεροι παραμένουν προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό. Το κατηγορητήριό τους εμφανίζει αρκετά αμφισβητούμενα σημεία, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Νο103 μάρτυρας ονομάζεται «Άγιος Γεώργιος»(!), όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα