Β. Στεφανάκος: «Γελάει η φυλακή με τα επικοινωνιακά σόου για τα όπλα και τις χειροβομβίδες»

Νέα παρέμβαση – ποταμός για τις συνθήκες κράτησης και τα συστήματα ασφαλείας των φυλακών

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Σε σοβαρές αποκαλύψεις για τις συνθήκες κράτησης και τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού προβαίνει ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος. Στη συνέντευξη που θα συζητηθεί αναφέρεται στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση για τα όπλα και τις χειροβομβίδες την οποία χαρακτηρίζει επικοινωνιακό σώου , αφού όπως λέει τα ευρήματα κατάφεραν και τα πήραν νωρίτερα δύο άοπλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ! Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής :

Κύριε

Στεφανάκο γιατί υπάρχει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά των κρατουμένων σε διάφορες φυλακές ανά την Ελλάδα αυτήν την περίοδο;

Δεν είναι κινητοποίηση. Υπάρχει μία αγανάκτηση , μια απελπισία. Τα λέμε χρόνια. Δεν πάει άλλο στις φυλακές. Αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό ο πληθυσμός είναι υπερτριπλάσιος. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Χειμωνιάτικα δεν υπάρχει ζεστό νερό , παρά μόνο μισή ώρα τη μέρα και αν. Δεν πλένεται ο κόσμος. Κοιμούνται πέντε στα κελιά και δύο στα κρεβάτια. Στα κελιά που έφτιαξε η Χούντα για δύο κρατούμενους , σήμερα κοιμούνται πέντε! Το καταλαβαίνετε μετά από τόσα χρόνια Δημοκρατίας; Το ότι δεν εξεγείρονται λοιπόν είναι θέμα χρόνου.

Θέρμανση έχετε;

Αστεία πράγματα. Καθόλου. Θέλω να αναφερθώ όμως στις ευθύνες της Δικαιοσύνης και για το κλίμα ανισονομίας που καλλιεργείται. Για παράδειγμα , υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κρατουμένων οι οποίοι έξι χρόνια από τότε που τελείωσε το πρώτο δικαστήριο οι υποθέσεις τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Εφετείο. Αποφυλακίζονται χωρίς να έχουν δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Αυτό δεν λέγεται αρνησιδικία; Και μέσα σε όλα αυτά η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ότι βλέπουμε τους δημοσιογράφους των καναλιών να αναλώνονται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για τις συνθήκες κράτησης, για τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης , για τις συνθήκες επικοινωνίας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Με αφορμή τα τελευταία ευρήματα στον Κορυδαλλό όπου εντοπίστηκαν όπλα και χειροβομβίδες, ποια είναι η άποψη σας για το σύστημα ασφαλείας ;

Σαφώς και υπάρχουν όπλα και χειροβομβίδες . Αν δεν έχει η φυλακή ποιος θα έχει ; Το νηπιαγωγείο; Κατ΄ αρχάς , τα όπλα κατάφεραν και τα πήραν δύο απλοί άοπλοι υπάλληλοι της φυλακής. Ενώ γνωρίζανε από την Ασφάλεια την ύπαρξη τους , πολύ καιρό τώρα, δεν ήλθαν να τα πάρουν φοβούμενοι το ολοκαύτωμα. Πήγαν λοιπόν οι υπάλληλοι και δύο μέρες μετά , παρουσία μιας τρεμάμενης εισαγγελέως, ήλθαν από την Αντιτρομοκρατική αργά το βράδυ και σχεδόν συνέλαβαν τους υπαλλήλους. Αυτό βέβαια δεν αφορά εμάς τους κρατούμενους αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ το επικοινωνιακό σώου με τους πάνοπλους κουκουλοφόρους που έκαναν έρευνα σε τρία άσχετα κελιά. Κατά τη γνώμη μου, δυστυχώς πλέον η Δημόσια Διοίκηση χειραγωγείται από την Ασφάλεια.

‘Ηταν καιρό τα όπλα μέσα στη φυλακή;

Εγώ το άκουγα αυτό δύο μήνες …

Δύο μήνες είπατε; Και γιατί δεν είχε γίνει επιχείρηση να τα μαζέψουν;

Γιατί δεν είχαν ψάξει ή δεν ξέρανε με ποιον τρόπο να τα πάρουνε. Μπορεί να τα είχε ένας ταμπουρωμένος τρελός. Δεν είναι εύκολο να πας και να τα πάρεις. Εδώ μέσα πολλοί κρεμιούνται στα κελιά ή πηδάνε από τις ταράτσες. Πρέπει να καταλάβετε το εξής. Για να γίνει μεταγωγή κρατουμένου κινητοποιούνται 30-40 αστυνομικοί και τέσσερα – πέντε οχήματα. Στον Κορυδαλλό βρισκόμαστε 500 απελπισμένοι και μπαίνει ένας υπαλληλάκος το βράδυ και μας βάζει στα κελιά. Καταλαβαίνετε τι άθλος είναι γι΄ αυτόν τον υπάλληλο; Μακριά από μένα να υποστηρίζω τους υπαλλήλους αλλά πρέπει να λέμε αλήθειες. Με κάποια ανθρώπινη συμπεριφορά που έχουν δείξει οι σωφρονιστικοί καταφέρνουν να μας πιάνουν κορόιδα. Ειδικότερα στον Κορυδαλλό , οι συνθήκες και οι ανάγκες έχουν κάνει τους υπαλλήλους να γίνουν σαν άνθρωποι μας. Και από την άλλη έχεις την Ασφάλεια με τα σκυλιά και τις κουκούλες να κάνει εφόδους σε τρία άσχετα κελιά. Γέλαγε όλη η φυλακή . Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραδοθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Θα σας πω κάτι άλλο. Μεταφέρεται ένας άνθρωπος εδώ από την Κομοτηνή για να δικαστεί σε Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με αριθμό δικασίμου 20 . Μα είναι δυνατόν ένα τέτοιο δικαστήριο να δικάσει 20 υποθέσεις σε μία μέρα; Είναι σίγουρο ότι θα πάρει αναβολή. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός ταξιδεύει δύο μέρες μέσα στην κλούβα φρουρούμενους από πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών . Δηλαδή πλέον των άθλιων συνθηκών μεταγωγής του, υπάρχει και μεγάλο οικονομικό κόστος.

Τι άμεσο θα μπορούσε να γίνει κύριε Στεφανάκο , ώστε να μετριαστεί η κατάσταση που περιγράφετε;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι . Είναι μια μεγάλη συζήτηση και δεν θα ήθελα να εμπλακώ. Πάντως και η νομοθεσία είναι ένα θέμα γιατί αν τηρούσαν την υπάρχουσα νομοθεσία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ο υποτιθέμενος ευαίσθητος Ρουπακιώτης εξέδωσε αυστηρότερους νόμους, παρότι μας είχαν υποσχεθεί ότι η νομοθεσία θα γινόταν πιο λογική, πιο ανθρώπινη. Τι θα τα κάνουν τα κονδύλια που λένε ότι θα αυξήσουν; Θα φτιάξουν 50 νέες φυλακές ; Σας διαβεβαιώ ότι θα γεμίσουν σε μία ώρα. Χιλιάδες με καταδικαστικές αποφάσεις περιμένουν να πάνε φυλακή. Με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες είναι κατά 90% βέβαιο ότι ακόμη κι αν αποφυλακιστεί ο κρατούμενος θα επιστρέψει σύντομα στη φυλακή. Άνθρωποι που έχουν απολυθεί με αναστολή, θα διαπράξουν νέο αδίκημα και θα ξαναρθούν. Φαύλος κύκλος. Θα γεμίσουν οι φυλακές βαρυποινίτες και τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Πόσο εύκολες είναι πλέον οι αποδράσεις ;

Εάν ήθελαν εδώ στον Κορυδαλλό απλά να περπατήσουν 2.500 άτομα, θα βγουν στον δρόμο. Τα κάγκελα είναι αστεία υπόθεση. Ξεκολλάς το ένα και σπας τα άλλα. Το ότι γίνονται αναίμακτες απόπειρες απόδρασης , αυτό κοστίζει τελικά στα θύματα, σε όσους προσπαθούν να αποδράσουν. Για παράδειγμα στην περίπτωση της απόπειρας με ελικόπτερο στα Τρίκαλα, ο πιλότος δεν θα ενεργούσε έτσι όπως ενήργησε αν κρατούσαν ομήρους τα μέλη της οικογένειας του. Αντί να χαίρονται λοιπόν που δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με ακρότητες , επιβάλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία.

Ιατρική περίθαλψη έχετε ;

Ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει γιατρός. Είναι 3 νοσοκόμοι για 2.500 κρατούμενους που άλλοι λένε ψέματα κι άλλοι αλήθεια. Δεν ξέρουμε ποιοι έχουν καρκίνο , Aids , ηπατίτιδες. Δεν σας λέω για την ψωρίαση που θερίζει…

Πώς είναι η μεταχείριση κρατουμένων; Γιατί αυτή η διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση;

Όταν είσαι φτωχός είσαι φτωχός. Όταν είσαι βασανισμένος είσαι βασανισμένος. Όταν είσαι αδύναμος , είσαι αδύναμος. Μην αυταπατάσθε όμως . Δεν υπάρχουν πολυτέλειες όπως ακούγεται.

Και οι διάσημοι κρατούμενοι;

Αυτοί βρίσκονται στην πτέρυγα ΣΤ΄ . Κάποιοι μεγαλοκαταχραστές, απατεώνες , ρουφιάνοι και αστυνομικοί. Είναι όμως πολύ μικρή η διαφορά. Το μπουντρούμι είναι μπουντρούμι. Τώρα, αν έχεις λίγη ζέστη παραπάνω ή μπορείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο , καλό είναι κι αυτό. Εγώ είμαι στο κελί με ένα ακόμη άτομο . Έχω καλύτερη πρόσβαση στους δικηγόρους μου και στην οικογένεια μου. Η ουσία όμως είναι ότι βρίσκομαι στη φυλακή . Είναι ψευδή τα όσα λέγονται για πολυτέλειες. Πρόσφατα άκουγα για τους σολομούς. Μα ο σολομός κοστίζει όσο ένα πακέτο τσιγάρα . Οι τηλεπαρουσιαστές που παριστάνουν τους δημοσιογράφους τα αντιπαρέρχονται όλα αυτά και υπεισέρχονται σε θέματα αστυνομικής υφής. Ψάχνουν να βρουν πώς «πέρασαν» στον Κορυδαλλό οι χειροβομβίδες . Και γιατί να μην «περάσουν»; Εγώ όποια ώρα θέλω, βάζω ό,τι θέλω εδώ μέσα. Μου το πετάνε απ΄ έξω από το προαύλιο.

Τόσο εύκολο είναι κύριε Στεφανάκο;

Πολύ. Τα ναρκωτικά πώς μπαίνουν; Παίρνει ένα χιλιάρικο το εξωτερικό περίπολο και η Αστυνομία της περιοχής και κάνουν τα στραβά μάτια. Τόσο εύκολο είναι.

Υπάρχει ισχυρή εξωτερική φρούρηση που λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον θελήσει να αποδράσει;

Όταν κάποιος δεν έχει πρόβλημα να κάνει κακό , φεύγει από τη φυλακή. Όταν δεν θέλει να κάνει κακό , εκεί ανακύπτει ζήτημα. Αυτό εξαρτάται από την προσωπική ηθική του καθενός . Πόσο και μέχρι ποίου σημείου θέλει να φτάσει. Σας το ξαναλέω ότι 2.500 άνθρωποι αν ξεκινήσουν να περπατάνε – όχι να τρέχουνε – θα φτάσουν στην Πέτρου Ράλλη. Δεν είναι εκεί το θέμα αλλά στο ότι η κοινωνία έχει πλέον γίνει πολύ συντηρητική. Κοιτάζει τη στραβομάρα της , πώς θα πληρώσει το ρεύμα , τα δάνεια της , τα τρέχοντα έξοδα της και εναντιώνεται στον οποιοδήποτε είναι παράνομος . Νομίζει ότι της έχουν κλέψει τα λεφτά γι΄ αυτό λέει : «Καλά να πάθει και βρίσκεται στη φυλακή».

Αναφέρεστε και στις πρόσφατες καταδίκες πολιτικών προσώπων;

Ο Παπαγεωργόπουλος και ο Τσοχατζόπουλος μου ήταν ανέκαθεν αντιπαθείς. Αλλά είναι δυνατόν να κάνεις αυτά τα πράγματα τόσα χρόνια και να μην έχεις τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας; Δηλαδή ο Παπαγεωργόπουλος ισόβια και όλοι οι άλλοι έξω; Όσον δε για τον Τσοχατζόπουλο, υπάρχει υπουργός Άμυνας που να ακολούθησε άλλον δρόμο εκτός από εκείνον της μίζας ; Όλα αυτά πιστεύω ότι είναι επικοινωνιακά παιχνίδια.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά;

Μα δείτε τι συμβαίνει . Γίνεται κινητοποίηση σε μια φυλακή και δίδεται έμφαση μόνο στην επιχείρηση καταστολής της. Πώς μπήκαν τα ΜΑΤ και πώς η Πυροσβεστική ανέβηκε στις ταράτσες για να σβήσει τις φωτιές. Την ίδια στιγμή ένας φυλακισμένος πεθαίνει αβοήθητος και κανείς δεν δίνει σημασία. Να είστε σίγουρος ότι όλη αυτή η σκληρότητα της κοινωνίας θα γυρίσει πάνω της.

Τόσο τραγικά είναι τα πράγματα;

Όχι . Τραγικά ήταν. Τώρα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω , στο «Δεν πάει άλλο». Κι όσοι μπορούν να συσπειρώσουν τον κόσμο αναρωτιούνται αν πραγματικά αξίζει τον κόπο . Αν προκύψει κάποιο όφελος βελτίωσης των συνθηκών. Δεν είμαι από κείνους που καθαγιάζουν τους κρατούμενους. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι επικίνδυνοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση πίσω από κάθε κρατούμενο υπάρχει μια οικογένεια κι ένας κοινωνικός περίγυρος. Ο κρατούμενος δεν παύει να είναι άνθρωπος. Η κοινωνία κάνει λάθος. Δεν τη συμφέρει να βγαίνουν ορκισμένοι εχθροί της.

Keywords
σοου, φυλακη, υπουργειο δικαιοσυνης, νέα, ελλαδα, συλληψεις, κομοτηνη, τρικαλα, aids, παπαγεωργοπουλος, τσοχατζοπουλος, ματ, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, ακης τσοχατζοπουλος, η ημέρα της γης, κοινωνια, βγαινουν, το θεμα, αστυνομια, γνωμη, δανεια, ηθικη, θεμα, ναρκωτικα, παιχνιδια, πυροσβεστικη, χουντα, ψεματα, ψωριαση, ωρα, aids, αξιζει, ανθρωπος, απλα, αστεια, ατομο, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυστυχως, δειτε, διοικηση, ευκολο, υπαρχει, εξι, εξοδα, ερευνα, εχθροι, ζεστη, ζεστο νερο, ιδια, υποθεση, καγκελα, κειμενο, κυκλος, κυριε, κλιμα, κρεβατια, λαθος, λεφτα, μακρια, ματια, ματ, μηνες, μπανιο, μπορεις, νερο, ομαδα, οικογενεια, ουσια, οφελος, οχηματα, πιλοτος, ρευμα, σιγουρος, σιγουρο, συζητηση, συντομα, σκυλια, συστηματα ασφαλειας, τρια, τσιγαρα, φαυλος, φαυλος κυκλος, φτωχος, ασφαλεια, εμφαση, φυλακες, υπουργειο, πακετο, τρελος, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα